Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Efter genvalget i maj præmierede Agustín Moreno sig selv med en lønforhøjelse på 37 pct. Foto: Natascha Berg Madsen
Efter genvalget i maj præmierede Agustín Moreno sig selv med en lønforhøjelse på 37 pct. Foto: Natascha Berg Madsen
Borgmester snublede i lønchecken
Skrevet af Solkysten
Efter ti år som Mijas’ borgmester var succesen steget Agustín Moreno til hovedet.
Den 5. juli bevilgede han sig selv en lønforhøjelse på 37 pct, der forvandlede ham til Spaniens bedst lønnede borgmester. Han nød kun godt af sin nye løn i seks dage, så blev han tvunget til at træde tilbage af formanden for de andalusiske socialister, autonomstatens præsident Manuel Chaves.

Skandalen var serveret. Med 126.000 euro årligt lagde Agustín Moreno ikke alene Madrids borgmester Alberto Ruiz-Gallardón (90.450 euro) langt bagude. Han passerede også statsminister José Luis Rodríguez Zapatero, der må klare sig med 89.303 euro.

Moreno retfærdiggjorde bl.a. sin beslutning med, at hans løn burde sidestilles med kommunens bedst betalte funktionærer, der aflønnes efter statens skala.

Et andet af eksborgmesterens argumenter var i det mindste tankevækkende: ”I en kommune som Mijas eksisterer der et stort pres på byplan-området. En politiker kan ikke tillade sig at være økonomisk klemt, han må have en værdig løn, for ellers er der risiko for at han korrumperes.”

Som et apropos til Moreno-sagen kan det tilføjes, at adskillige Costa del Sol borgmestre åbenbart har besluttet at vaccinere sig imod risikoen for korruption. I Estepona og Coín hæver to andre socialister, Antonio Barrientos og Gabriel Clavijo, henholdsvis 97.210 og 77.979 euro. I de konservatives rækker hæfter man sig ved 75.362 euro, som Joaquín Villanova hæver i Alhaurín de la Torre. Selv om ingen af dem kommer i nærheden af Morenos ambitioner, er det høje lønninger i betragtning af kommunernes størrelse.

Dertil kommer, at ifølge Moreno viser de officielle lønninger slet ikke realiteterne, fordi de normalt suppleres med en række ”ben”. ”Der er tale om dobbeltmoral, for netop i Mijas har lønniveauet været gennemsigtigt i forhold til andre steder,” sagde Moreno, samtidig med at han meddelte sin beslutning om at forlade byrådet.

Hans afløser som borgmester er partifællen Antonio Sánchez, der blev valgt på det ekstraordinære byrådsmøde den 23. juli. Antonio Sánchez er 50 år og skoleinspektør i folkeskolen El Albero. Han har hidtil været formand for kulturudvalget.

Gynækologen Agustín Moreno har nu overtaget et kommunalt lægejob til 6000 euro om måneden. Det er en retrætepost, som han i 2004 skræddersyede til sig selv. Jobbeskrivelsen var så speciel, at han var den eneste ansøger. Den sag skal på et tidspunkt behandles i retten. Foreløbig glæder Moreno sig til at genoptage ”en normal tilværelse, som jeg er sikker på at min hustru og tre børn har savnet.”

I kølvandet på Moreno-sagen har Javier Arenas, formanden for Andalusiens konservative, foreslået en national pagt om lønniveaet i byrådene.

I Estepona har borgmester Antonio Barrientos i et anfald af akut altruisme besluttet at skænke 15 pct. af sin løn til sociale formål inden for kommunen.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2007
Solkysten - August 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga