Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Hylderne med
Hylderne med "kemisk" mad i supermarkedet går Lars Bölander hurtigt forbi. Til gengæld svælger han i fisk, skaldyr, frugt og grønt - præcist som vores stenalder-forfædre gjorde for 15.000 år siden.
Stenalder-kokken Lars
Skrevet af Solkysten
Hvis man vil have et sundt, ungt udseende, kan man bare lægge sig under kniven hos en plastikkirurg ...
... – en løsning stadig flere mennesker vælger. Men det er plastikkirurg Lars Bölander slet ikke tilhænger af – heller ikke selv om han kunne tjene mange penge på det. Tvært imod er han overbevist om, at sundheden kommer indefra, og han er ikke bange for at foreslå sine patienter at gå hjem og lægge kosten om i stedet for at lægge sig under kniven. Det har han nemlig selv gjort. Og der er ikke noget nyt over Lars’ kostplan – nærmest tvært imod. Lars Bölander og hans familie er nemlig gået på stenalderkost.
- For omkring 200.000 år siden var Homo Sapiens – mennesket, som vi kender det i dag – stort set færdigudviklet, og vi har grundlæggende ikke ændret os siden da. Indtil for omkring 10.000 år siden har vi levet af det, vi kunne finde; rødder, bær, nødder, frugt og grønt suppleret med kød, når vi kunne få fat i noget. Og det er vores fordøjelsessystem udviklet til at kunne arbejde med, forklarer Lars og fortsætter:
- Det MÅ da være bedst at spise det, kroppen er designet til at kunne fordøje!

Læger ved intet om kost
Det var ikke behovet for at tabe sig men interessen for sammenhængen mellem kosten og de moderne ”velfærdssygdomme”, der fik familien Bölander til at lægge kosten om.

- I min uddannelse som læge har jeg aldrig lært om kost, og grundlæggende mener jeg ikke, at en læge kan give kostråd. Selv er jeg et eksempel på min manglende viden om kost: Jeg elskede brød, pasta, kogte kartofler og spiste mælkeprodukter og den slags ting, som vi grundlæggende ikke er i stand til at fordøje, indrømmer Lars.

Det var en kammerat med Type 2 diabetes – også kaldet gammelmandssukkersyge – der fik sporet Lars ind på stenalderkosten.

- Han havde fået fat i en bog, ”Välfärdens ohälsa” af Lars Wilsson, en svensk biolog, der hævder, at mange af de ”uforklarlige” sygdomme, vi har i det moderne samfund, skyldes vores kost. Samtidig havde jeg en kollega, der havde foretaget nogle studier på den isolerede ø Kitava i øgruppen Trobrianderne, Papua Ny Guinea. Her spiste befolkningen, som de havde gjort i årtusinder – og de havde ingen livsstilssygdomme, forklarer Lars.

Tabte otte kilo
Kammeraten med sukkersyge begyndte at spise stenalderkost – og blev helt symptomfri. Samtidig tabte han 10-12 kilo.

- Hans diabeteslæge i Sverige forstår ingenting – han kan ikke finde nogen forklaring, griner Lars og fortsætter:

- Nu læste jeg også Wilssons bog – og for mig stod det lysende klart, at det her var svaret!
De kogte kartofler, pastaen og brødet blev droppet – og det samme gjorde en af Lars’ yndlings-laster; den lyse chokolade.

- Det tog 24 timer at lægge kosten om og tre måneder, inden de nye vaner var helt indarbejdet. Først da var jeg holdt helt op med at bruge salt, for eksempel. Men da havde jeg også tabt otte kilo uden i øvrigt at gøre noget for det, slår Lars fast og fortsætter:

- Selv om jeg har tabt mig, er stenalderkost ikke nogen slankekur. Jovist – jeg har tabt mig; men det er en sideeffekt. Det handler om at blive friskere, sundere og at lære at lytte til kroppens fordøjelses-maskineri. Det er en livsstil!

- Det, jeg har gjort ved min krop gennem mange år - nemlig at hælde forkert brændstof indenbords - gjorde jeg for nylig med min nye dieselbil. Jeg tankede benzin - og enhver kan tænke sig til resultatet...

En energi-bombe
Som han sidder der og smiler, ligner han en mand, der nærmest strutter af sundhed og livsenergi. Og energi har Lars Bölander da også fået meget mere af.

- Jeg har fået en ekstra time foræret pr. døgn, fordi jeg har mere energi. Det betyder, at jeg kan arbejde mere – og alligevel være mindre træt, forklarer han.

På spørgsmålet om det ikke er besværligt, at der er så mange ting, man ikke må spise, siger Lars:
- Nej, jeg spiser det, der bliver serveret for mig, når jeg er ude hos venner. Tager blot lidt mere kød og grøntsager og lidt færre kartofler. Og det er altså ikke svært at spise ude i byen. På restauranter kan man bare bede om flere grøntsager i stedet for pasta – og selv MacDonalds har en kyllingesalat.
Lars er heller ikke blevet ”hellig”. Han tillader sig tre ting, som hans stenalderforfædre med garanti ikke indtog; nemlig te, kaffe og rødvin.

- Skulle jeg få lyst til et stykke chokolade – og det sker da – så tager jeg et lille stykke mørk chokolade med mindst 70 procent kakao. Jeg har prøvet at spise lys chokolade – men det bliver til fedt i munden på mig, siger Lars og vrænger ansigt i væmmelse.

Råt er godt – også kød
Hvad er det så for kost, som moderne stenaldermennesker må spise?
- Først og fremmest alt, hvad der er råt. Rå grøntsager – og også gerne råt kød. For eksempel lufttørret skinke. Skal maden behandles, er det bedst at dampkoge grøntsagerne. Det næstbedste er ovnstegning, og først på sidstepladsen kommer stegning. Helst grillstegning – og gerne over så svag varme og i så kort tid som muligt, forklarer Lars og fortsætter:

- Man skal ikke være så bange for fedt. Vi har brug for både enkelt- og flerumættede fedtsyrer. Til gengæld har vi ikke brug for bælgfrugter som ærter og bønner. De indeholder et en gruppe biotoxiner, der hedder lektin, der gør bælgfrugterne ufordøjelige. Lektinen åbner slimhinderne i tarmen, så eksempelvis nedbrudte dele af maden går ind i vores blodårer, hvor de er med til at danne "antibody" mod eksempelvis visse typer proteiner, som vi allerede har i kroppen. Og det er medvirkende til at vi får autoimmune sygdomme.

Lars Bölander ved godt, at der er meget at sætte sig ind i, hvis vi vil leve som vores fjerne forfædre. Men han har et godt råd:

-Sørg for at få hele familien med. Det går meget lettere, når man kan lægge kosten om sammen.


Naia Bang / Texthuset
Fotos:Natascha Berg Madsen


Bliv klogere på stenalderkost
Kært barn har mange navne: Svenskerne kalder stenalderkost for ”ur-sprungskost”, men Lars Bölander fortæller, at man også kan kalde det for palæolitisk kost – altså ”ældre stenalder-kost”.
Der findes en del engelsk og amerikansk litteratur om sten-alderkost, men man kan også få bøger på dansk. Forlaget Libris, www.libris.dk, udgiver bogen ”Stenalderkost”, af Loren Cordain.
Vil man læse mere på engelsk, så prøv at google på ”paleo diet”.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juli 2007
Solkysten - Juli 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga