Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Solkysten skaffer svar
Skrevet af Solkysten
Har du et praktisk problem i din spanske hverdag? Send os et par linier, så forsøger vi at skaffe svar!
Efterlønner i Spanien
? Sidste år begyndte jeg at drømme om et lille hvidt hus på bjergskråningen i en spansk landsby. Min bank støttede mig økonomisk, og jeg boede i tre måneder i et lejet hus i Torrox, mens jeg rejste rundt med bus for at se, hvor jeg kunne tænke mig at bo, og skabe klarhed over nogle praktiske ting. Min bank og min a-kasse (den eneste indtægt, jeg har, er min efterløn) har været en forrygende god hjælp til at undersøge ting for mig hjemmefra.
Nu har jeg så taget den dejlige beslutning at bosætte mig i Spanien fra 1. august.  Jeg håber at kunne blive boende i et lejet hus i Torrox i cirka to år, og derefter eventuelt købe et hus. Tiden skal bruges til at kigge mig grundigt om, for jeg får kun råd til at købe én gang.
Og... nu kommer vi til to spørgsmål, jeg ikke rigtig har kunnet få klarhed på:
1) Sygesikring.
Jeg har læst om det spanske Public Health Card, som man kan få, når man er på pension og officielt registreret i Spanien. Men hvad gør man i praksis for at sikre, man kan få lægehjælp i den mellemliggende tid, indtil man kan blive officielt registreret? Det almindelige spanske hospitals- og sygevæsen fungerer fint, men hvornår kan jeg gratis bruge det, hvis det skulle blive nødvendigt?
2) Skat.
Min efterløn bliver sendt ned til mig fra Danmark. Skattevæsenet derhjemme oplyser, at jeg ikke skal betale skat af min efterløn, hvis jeg ikke har bopæl i Danmark. Det er så bare et spørgsmål om at søge skattefritagelse, men der må da være en eller anden form for ydelse at betale i Spanien - jeg mener, det kan ikke være rigtigt, at jeg kan flytte til Spanien og bruge landets faciliteter uden at betale en krone?
Dorrit Roos, Brovst

! Mht. dit første spørgsmål skal du vide, at du er ikke på pension – du er på efterløn, og det er noget helt andet. Efterlønsmodtagere har (i modsætning til modtagere af social pension som f.eks. førtidspension eller folkepension) ikke ret til offentlig spansk sygesikring. Der er dog en undtagelse fra denne regel: Hvis du har en ægtefælle/samlever med ret til offentlig spansk sygesikring, får du det også, men at dømme efter dit brev er du enlig.
Løsningen for dig og andre i samme situation er at tegne en privat sygeforsikring. Den kan godt være dyr, men i modsat fald løber du en alvorlig risiko ved sygdom.
Mht. dit andet spørgsmål slipper det danske skattevæsen ganske rigtigt taget i dig, men du får ikke af den grund skattefritagelse – du bliver i stedet skatteresident i Spanien, hvor din danske efterløn beskattes som en almindelig lønindkomst.
Nu kan det måske synes uretfærdigt, at du i så fald ikke også får offentlig spansk sygesikring. Forklaringen er, at spanierne ikke finansierer sygesikringen over indkomstskatten, ligesom vi gør i Danmark. Arbejdsgiverne betaler et socialt bidrag for de ansatte, der bl.a. dækker sygekassen. Modtagere af en social pension nyder også godt af sygekassen, fordi de har ”sparet op” til denne rettighed i løbet af deres erhvervsaktive liv. Men du er som efterlønsmodtager officielt stadig erhvervsaktiv, indtil du kan få en social pension.
(Et plaster på såret er, at til gengæld for udgiften til din private sygesikring, vil din indkomstskat blive væsentligt lavere i Spanien end den er i Danmark.)
Jeg benytter lejligheden til at slå et slag for vores håndbog ”Bo på Solkysten 2007”, der kan bestilles på www.solkysten.net for ti euro samt forsendelsesomkostninger. Det er ikke blot for at skabe omsætning i forretningen - flytningen fra Danmark til Spanien kan faktisk rumme mange fælder, som folk ikke er forberedt på.
red.

Loven er god nok
? Vi bor i en "urbanización" med fem boligblokke, 12 rækkehuse med egen have, samt ti villaer med en fælles grund på 5000 kvm. Vi er ejere af en af de ti villaer og et af rækkehusene.
Hver gang der opstår et problem, henviser man til den spanske "Ley de Propiedad Horizontal" af 8/4 1999.
Nu har vi hørt, at denne lov udelukkende omfatter lejlighedsejendomme og i virkeligheden ikke kan anvendes på villa- og rækkehusbebyggelser. Er dette korrekt? I så fald ville vi meget gerne erfare, hvilken lov vi skal anvende for at få løst vore problemer med grundejerforeningen.
Peter Lemvigh-Müller

! Det er lige præcis "Ley de Propiedad Horizontal" af 8/4 1999, der er gældende i jeres tilfælde. Jeg kan ikke rigtigt uddybe svaret, da det jo kun kræver et ja eller nej.
Sekretær Lonnie Christiansen,
Advokatkontoret León & Christiansen

Har du et spørgsmål, kontakt os:
Fax: 952 46 28 22 eller send en e-mail: per-ole@solkysten.net
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2007
Solkysten - Juni 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga