Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Vindmøller og naturen
Skrevet af Solkysten
Overalt i verden satser man stort på vindmølleenergi.
Man kalder det for vindmølleparker med vægt på ordet park, som om man vil fortælle at her har man en naturpark, der glider ind i landskabet på en naturlig måde. Der har endda været mennesker, der hævder at vi om hundrede år vil synes om vindmøllerne på samme måde, som vi i dag freder de møller, der malede korn i gamle dage.

Man kan ikke på nogen måde redde verdens energiforsyning med vindmøller, og skal man blot dække en lille del af kommende energibehov med vindmølleenergi, skal der bygges vindmøller overalt i naturskønne områder.

Den samlede vindmøllebestand i hele verden producerer ikke mere energi end de svenske vandkraftværker - noget at tænke over.

I Norge har man opført en “vindmøllepark” midt i et fredet område, der samtidig var yngleplads for havørne, faktisk verdens største havørnekoloni. Nu ligner det ikke mere et fredeligt stykke natur med fantastiske naturoplevelser for mange mennesker, der kom fra nær og fjern. Nu er det et industriområde, og havørnene er decimeret. Man byggede veje for at transportere de store vindmøller ud i området, og store gravemaskiner skulle på plads for at grave ud til fundamenter. I dag kan man konstatere, at de opførte møller konstant dræber havørne, formodentlig til den dag, hvor der ikke er flere.

Vindmøllernes vingehastighed ude i spidsen er for en middelstor mølles vedkommende 250 km i timen, så et sammenstød med en vingespids betyder døden for enhver fugl.

Det tager ca. et år for en vindmølle at betale den eneri tilbage, der blev brugt til at producere den. Dertil kommer transport og anlæg af veje, så det varer noget inden den grønne energi virker.
Det er ikke kun fugle, der bliver generet af vindmøller, også pattedyr bliver skræmte af lyde, skygger og lysglimt der farer hen over jorden.

Endelig må man ikke glemme mennesket. At være nabo til vindmøller kan være et helvede, og de, der ikke har nået at sælge deres hus, bliver stavnsbundne. Hvem vil lægge ører og øjne til lyden og synet af vinger, der kløver luften, i hvert fald når det blæser, for man må ikke glemme at vindmøller skal bruge vind. Er det vindstille virker de ikke - stormer det virker de heller ikke.

Forestil dig at man skal sidde og se på at solen står op eller går ned i en vindmølle og ikke i havet.
I Extremadura har vindmøller taget livet af adskillige gribbe, og jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange fugle, der har måttet lade livet ved Tarifa - et af Europas vigtigste trækområder.

Svenskerne arbejder nu med forsøg med vindtårne, som siloer der står stille. Det ser lovende ud og er ikke så store en belastning for naturen. De kan opføres ganske nær bymæssig bebyggelse. Det bliver spændende at se, hvordan det går. En god ting ved vindmøller er at de nemt kan fjernes.

Nu til noget mere fredeligt og et sted, hvor man kan nyde naturen. I juli var der en omtale af Grazalemas naturpark. Jeg kan tilføje, at når man går turen langs med floden mellem El Bosque og Benamahoma, kan man opleve en koncert af nattergale, der må være enestående i Europa. Fra sidst i marts til hen i maj måned er der syngende nattergale i en koncentration, som er helt utrolig. Man går lige fra den ene syngende han til den anden. I den lille flod er der masser af ørreder. De er af dansk afstamning - sluppet ud fra dambruget i El Bosque, der importerede deres ørreder fra Danmark.

Et suk til sidst: Spar på vandet. Får vi en meget lang sommer uden regn i september, får vi problemer med
vandforsyningen.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2007
Solkysten - August 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga