Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Salt er godt i varmen
Skrevet af Solkysten
Vi hører ofte, at salt giver forhøjet blodtryk og væskeophobninger i kroppen.
Det er for så vidt sandt, men det er ikke hele sandheden, og salt er ikke bare salt.
Ligesom det hvide, forædlede hvedemel efterhånden indeholder færre og færre næringsstoffer, således har det masseproducerede rafinerede hvide salt, der består af natrium og klorid, meget lidt værdi for kroppen. Det kan være skadeligt i overdrevne mængder, og ofte er det endog tilsat blegemidler og antiklumpningsmidler.

Men salt er også livsvigtigt. Til tider har det været sin vægt værd i guld, for salt er essentielt som luften, vi indånder, og vandet, vi drikker.

Kigger vi på historien, har salt af havvand og saltminer altid spillet en vigtig rolle som handelsvare, for vi har brug for salt som mineraltilskud, smags- og konserveringsmiddel.

Af gamle optegnelser fremgår det, at kineserne for mere end 5000 år siden udvandt salt ved at koge tang. Senere fandt befolkningen i middelhavslandene og ved Det røde Hav ud af, at når solen inddampede havvandet, var der salt tilbage. Dette var starten på den industrielle fremstilling af salt, og inddampning med solens hjælp som stadig bruges mange steder.

Salt blev også kaldt det hvide guld. De romerske legionærer fik udbetalt en del af deres løn i salt - deres ”salarium”. Heraf stammer det spanske ord salario og det engelske salary, der begge betyder løn. Et engelsk mundheld siger: A good man is worth his salt – dvs. en god mand er sit salt værd.

Medicinsk har salt været brugt som tilskud ved rejser i de varme lande for at undgå dehydrering, og som afføringsmiddel. Mange har hørt om engelsk salt, Glauber salt eller Krushen salt til at sætte gang i en træg fordøjelse.

Når de fine damer ved hofferne dånede, fik de lugtesalt, så de kunne komme til koncepterne igen.
I dag ved vi, at mangel på salt betyder mangel på energi. Vi kan ikke tænke en tanke eller flytte kroppen, uden at der forbruges salt.

Det er ikke noget tilfælde, at vore kropsvæsker har samme saltindhold som havet. Salt er et grundlæggende element, uden hvilket vi ikke kunne overleve. Kroppen indeholder ca. 450 gram, og denne mængde skal vedligeholdes, så vi kan bevare vort gode helbred og gå-på-mod.

Derfor kan det anbefales med salt i kosten. Vejer vi ca. 70 kg, er det ikke ualmindeligt, der skal 5–10 gram salt til dagligt, afhængig af helbred, alder aktivitetsniveau og væskebalance.

Når vi er trætte og trænger til energi, tager de fleste noget sødt. I virkeligheden er det kroppens råb efter salt! Hvis du tager noget salt i stedet for sødt, kan det være, du opdager, at sukkertrangen fortager sig.

Vælg det rigtige
Det er væsentligt at vælge salt med omhu. Gå uden om det raffinerede hvide bordsalt. Det bedste salt kommer fra flere forskellige steder i verden, men det essentielle er, at det drejer sig om ”whole salt”, ”helsalt”, natursalt – dvs. det skal indeholde mange forskellige mineraler: calcium, kalium, magnesium, mangan, brom, jern, kobber, og ikke blot natrium og klorid som industrisaltet.

Jo flere mineraler, der er i saltet, jo ”rigere” og mere naturligt er saltet. Det bør have nogenlunde samme mineralindhold som havvand, og groft middelhavssalt fra bl.a. Frankrig er godt salt. Ved Salt Lake i Utah dampes saltet ind fra de store saltvandssøer, hvor regnvandet og smeltevandet løber ned i søerne fra de meget mineralholdige røde bjerge. I Himalaya udvindes et særligt mineralrigt salt, der har en lyserød farve pga. disse mineraler. På Læsø fremstilles sydesalt efter de ældgamle principper, hvor saltet dampes ind i store jernkar. Det er særligt rigt på mineraler og den naturlige kalium-iod forbindelse.

Vi håber dette indslag kan tjene til inspiration og eftertænksomhed i forbindelse med at holde sig fit og rørig her i sommervarmen.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, MS Nutrition.
Mange af ovenstående oplysninger om salt stammer fra mikrobiologen Dr. Young, hvis bog ”pH miraklet” findes på norsk og engelsk.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2007
Solkysten - August 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga