Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© fantasista - Fotolia.
© fantasista - Fotolia.
Boligboom’et har passeret toppen
Skrevet af Solkysten
”Hvor længe kan det vare ved?” har folk spurgt i de sidste ni år, hvor boligpriserne voksede med i gennemsnit 15 pct. om året.
Nu kender vi sandsynligvis svaret: Indtil den 25. april 2007.

Det var dagen for den store justering på børsen i Madrid. På en enkelt dag faldt ejendomsselskaberne mere end ti pct. i værdi. Entreprenørkoncernerne fulgte trop med et fald på fem pct.

Da der ikke skete mere i de følgende dage, var der ikke tale om, at bunden faldt ud af markedet. Men uden tvivl var den 25. april et psykologisk vendepunkt. Efter lang tids uro valgte investorerne lidt tilfældigt denne dato til at markere slutningen på spanienshistoriens største boligboom.

Toppen passeret
En ting er ejendomsselskabernes børsnotering, noget andet boligpriserne, for der behøver ikke være en direkte sammenhæng mellem de to ting. Men som opfølgning på børsens sorte dag blev det i maj tilkendegivet, at boligpriserne også har passeret toppen.

De sidste officielle tal er boligministeriets statistik for årets første kvartal. Den viser, at priserne var vokset med 7,2 pct. siden første kvartal i fjor. Med andre ord en halvering af den automatiske gevinst, boligkøberne havde vænnet sig til i de foregående år, men dog stadig en prisudvikling langt over inflationen.

Går man længere ind i statistikken, bliver det imidlertid klart, at prisjusteringen allerede var i fuld gang i bestemte zoner. I Fuengirola faldt priserne på nybyggeriet mere end ti pct, viser ministeriets tal. Det var det næststørste fald i Spanien, men få km. borte var der stadig margen til en stærk prisstigning på 17 pct. på nybyggeriet i Vélez-Málaga.

Helhedsbilledet er således forvirrende, men en af Banco de Españas direktører, José Luis Malo de Molina, mener at prisniveauet generelt har toppet og nu vil følges af et mindre prisfald, som både er uundgåeligt og ønskeligt.
Boligmarkedet er overvurderet, m
en priserne kan justeres nedad over en længere periode uden traumer for Spaniens økonomi. Tempoet i denne prisjustering skal dog øges i den kommende tid for at undgå risikoen for et brat prisfald, advarede Malo de Molina i en artikel i fagbladet ”Papeles de Economía”.
Næsten samtidig offentliggjorde det amerikanske Morgan Stanley en analyse, hvor det forudses, at boligpriserne kan falde fem pct. i 2008 og derefter stabilisere sig, forudsat at man undgår et for stort fald i købelysten.

Skylder en billion
Der er tre millioner tomme lejligheder i Spanien, oplyser boligministeriet. De er kommet til i løbet af årene, hvor murstenen var spaniernes kæreste investeringsobjekt, og der blev bygget lige så mange boliger som i EU’s tre største lande tilsammen.

Nybyggeriet kulminerede i fjor, hvor bygherrerne afleverede mere end 900.000 nye boliger, netop som købelysten omsider var klart på retur.

Det er spanierne selv, som har holdt liv i spekulationsspiralen, for i fjor var ikke-residenternes boliginvesteringer faldet til fem mia. euro fra rekordniveauet syv mia. euro for fire år siden.
Boligmarkedets fremtid afhænger derfor af spaniernes evne til at betale en hypoteksgæld, der er vokset til en billion euro (næsten lige så meget som bruttonationalproduktet) på et marked med stigende renteniveau. Denne gæld kan blive en alvorlig bremse på privatforbruget, og dermed den økonomiske vækst, advaredeValutafonden i maj.

Kunder til de mange tomme lejlighed mangler derimod ikke, for paradoksalt nok er bolignøden et af Spaniens store problemer. De unge og indvandrerne har blot ikke råd til at betale priserne på dagens marked. Unge i alderen 18-24 skal i dag bruge 89 pct. af indtægten på at finansiere et boligkøb, og det er i sagens natur umuligt, siger bankernes og sparekassernes forening.

Venter fortsat vækst
Byggeriet har været motor i Spaniens økonomiske vækst, der i de sidste to kvartaler endnu ikke viste tegn på afmatning – tværtimod var væksten på fire pct. den højeste siden 2001.

Branchen beskæftiger 2,6 mio. personer, svarende til hver ottende af de erhvervsaktive. I en provins som Málaga vokser dette tal til hver femte. Nu hvor boligbyggeriet uden tvivl falder, kan de planlagte offentlige investeringer opsuge en del af denne arbejdskraft, men det er en anden usikkerhedsfaktor, man står over for ved boligboom’ets slutning.

Trods usikkerheden venter økonomiminister Pedro Solbes kun et mindre fald i Spaniens økonomiske vækst i den følgende tid.

Ny jordlov
Med den nye ”Ley de Suelo” (Jordlov), som blev vedtaget i maj, forsøger regeringen at sætte gang i byggeriet af de såkaldte VPO’er – offentligt støttede boliger.

Byggeriet af denne boligtype gik næsten i stå ved boligboom’ets start, fordi entreprenørerne tjente mange flere penge på boligerne med fri prisfastsættelse. Kommunerne havde også ansvaret for denne udvikling, fordi de havde større skatteindtægter på spekulationsbyggerierne end på de sociale byggerier. Den nye lov gør det obligatorisk for dem at reservere 30 pct. af nye byzone-arealer til VPO-byggeri.
Loven, som træder i kraft til 1. juli, blev vedtaget af alle partier i parlamentet med undtagelse af det konservative Partido Popular. I løbet af lovbehandlingen blev indholdet i øvrigt udvidet, så kontrolmekanismerne med korruption, spekulation og byplanforbrydelser nu også strammes.

pod


Tempoet ned på kysten
Costa del Sols boligmarked er på mange måder specielt. En stor del er sommerhuse, og de udenlandske kunder har stor vægt. For nylig offentlig-gjorde consulting-firmaet Aguierre Newman en rapport over kystens nybyggeri til turismo residencial. Udbuddet og gennem-snitsprisen er faldet med henholdsvis 6,2 og 4,7 pct. i løbet af det seneste år. Samtidig er salgstiden øget fra 32 til 35 måneder, viste rapporten.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2007
Solkysten - Juni 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga