Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© absolut_100 - Fotolia
© absolut_100 - Fotolia
At blive en gammel kone
Skrevet af Solkysten
Når kvinder bliver omkring de 35 år ændres hormonproduktionen – fertiliteten er i gang med at ophøre, og en langsom proces mod hormonproduktionens ophør starter.
Mange gange starter ændringer med humørsvingninger omkring 45 års alderen – det kan være svært at vurdere, hvad der er årsag til svingningerne, men det kan være den startende overgangsalder.
Nogle kvinder føler i overgangsalderen uro, irritation eller mangel på motivation i forbindelse med deres menstruation. Det faldende hormonniveau betyder flere og flere følelsesmæssige forandringer – måske er nogle usædvanlige, og de kan derfor bekymre.

Overgangsalder - kort og godt
Overgangsalderen er tidsrummet omkring menopausen, hvor kvinden kan have symptomer på overgangsalderen - uregelmæssige blødninger og hedeture. Overgangsalderen varer i gennemsnit fem år, men varierer fra kvinde til kvinde.

Først aftager dannelsen af progesteron, som er det hormon, der har styret blødningerne. Derfor får man i overgangsalderen uregelmæssige blødninger, som veksler i styrke og varighed. Dernæst aftager også østrogenproduktionen og andre symptomer begynder.

De mest almindelige symptomer er hede-/svedeture, humørsvingninger samt tørre slimhinder og det mere umærkelige knogleskørhed.

Hedeture
Hormon-uregelsmæssigheder påvirker det center i hjernen, som styrer kropstemperaturen og kredsløbet – og det kan give hede-/svedeture. Kroppen bliver efter lidt tid vant til de vekslende tilstande, og langsomt bliver svedeturene svagere for til sidst at stoppe helt. Under en svedetur føles det som om varmen spreder sig fra brystet eller halsen. Mange kvinder begynder pludselig at svede fra alle porer, og sveden vil måske samle sig på overlæben, panden eller i nakken. Hjertet vil slå hurtigere under en svedetur, og man kan opleve det som en hjertebanken! De kan ledsages af rødme i ansigt, på halsen og brystet.

Tørre slimhinder
Nedgangen i østrogen i overgangsalderen kan medføre, at slimhinderne bliver lidt mere tørre – surhedsgraden ændrer sig. Det kan give betændelse i tandkødet eller at linserne ikke passer så godt længere. Det kan også give tørhed i skeden, og derved smerter ved samleje. Slimhinden bliver med andre ord mere følsomme og mere udsatte for infektioner.

Knogleskørhed
Jo ældre vi bliver, jo større er risikoen for at brække en knogle, og i forbindelse med overgangsalderen tager forvitringen af knoglerne til.

For at undgå denne knogleskørhed (osteoporose) er det vigtigt at holde sig aktiv, dyrke motion og få en times frisk luft hver dag – så kan kroppen optage D-vitamin fra UV-strålerne, som kommer ind gennem hænder og ansigt. Mange anbefaler også, at man spiser kalkholdig mad, men der findes ikke noget videnskabeligt dokumentation for det.

Hormonbehandling
Om man skal lade sig behandle med hormoner for overgangsalderens gener, kommer an på, hvor slemme generne er, og hvilke andre faktorer der gør sig gældende – altså en individuel vurdering. Der er en let øget risiko for brystkræft, hvis man tager hormoner i over 10 år. Til sammenligning øger én genstand alkohol dagligt i fem år - efter man har rundet de 50 - risikoen for brystkræft lige så meget, som 10 års brug af hormoner gør.

Har man gener i overgangsalderen er det en god idé at spise varieret og sundt - ikke fanatisk, blot afbalanceret, og dyrke regelmæssig motion - det styrker knogler og muskler, giver en bedre fordøjelse, et bedre stofskifte og har, for de fleste, en positiv effekt på humøret.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2007
Solkysten - Juni 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga