Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© Daniel Fleck - Fotolia
© Daniel Fleck - Fotolia
Tag hånd om din sukkersyge
Skrevet af Solkysten
Antallet af patienter med aldersdiabetes er stærkt stigende. I Danmark er der omkring 200.000 mennesker
... med sukkersyge, hvoraf 80-90 pct. lider af type 2 - altså gammelmandsukkersyge. Desuden menes halvt så mange at lide af sygdommen uden at have fået stillet diagnosen. Sygdommen er knyttet til overvægt og nedsat fysisk aktivitet, og derfor kalder man det også en livsstilssygdom.

Solkysten har talt med speciallæge Bo Rosenkilde, der har stor erfaring med diabetes - dels som underviser i endokrinologi på Københavns Universitet, dels gennem nogle års ansættelse i Novo Nordisk.

- Alderdiabetes bliver ofte undervurderet af patienten. Pas på med det. Den er lige så alvorlig som ungdomsdiabetes. Ofte ser vi at patienter kommer med følgerne af sukkersygen, før selve sukkersygediagnosen er stillet! Den væsentligste forskel på type 2 og type 1 diabetes er den tid man som patient skal leve med sygdommen, ikke typen i sig selv.

Begge typer skyldes at patienten ikke har insulin nok til at klare transporten af sukkerstof ind i cellerne. Det kan være fordi der er for mange celler (overvægt), eller fordi bugspytkirtlen ikke kan producere insulin nok.

- Hvis der er for mange celler er det en god ide at tabe sig. Så kan den svækkede bugspytkirtlen måske klare det der er tilbage. Hvis der er for lidt produktion af insulin, kan man hjælpe ved at presse produktionen eller frigøre lageret der ligger i bugspytkirtlen. Endelig kan man øge følsomheden i cellerne så der ikke skal bruges så meget insulin. Disse tre muligheder kan opnås ved hjælp af tabletter. Hvis den er helt gal må man ty til insulinindsprøjtninger som man kender det fra ungdomssukkersygen, fortæller Bo Rosenkilde.

Hvis man ikke overholder sin diæt og behandling kommer der komplikationer som f.eks. dårligt blodkredsløb, nervebetændelse, dårlige nyrer og dårligt syn.

Dårligt blodkredsløb skyldes at sukkersyge ødelægger de mellemstore kar, hvorfor oftest fødderne bliver medtaget.

Nervebetændelse gør at følesansen forsvinder, så man ikke kan mærke f.eks. tryk fra dårlige sko.
Nyrerne bliver utætte, og der tabes æggehvidestoffer med urinen.

De små kar i øjnenes nethinde ødelægges, hvorfor nethinden løsner sig med deraf følgende punktformet blindhed, som senere kan brede sig

- Det værste er, at skaderne ikke går i sig selv igen, når først de er kommet, men tværtimod forværres. Hvis man ikke kan mærke at skoen klemmer, klemmes blodkarrene med endnu dårligere kredsløb til følge. Derfor er det vigtigt at have kontrol med sukkersygen og kontrol med sukkersygens komplikationer. Så simpelt er det rent faktisk. Hvis sukkersygen styres, kommer de frygtede komplikationer ikke, siger Bo Rosenkilde

Det er vigtigt at kontrollere fastesukkeret dagligt og at kontrollere indbygningen af sukker i blodets hæmoglobinmolekyle hvert halve år. Endvidere skal urinen undersøges for æggehvidestoffer, føddernes kredsløb og evt. nervebetændelse i fødderne bør kontrolleres samtidig med at det almindelige blodtryk kontrolleres. Øjnene og ikke blot synet bør kontrolleres.

Bo Rosenkilde forklarer, at man også selv kan gøre noget for at holde sygdommen i ave.
- Hold øje med sygdommen – ikke dens komplikationer. Dvs. få blodsukkeret undersøgt en gang imellem. En banal urinprøve vil afslører sukker i urinen. Man kan måle blodsukkeret når som helst, også efter man har spist, for insulinen gerne skulle virke inden for en halv time, men det ideelle er at måle fasteblodsukkeret, for er det højt er der virkeligt noget galt.


Henrik Andersen
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2007
Solkysten - Maj 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga