Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© Adam Borkowski - Fotolia.com
© Adam Borkowski - Fotolia.com
Væske er livsvigtig
Skrevet af Solkysten
Det er sommer, og det er varmt. Lige pludselig begynder en hovedpine at komme. Det er et tydeligt tegn på væskemangel.
Tømmermænd er også et tegn på væskemangel. To situationer som de fleste af os kan nikke genkendende til. Og så er det godt at have en botijo – en spansk lerkande, der kan holde vandet koldt selv på de varmeste dage.

En rask person er i væskebalance, og det vil sige at den mængde væske der kommer ind kommer ud igen. Vi drikker normalt ca. 1,5-2,5 liter væske i døgnet, og via fast føde indtages ca. 0,75 liter. Der dannes rundt regnet 0,3 liter væske ved forbrænding i cellerne.

Der udskilles ca. 1,5 liter urin i døgnet og rundt regnet 1,5 dl væske med afføringen. Derudover afgives ca. 1 liter væske gennem ikke synlig sved og respiration. Men den sydspanske varme er ikke normal for os nordboere – vi sveder mere og skal derfor drikke mere.

Vand er det medium alle biologiske processer foregår i. Vand er et uorganisk stof, der tabes kontinuerligt fra kroppen, og derfor må tilføres med føden. Det er den største stofgruppe i menneskekroppen, og den udgør 50-75 pct. af kropsvægten. Kroppens vandindhold aftager med alderen og med stigende kropsvægt.

Jo ældre vi bliver, jo dårligere tørstfornemmelse har vi, samtidig med at evnen til at koncentrere urinen i nyrerne aftager. Dermed øges risikoen for dehydrering.

Dehydreringen kan hos alle give symptomer som træthed, forvirring, svaghed, svimmelhed og fald. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på at få drukket nok.

Behov og væskebalance
Vand, vand og atter vand er det bedste middel mod dehydrering – så i denne varme tid er det nok en god idé at drikke 2 liter om dagen. Men vand er ikke det eneste kroppen har brug – den har også brug for elektrolytter. Og hvad er så det? De er nogle stoffer som er med til at bevare spændingen i celler bl.a. natrium og kalium. Så når man får væske, skal man også tænke på at få lidt at spise, f.eks. en banan eller noget mad med salt i. Under dehydreringen er man ikke ude at tisse mange gange, men når det kommer i gang igen – ja så er man ovre dehydreringen, og skal så blot fortsætte med at drikke ca. 2 liter om dagen i den varme tid.

Hvad skal man drikke?
Vand fra hanen indeholder ingen kalorier, men en række vigtige mineraler, blandt andet calcium, jod og magnesium. Ved at slukke tørsten i vand undgår man at indtage såkaldte ”tomme kalorier” fra andre læskedrikke.

Sodavand, saft og læskedrikke indeholder ofte meget sukker og kun få vitaminer og mineraler. Mælk og juice er gode alternativer til de sukkersødede læskedrikke. Mælkeprodukter – som også kan være yoghurt - indeholder mineralet calcium og en række andre vigtige næringsstoffer, og det er derfor en fordel at indtage cirka en halv liter mælkeprodukt dagligt. Appelsinjuice giver både væske og vitaminer (især det friskpressede, som er så tilgængeligt her i Spanien). Et enkelt glas appelsinjuice om dagen kan tælle med i de seks om dagen, som indgår i anbefalingerne for frugt og grønt.

Kaffe, te, kakao, øl, vin og spiritus indeholder nogle kemiske forbindelser, der virker vanddrivende. I praksis udgør det sjældent et større problem, hvis blot man får drukket i alt et par liter væske hver dag. Dog skal man være opmærksom på, at øl, vin og spiritus indeholder mange kalorier.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2007
Solkysten - August 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga