Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Antaller af ederfugle er stadigt faldende.
Antaller af ederfugle er stadigt faldende.
Naturen og fremtiden
Skrevet af Solkysten
Der går næsten ikke en dag, uden man i pressen får rapporter om vores klodes fremtid. Klimarapporters dystre udsigter lover ikke godt, men det er ikke kun fremtiden ...
.. - det ser allerede sort ud på mange områder, og det har mange årsager.
Ifølge en nylig offentliggjort rapport er den spanske befolkning den, der bekymrer sig mest for, hvad fremtiden vil bringe af ændrede klimatiske forhold. Måske fordi vi bor så tæt på Afrika. Nu kan man jo godt undre sig over at det lige præcis er den spanske befolning, der er mest bekymret. Der er ikke så meget i det daglige liv, der tyder på at man tager de store hensyn til naturen omkring os.

Hvor ville livet være nemt, hvis man kun tænkte på hvordan det skal gå i næste uges fodboldkamp, eller om Alonso igen står på skamlen i Formel 1. Jeg ville ønske, at man havde det så nemt og ikke blev fortvivlet hver gang man åbner for tv eller får et naturmagasin inden for døren.

Et eksempel er Dansk Ornitologisk Forenings medlemsblad “Fugle og natur” fra februar i år, hvor man beretter om Afrikas natur i krise. De store fugle er væk! Fuglenes afrikanske fortælling er dyster læsning i disse år. Naturen og miljøet er på katastrofekurs. Det vil påvirke millioner af afrikanere og en betydelig del af fuglelivet. Der er allerede sket en alarmerende tilbagegang for store fuglearter som gribbe, ørne, strudser og trapper, og klimaændringen vil kun gøre ondt værre.

I en anden artikel beretter man om Grønlands fugle, hvor undersøgelser viser at polarlomvier, ride og ederfugle er gået voldsomt tilbage. Her er det dog ikke så meget klimaet, der er årsagen til tilbagegangen, men et enormt jagttryk. Man tager hensyn til et uddøende fangererhverv, hvor man i stedet kunne få glæde af en stadig stigende turisme, der vil opleve unikke naturoplevelser og kunne bidrage til befolkningns økonomi.

Man kan også læse om Paraguays skove, der brænder. Sydamerikas skove fældes for at give plads til enorme sojamarker. En udvikling, som Danmark har et særligt ansvar for på grund af vores store import af soja til svinefoder. 93 pct. af den atlantiske regnskov er forsvundet i de sidste 100 år. Hvert år forsvinder et areal svarende til Danmarks størrelse - endnu en trussel mod klimaet og ødelæggende for natur og livet i skovene.

I Danmark er 66 fuglearter på listen over truede fugle. D.v.s 34 pct. af faste danske ynglefugle er med på listen. 13 arter er forsvundet, og otte arter er akut truet. I Sibirien er man godt på vej til at udrydde falke.

Dem er der nemlig gode penge i at sælge til arabiske lande, hvor falkejagt er det helt store. Man plyndrer simpelt hen falkereder hver gang et kuld er ved at komme på vingerne. Det er ganske vist forbudt ved lov, men det tager man ganske let på, og ofte kender myndighederne til hvad der foregår uden at gribe ind. Bliver man ved med at tage unger fra reden, ja så er der selvfølgelig ingen fornyelse, og fuglene uddør.
En tur rundt på jordkloden fra syd til nord og fra vest til øst - alle steder dystre rapporter, ikke alene på grund af klimaændringer, men uvidenhed og økonomiske interesser. Hvad skal kommende generationer opleve? Vi kan kun tænke på det med bange anelser.

Midt i skriveriet var jeg lige ude og fodre fugle, og heldigvis kunne jeg glæde mig: Nattergalen sang i et kor af stemmer fra solsort, mejser og sangere. Regnen vi har fået i april har frisket lidt op, men vi har et stort regnunderskud. Forhåbentlig kan det blive til lidt mere inden sommerens tørke starter.

Hør efter fuglestemmerne nu. Store flokke af blædere og sejlere flyver rundt og venter på bedre vejr i Nordspanien, hvor det harværet koldt med sne og regn. Det er typisk at de insektædende fugle ligger foran vejrfronterne. I sådanne tilfælde kan man være heldig at se alpesejler, gråsejler og mursejler på en gang. Specielt aplesejleren skiller sig ud. Den er lidt større, men flyver med meget langsommre vingeslag end den mere almindelige mursejler. Nyd ikke kun solen og den klare blå himmel. vær glad når vi har regnvejr. Giv dit lille bidrag til et bedre liv for havens fugle og giv dem mulighed for at få vand.

Fuglesangen er unik - glæd dig over den og lær fuglene at kende, så bliver glæden endnu større. Nyd maj måned - også her har vi forår.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2007
Solkysten - Maj 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga