Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Et skub i den rigtige retning
Skrevet af Solkysten
En mor kom med sin søn på 18, fordi hun syntes, der skulle ske noget. Sønnen var færdig med skolen i Danmark, og vidste ikke rigtig, hvad han ville.
Han var ude af uddannelsessystemet, havde ikke fundet sig et arbejde, og levede uden andet økonomisk sikkerhedsnet end pengene, han fik i ny og næ hjemmefra.

Hans døgnrytme var vendt op og ned: Efter at have festede om natten, sov han den halve dag. Han boede hos forskellige venner og bekendte i den nærmeste større by, for i den hjemlige flække skete der ”ingenting”. I dette musik- og værtshusmiljø var der både meget alkohol og andre rusmidler. Navnlig af sidstnævnte havde han prøvet lidt af hvert.

Hans kost var præget af tilfældigheder – en kop kaffe, en liter sodavand hist og pist. 15–20 stærke cigaretter om dagen. Morgenmad og frokost sprang han over, da han savnede penge. I stedet lagde han sig til at sove, når de andre var på arbejde, og fandt senere på dagen et sted med pizza, kebab eller lignende.

Han var træt, klagede over dårligt humør, og kunne selv mærke, at det var skidt med denne livsform.
I øvrigt var han en ung mand med mange talenter: Han kunne lide at lave mad, gå i haven, havde dyrket sport tidligere, lyttede til musik og spillede selv... Blot vidste han ikke, hvordan han skulle komme videre i sit liv.

Glimtet i øjet var ikke til at tage fejl af. Han var høflig og velformuleret og helt klar over, at det var på tide at gøre noget. Der var med andre ord ”nogen hjemme” – han var blot forvirret. Det blev aftalt, at han kom på vores forårskursus, hvor han også skulle give en hånd med på gården.

Miljøskifte
Alle var spændt på, hvordan han ville tage det. At komme ud på en renoveret gård fra 1600-tallet, fredeligt for enden af vejen i olivenlundene, hvor gederne og fuglene er de eneste naboer.

Der var nok at tage fat på. Samtidig med at han fik lagt en kostplan, gik han i gang med at ordne havemøblerne, så de blev gjort klar til vort forårs ryk-ind. Han spiste som en hest og nød at være fysisk aktiv. Under kyndig vejledning af vor anlægsgartner var han med til renovere vore naturstengærder. Ind imellem bød hans ivrighed ham at tage for hårdt fat, hvilket medførte, at hans utrænede rygmuskler knagede. Men hurtigt mærkede han, hvad god løfteteknik og træning i et mini-fitness-center kan gøre for ryg- og mavemuskler. Han begyndte at løbetræne og fortalte stolt om de bakker, han havde forceret.

I så ung en alder går det stærkt med opbygningen, når de rigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler supplerer den fysiske aktivitet.

Sagde selv stop
Efter en uge kom initiativet til at lægge smøgerne på hylden fra ham selv. Han tog en ”kold tyrker” og afviste tilbuddet om akupunktur, der ellers er et udmærket hjælpemiddel ved akutte nikotin-abstinenser. I stedet løb han en tur, hver gang nikotinhungeren hev i ham.

Sukkeret og slikket lod han også ligge, hvilket er nemmere, når der er syv km til den nærmeste kiosk. Hurtigt mærkede han, at hans humør blev mere stabilt. Han vidste godt, at hash og andre stoffer er meget længe om at komme ud af kroppen - helt op til seks, otte uger afhængig af aktivitets-, kost- og omsætningsniveauet. Derfor havde han ind imellem koncentrationsbesvær og problemer med døgnrytmen, men hans ”gå-på-mod” styrkede ham - sammen med zoneterapien, akupunkturen og de øvrige behandlinger.

Hans interesse for madlavning blev genvakt af de demonstrationer, vi holdt i løbet af vores eftermiddags-seancer. Straks blev han selv kreativ af de andalusiske grøntsager og kødprodukter. Han kastede sig ud i forskellige marineringer med urter og hvidløg, lavede indbagt mørbrad, grøntsagssupper og pureer. De øvrige deltagere på holdet lod sig nemt overtale til at nyde resultaterne af hans anstrengelser.

Dr. Mayer
Under en af vore gennemgange af kost- og kropsforholdene kom vi ind på den østrigske læge Dr. Meyers arbejde med sammenhængen mellem tarmfunktion og kropsholdning.

Da vi præsenterede en tegning af en gut med hængeskuldre, slap holdning og tendens til hængemave, genkendte han straks sig selv, og således fik han en ny interesse for sin tarm.

Ved forskellige øvelser af mave og ryg stimulerede han tarmens blodforsyning. Lette hop på trampolinen hjalp med til at rense lymfesystemet ud, og ved hjælp af springene fandt kroppen også sin naturlige lodlinie og dermed holdning. Letoptagelig og nærende kost hjalp de små tarm-trævler med at optage maden bedre.

Tyndtarmen er ca. syv meter lang. Den indvendige overflade er beklædt med fine tarmtrævler. Forestiller vi os, at vi folder alle disse trævler ud, kan deres areal dække en fodboldbane. Det er således en vældig stor overflade, hvor de små mikrotarmtrævler som en svamp suger næringstofferne op, når de forskellige kostprodukter er nedbrudt efter en tur igennem tyggemaskinen og mavens biokemiske værksted.

Har kosten i en periode mest bestået af junkfood, lider de små tarmtrævler af underernæring og kan ikke udføre arbejdet så godt. Tarmtrævlerne må først og fremmest have næring til at bygge sig selv op, før de kan hjælpe resten af kroppen. Her kan zoneterapi og specielt designet akupunktur også hjælpe.

En fornøjelse
I skrivende stund er han ved at forberede endnu en frisk ret baseret på andalusiske råvarer. Han har i øvrigt tilrettelagt et dagsprogram med vekselvirkning mellem havearbejde, løbetræning samt studier af kost og ernæring.

Ved hjælp af personlig stabilisering og kommunikationsøvelser er han desuden i fuld gang med den personlige udvikling.

Det er en fornøjelse at være med til at give et ungt menneske et skub i den rigtige retning.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, MSc. Nutrition.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2007
Solkysten - Juni 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga