Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Frisk luft, tak
Skrevet af Solkysten
I en nylig offentliggjort undersøgelse om luftkvalitet, ligger Málaga provins i top, en nyhed som ikke er så forbavsende.
Andalusien har ikke megen tung industri og slet ikke i Málagaområdet.

Dog er luftkvaliteten ringe inde i storbyernes midte og sikkert også midt i de mindre byer. Flere og flere biler snegler sig afsted, ofte grundet ulovligt parkerede biler, der sinker trafikken, og desværre også biler der holder stille med motoren i gang - om vinteren for at holde varmen, om sommeren for at holde klimaanlægget i gang. Den uskik burde der sættes en stopper for med et tomgangsforbud. En bil i tomgang forurener langt mere end den, der kører.

Trafikken er vokset helt utroligt de senere år, men hvis man ser på kortet over kyststrækningerne, er det på et ganske lille område, de store veje ligger, og tværveje ind i baglandet er i virkeligheden ganske få, så der er meget store områder, der er fri for trafik, og er man væk fra kysten, er trafikmængden ringe, så alt i alt må man sige, at vi lever i et friskluftsområde.

I dette forår har vi haft et par perioder med regn, men på kysten ligger vi langt under normalnedbør. Det betyder et større vandforbrug til vanding af haver, og selvom man har en anelse mere vand i reservoirerne i år end sidste år, er det stadig vigtigt at spare på vandet.

I de sidste dage af april var jeg i Sierra Nevada og Alpujarra, og selvom der lå sne i Sierra Nevada, var det skræmmende så tørt det var i områderne. Specielt i Alpujarra var der for år tilbage mængder af vandløb og en enorm frodighed. Nu var næsten alle vandløb udtørret. Nedbørsmængden har været meget under normalen i de senere år, og lokalbefolkningen er oprørt over, hvorledes man, som de siger, stjæler vandet fra dem.

Den 22. april havde man store protestmøder i de små byer. Man siger populært at “Lanjarón stjæler den ene halvdel og golfbanerne den anden”, men der forsvinder sikkert også en stor del til plastiklandet, hvor der produceres grøntsager til Europa.

På vej fra Alpujarra kørte jeg ad den gamle landevej mod Motril. Et sted var der en rasteplads med bænke, så man kunne sidde og “nyde” udsigten til tusindvis af kvadratmeter plastik. Jeg undrer mig over hvorledes man kan leve i de områder. Nå, men pladsen så nu meget hyggelig ud med store skyggefulde træer - et godt sted at holde et lille hvil, men desværre - som det ofte er sådanne steder - var der fyldt med alskens affald. På bænkene var der med en lidt ubehjælpelig skrift skrevet BASURA og en pil, der pegede i retning af den stejle skrænt, der lå ned mod kysten. Her lå affaldet i mængder. Alt hvad man kan tænke sig og ikke blot fra den foregående weekend, men affald fra mange år, og det midt i et område der bliver omtalt i turistbrochurer som værende helt unikt med en enestående natur.

Hvordan kan man hvert år ofre millioner af euro på at istandsætte strande efter vinterens storme, men ikke ofre en cent på at rydde op i naturen?

Alpujarra er dog stadig et besøg værd, og jeg havde en morsom oplevelse med en kirkeugle. Dem er der mange af i området, og deres mjavende kald, der kan gengives som et “kio”, lød ud over dalen fra mange sider. Jeg prøvede at svare - det er forholdsvis nemt med ugler - og en af dem kom nærmere og nærmere, og til sidst fløj den lige foran mig for at se, hvad jeg var for en underlig størrelse.

Ugler kan man snakke med, og hvor jeg bor snakker jeg ofte med en natugle. Der er jo ikke mange fuglestemmer om natten, men i øjeblikket synger nattergalen dog med, og den er jo dejlig at lytte til.
På min vej prøvede jeg at se området med turistens øjne, og man ser tingene på en ny måde, både positivt og negativt. En af de stærkt negative er skiltningen langs kystvejen. Det er simpelthen ubegribeligt at denne skilteskov er tilladt. Skiltene bliver større og større for hvert år, med lange tekster på flere sprog. De ødelægger ethvert udsyn mod bjergene i baggrunden, og mange af dem er utroligt usmagelige. Ja, men er det ikke utroligt. Man kan få bøde for at spise under kørslen, men man må gerne have øjnene på alt muligt andet end trafikken.

Nå, jeg kom hjem i god behold og fik besøg af en bogfinke i min have. Nu er bogfinker jo ikke sjældne, og få kilometer fra mit hjem er der mange af dem, men mærkværdigvis har jeg aldrig tidligere set en eneste i mit område, og der er ellers ikke så stor forskel i bevoksningen i områderne. Jeg har også haft besøg af topmejser. Det er også sjældent jeg ser dem, og de er ellers kendt for at bevæge sig inden for ganske små områder.

I min dam er der stadig kun et par enkelte frøer. I alle foregående år har der været snesevis, og enkelte padder og snoge har været på besøg. Endnu et tegn på tørke.
Når du har dette nummer af bladet i hånden, er sommeren for alvor på vej. Fuglesangen er ved at klinge af. Skynd dig ud og nyd den, inden det er for sent og for varmt.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2007
Solkysten - Juni 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga