Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Kroppens immunforsvar
Skrevet af Solkysten
Vor tids største sundhedsproblem er, at den verden vi lever i kommer længere og længere væk fra de omgivelser, den kost og den livsstil, som kroppen biologisk er tilpasset.
Din krop udsættes hele tiden for angreb fra bakterier, virus og meget andet. Hvor godt din krop klarer disse angreb afhænger især af, hvor effektivt dit immunsystem er. Når kroppen har tilstrækkelig energi og andre ressourcer til sin rådighed koordineres og styres cellernes aktiviteter, så hele kroppens sundhed og velvære sikres.

Når det virker som det skal, beskytter det kroppen mod bakterier og virus og ødelægger skadelige fremmedlegemer.

Når kroppen ikke er i stand til at bekæmpe eller holde angrebene i skak, så bliver vi syge. Kroppens immunsystem overbelastes og svækkes og problemer begynder at opstå. Så forsøger kroppen at klare situationen ved at gøre en ekstraordinær indsats for at overvinde truslen. Dette kan tage form af feber, diarre, forkølelse eller andre symptomer. Derfor er mange – men naturligvis ikke alle – symptomer og sygdomme tegn på, at kroppen har sat en ekstraordinær proces i gang for at blive/forblive rask.

Tre typer
Vores krop har tre slags immunitet, nemlig det ydre, det medfødte og det tillærte forsvar.

Formålet med det ydre forsvar er at forhindre mikroorganismer i at trænge ind i kroppen. Det ydre forsvar består af en række barrierer, som for eksempel hud og slimhinde, eller dannelsen af forhold, som gør det vanskeligt for mikroorganismer at overleve, for eksempel lav pH eller slim.

Det medfødte forsvar genkender fremmede stoffer, så som mikroorganismer, men også ødelagte celler og rester af nedbrudte celler. Hvis en mikroorganisme trænger ind i kroppen, består den første reaktion i en aktivering af den medfødte immunitet. Bekæmpelse af mikroorganismen kan ske ved at den indlemmes i særlige celler, som herefter opløser mikroorganismen. Disse celler kaldes under ét for ædeceller (fagocytter).

Bekæmpelsen kan også foregå ved en række processer, hvor mikroorganismens overflade angribes af forskellige stoffer fra immunforsvaret, som for eksempel kan være giftige for mikroorganismen eller mærker den, så andre dele af immunforsvaret kan genkende den og herefter slå den ihjel.

Visse mikroorganismer, især specielle former for virus, kan undgå det medfødte immunforsvar. De fleste af disse mikroorganismer nedkæmpes af det tillærte immunforsvar. De forskellige mikroorganismer har hver deres særlige kendetegn, som bestemte celler i immunforsvaret lærer at genkende. Når kroppen inficeres med en mikroorganisme, vil der oftest ske en symptomfri bekæmpelse af denne. I nogle tilfælde, vil der opstå sygdom i større eller mindre omfang.

Styrk immunsystemet
Det gælder som i så mange andre tilfælde at sund og alsidig kost kombineret med fysisk aktivitet er med til at styrke immunforsvaret, så du selv kan være med til at styrke dit immunforsvar.
1. Spis sundt og varieret – dvs. masser af frugt, grønt, magert kød og fisk.
2. Dyrk motion – gå en lang tur så ofte som muligt.
3. Sov godt – sørg for at være træt, når du går i seng.
4. Få sol og frisk luft hver dag – det er jo nemt her i Spanien, og så kan det kombineres med en gåtur.
Der er påviselig positiv effekt af både alsidig kost samt fysisk aktivitet på immunsystemets funktion, og dermed risikoen for infektionssygdomme, men nye studier må vise, hvorvidt en potentiel synergistisk effekt af kost og fysisk aktivitet er tilstede.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2007
Solkysten - Maj 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga