Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© Melanie Taylor - Fotolia
© Melanie Taylor - Fotolia
Blødende tyktarmsbetændelse
Skrevet af Solkysten
Hos et besøg hos nogle bekendte for et stykke tid siden, mødte jeg en ung smuk kvinde. Hendes øjne tindrede om kap med solen, og omkring hende stod en lyserød sky af forelskelse.
Under vores samtale fortalte hun om sit snarlige bryllup. Nok syntes jeg, som altid, at det er dejligt at være forelsket og skulle giftes, men dette forekom så ekstra lykkeligt, og jeg spurgte, hvad der var så specielt lykkeligt lige netop ved hendes kærlighed.

Hun fortalte, at hun havde en permanent stomi pga. Colitis Ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse). Hun forklarede, hvor svært det havde været at få det sagt, men da hun endelig havde taget mod til sig, havde han leende kysset hende og sagt, at for ham var hun bare den smukkeste og dejligste uanset poser eller ej.

Colitis Ulcerosa
Sygdommen hører under den kategori, vi kalder for inflammatoriske tarmlidelser. Mest kendte er morbus Crohn og Colitis Ulcerosa, der begge regnes for auto-immune sygdomme, hvilket kort kan beskrives således, at kroppens eget immunforsvar af en eller grund bliver overophedet og overreagerer således at konsekvensen ofte er store vævsskader.

Colitis Ulcerosa er en betændelsestilstand i den nederste del af tyktarmen og endetarmen, således at der ofte kommer sårdannelse og blødning i tyktarmens slimhinde, antagelig pga. en nedsættelse af tyktarmsslimhindens modstandskraft.

Det vides ikke helt præcist, hvad årsagen til lidelsen er, men ofte bryder den ud ved perioder med stærk psykisk stress. Fødevareallergi regnes også for en mulig faktor.

Symptomerne er slimet og blodig afføring, der i meget slemme tilfælde kan foregå op til 30 gange daglig. Endvidere er der mavesmerter evt. også lændesmerter samt feber. Lægebehandling kan fint kombineres med hjælp til selvhjælp.

Kosten
Normalt er det sundt at spise godt med fibre, men under et udbrud af lidelsen må disse undgås. Således kan det være godt at undgå frugt og rå grønsager. I stedet kan der evt. drikkes juice fra grønbladede grønsager. Da fødevareallergi angives at kunne være medvirkende årsag til lidelsen, kan man forsøgsvis udelukke visse fødevareemner.

Under udbrud kan det være godt at undgå mælkeholdige fødemidler, hvede, for meget kød og i stedet indtage kogte grønsager og mosede frugter. Er det muligt, så vælg økologiske, rene madvarer.

Gode kosttilskud
Mens jeg læste til ernæringsvejleder, var jeg flere gange til foredrag med amerikaneren Peter Schauss, der til ovenstående lidelser angav, at der ofte manglede zink ved disse betændelser, og at det var bedst at fylde op i begyndelsen med flydende zink, hvilket jeg ofte erfarer kan være en stor hjælp.

Da der ofte er stærk nedsat evne til at optage kostens indhold af vigtige næringsstoffer, er det er vigtigt med en base af gode vitaminer og mineraler, evt. med lidt ekstra tilskud af selen, vitamin E og folinsyre.
Pæne doser af fiskeolie kan også være særdeles gavnlige. Undersøgelser har vist at fiskeolier reducerer inflammationerne.

Jeg har ladet mig fortælle, at planten Boswellia, der er meget brugt i den ayurvediske medicin kan være god at bruge ved Colitis Ulcerosa.

Gavnlige tips
Lider du af Colitis kan det være en god ide at tage din livsstil op til vurdering, idet der har vist sig at være en sammenhæng mellem stress og forværring af lidelsen.

Det er også refereret at akupunktur kan være en hjælp, ligesom yoga, meditation og masser af motion kan være god hjælp til selvhjælp.

Louise Hay, som jeg er en stor beundrer af, skriver om en mulig medvirkende årsag til sygdommen:
Frygt, bekymring, ikke at føle sig god nok, og hun anbefaler at bruge følgende bekræftelse:
“Jeg elsker og værdsætter mig selv. Jeg gør det så godt, jeg kan. Jeg er vidunderlig. Jeg har fred”.
Har du evt. brug for råd og vejledning i forbindelse med stomi har firmaet Dansac en linie, der hedder Den Orange Linie www.denorangelinie.dk

 VÆRD AT VIDE:

Flot sommerbrun
De fleste af os vil gerne være flotte sommerbrune, og en naturligt brun hud virker også beskyttende mod solens skadelige stråler, men ofte står vi i et dilemma, fordi vi også ved, at vi skal passe på med at solbade for meget.
Det er meget vigtigt at bruge en god solcreme, når man opholder sig i solen. Her kan nævnes Aloe Vera med faktor 16 eller f.eks. Dr. Hauschkas, der findes med flere forskellige solfaktorer og i stifter med ekstra højt beskyttelsestal til læber, øjne næse, ører.
Ønsker du at få det optimale ud din solnydelse, kan det være en god ide at tage Imedeen Tan Optimizer, der virker indefra. Siden den er kommet frem, har jeg selv med stor fornøjelse brugt den over hele sommeren. Før i tiden blev min hud overvejende rød og irriteret efter solbad, men nu bliver min hud pæn og gylden, og så behøver jeg oven i købet ikke at tilbringe så lang tid i solen, som jeg gjorde før. Dosis er 1 kapsel daglig. Vil du vide mere om Imedeen kan du klikke på www.imedeen.dk
Tan Optimizer stimulerer hudens egen naturlige produktion af melanin, der er det pigment, der beskytter huden, og giver den eftertragtede farve.
Endelig kan ovenstående kombineres med eller erstattes af en selvbrunende creme. Her kan f.eks. nævnes Aniel Self  Tanning Care, der bl.a. indeholder sandeltræ, jojobaolie, padderokke m.m. Cremen holder tre–syv dage. Den optimale farve kommer efter fem timer. Husk at vaske hænder grundigt efter brugen, ellers bliver håndfladerne også brune
Et godt råd er at undgå solbadning mellem kl. 11 og kl.16
Er du på trods af alle gode råd blevet solskoldet, kan Aloe Vera gel med 98 pct. økologisk bladgel, både hele og køle.

D-vitamin og solskin
D-vitaminet kaldes også for solskinsvitaminet, fordi det dannes i huden af solens ultraviolette bestråling. Får vi ikke tilstrækkeligt med D-vitamin, kan vi ikke optage kalk og dermed fås lettere knogleskørhed. Mangel på D-vitamin kan også føre til nærsynethed. Andre symptomer på D-vitaminmangel kan være stress, irritabilitet, forhøjet puls. Andre sygdomme som sukkersyge og hjertekarsygdomme sættes også i forbindelse med vitaminet.
Forskning tyder på at mangel på D-vitaminer øger risikoen for cancer, specielt prostatacancer, brystkræft og tyktarmskræft.
Solbrun hud optager to tredjedele mere D-vitamin end en bleg hud.
Obs. der kan være fare for overdosering med D-vitamin. Grænsen menes at ligge på 5000i.e.
Forstørret prostata
Det menes at 50 pct. af alle mænd mellem 50-60 lider af forstørret prostata. Derefter stiger tallet således at i 80-års alderen er det ca.  90 pct. af alle mænd, der har lidelsen. Pygeum er barken fra det afrikanske træ Pygeum africanum og har vist sig at være hjælpsom ved lidelsen, således at frekvensen af natlig vandladning nedsættes. Kan evt. tages med Saw palmetto.

Vil du gerne opdateres med forskning fra hele verden, så klik: www.vitalrådet.dk der kan du tilmelde dig gratis nyhedsbreve


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2007
Solkysten - Juni 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga