Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© Philip Lange - Fotolia.com
© Philip Lange - Fotolia.com
Sommerferie og forstoppelse
Skrevet af Solkysten
Diarre er som regel det, vi omtaler og prøver at forebygge i feriemånederne, hvor vi ofte holder ferie under andre himmelstrøg end de sædvanlige.
Jeg vil - som en anden Rasmus modsat - i stedet skrive lidt om forstoppelse. Grunden er, at jeg selv næsten altid lider af en hårdnakket forstoppelse, så snart min krop er uden for den sædvanlige daglige rutine. Jeg har gennem årene erfaret, at dette også er gældende for mange andre, og det er enormt ærgerligt at få sin ferie ødelagt på den måde, for de fleste vil nok give mig ret i, at hvis maven ikke fungerer, er der ikke rigtig noget ved noget.

Der er virkelig grund til at passe godt på sin mave, idet mange andre lidelser i fordøjelsessystemet kan skyldes forstoppelse bl.a. divertikler, der er ærtstore udposninger på tarmvæggen. Divertiklerne i sig selv giver ingen symptomer, men har en tilbøjelighed til at blive betændte med stor smerte til følge. Det siges, at hver tredje person på 60 år og derover har divertikler.

Kosten
Der er nogle basale ting omkring kosten, du kan tage vare på, selvom du holder ferie. Drik masser af frisk vand. Når vi holder ferie, er vi tilbøjelige til at skeje lidt ud og drikke mere end sædvanligt af kaffe, kolde øller, colaer og lignende. Selvom drikke med koffein og alkohol indeholder vand, får de også kroppen til at udskille mere vand, og det kan føre til forstoppelse.

At drikke godt med grøn te kan være et godt supplement eller erstatning for ovenstående. Drikker du grøn te før sengetid så drik den uden koffein, ellers kan det gå ud over nattesøvnen.

Selvom det er ferie så pas på med de raffinerede fødevarer, specielt dem, der mest består af hvidt mel og hvidt sukker, der som regel er meget af i desserter og is. Vær opmærksom på at smeltet ost over maden efter min mening virker som plastik i tarmene. Derfor nedskær antallet af pizzaer. Pas også på med de røde bøffer. De kan tage lang tid om at komme igennem fordøjelsessystemet. Sørg i stedet for at spise en kost rig på fibre.

Skift det hvide brød til groft brød og andre fuldkornsprodukter og sørg for at spise en masse grønsager og salater, hvor du så end befinder dig. Af gode kostfiberkilder er f.eks. bønner og ærter. Spis også godt med frugt. De fleste frugter er fiberrige f.eks. æbler, svesker, abrikoser og dadler. Frisk kokosnød, mandler, hasselnødder og andre nødder er også gode.

Tilskud
Det kan være nødvendigt at få hjælp til afføringen ved at tage afføringsmidler. Vær blot opmærksom på, at vænner du dine tarme til at de skal have hjælp, kan det efterhånden gøre dem lidt dovne.

Hørfrø er et af de mildere afføringsmidler, der giver tarmindholdet fylde. Du tager 1 spiseske hørfrø i et glas koldt vand lader det trække i køleskabet natten over og spiser dem næste morgen, evt. hældt over din morgenmad.

Forskellige fiberholdige produkter, f.eks. psyllium kendt som Husk, kan også være en god og skånsom hjælp. Det er det dejlige ved Husk, at det regulerer maven og således hjælper både ved diarre og forstoppelse. Lipicol er et andet mildt og godt middel, der udover psyllium også indeholder inulin og mælkesyrebakterier.

Frugt og fiber er et velsmagende middel bestående af tørrede frugter bl.a figner, rabarber, tamarin og dadler.

Tarm i Form er et andet ikke vanedannende afføringsmiddel, der bl.a. indeholder grå valnøddebark, ingefærrod, burrerod m.m. Det fås nu i en ny og stærkere form som Tarm i Form forte med sennes. Produkter med sennes, der også findes i Thea Go’ både i kapsel- og tabletform er et stærkere virkende afføringsmiddel, der efter min mening ikke bør benyttes regelmæssigt.

På ferien kan det være godt med lidt tid til at pleje og forkæle dig selv. Både massage og zoneterapi gør godt for hele kroppen og kan samtidig hjælpe til at fremme tarmbevægelserne. Har du forstoppelse, kan du bede zoneterapeuten trykke og massere tyktarmen lidt ekstra.

VÆRD AT VIDE:

Sommerrejser og transportsyge
Ovenstående er ikke nogen behagelig kombination. Som barn blev jeg køresyg, bare jeg så en rutebil eller et tog. Jeg var alle rutebilchaufførers skræk, for jeg har indtil flere gange kastet så voldsomt op, at selv papirsposer og mors fortvivlede forsøg på at holde mig for munden ikke var nok. Mange gange måtte chaufførerne holde ind, så jeg kunne få lidt frisk luft. Da jeg var syv år fortalte en veninde, at jeg kunne bede til gud, og så ville jeg ikke blive syg. Jeg kan tydelig huske, at jeg lå på knæ i et bumletog og bad så inderligt til gud, at jeg ikke ville blive syg. Det hjalp, så jeg ikke kastede op. Det føltes som et mirakel.
Stadigvæk har jeg dog en tendens til ubehag ved sejlads i bølger eller når flyet passerer lufthuller.
Derfor er jeg i dag glad for, at transportsyge både kan behandles og forebygges med lette og uskadelige naturmidler.
Videnskabelige undersøgelser har vist, at ingefær virker lige så godt som mange kommercielle transportsygemidler.
Foretrækker du ingefær i kapsler, findes der forskellige produkter specielt fremstillet til transportsyge bl.a. ingefærkapsler fra Naturdrogeriet og Safe rejsepillen fra Mezina. Begge midler kan bruges både til lands, vands og i luften. Tag kapslerne ca. en time før rejsen indledes. Doseringen er angivet på dåserne, og kan gentages hver fjerde time.
Et andet middel, der kan hjælpe ved transportsyge er Bachs blomstermedicin. Knavel (Scleranthus Annus) er den plante, der går for at virke på transportsyge. Brug 2–4 dråber under tungen, og lad dem blive i munden et øjeblik, inden du synker dem. Har du flyskræk kan Bachs Rescue Remedy måske være en hjælp.
En helt personlig ting jeg har erfaret omkring transportsyge er, at det er vigtigt ikke at være sulten inden rejsen.Det vigtige folinsyre (B9)

Et af de sidste nyhedsbreve for Vitalrådet, som speciallæge Claus Hancke og speciallæge Niels Hertz står i spidsen for, handlede om, hvorledes de sidste forskningsresultater viste sammenhængen mellem folinsyremangel og hjerneblødning.
Folinsyre blev opdaget i af dr. Lucy Wills i 1931 i Bombay i Indien. I 1940 behandlede forskere blodmangel hos forsøgsdyr med spinatudtræk. Dette stof gav man navn efter ordet “blad” på latin: folium. Således blev stoffet kaldt folinsyre. Senere har forskere fundet ud af en masse omkring folinsyre og dets store vigtighed for kroppen. Paradoksalt regnes det for, at mangel på folinsyre er den mest udbredte form for vitaminmangel i verden. Folinsyre er især vigtig for både de hvide og røde blodlegemer, hår og hud, hjerne, nerver, sppetit og godt humør m.m. Folinsyremangel blev især kendt for at kunne være medvirkende årsag til at børn fødtes med rygmarvsbrok eller læbe/ganespalte.
Det har vist sig, at mangles folinsyre i kroppen, stiger blodets indhold af homocystein, der er giftig for blodkarrene, og mistænkes for at give åreforkalkning. I Sverige har man fundet ud af sammenhæng mellem forhøjet homocystein og dårlig hukommelse hos ældre. Det gjaldt dog kun, når dårlig hukommelse hang sammen med åreforkalkning, som homocystein mistænkes for at fremme.Er du gravid
Under en graviditet må du specielt være opmærksom på at spise en sund og nærende kost samt tage et tilskud af vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer. Husk også gerne at tage et mælkesyrepræparat.
Brug gerne svangerskabsplejeolie fra Weleda med bl.a. mandel-, hvedekim- og jojobaolie til at smøre på mave, hofter og bryster. Det hjælper til smidiggørelse af huden og forebyggelse af hudsprængninger og strækmærker.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2007
Solkysten - August 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga