Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Jan Pettersen på arbejdspladsen.
Jan Pettersen på arbejdspladsen.
Nordmanden som vil være den bedste
Skrevet af Solkysten
De spændende ting i sherrydistriktet foregår ofte på små bodegaer som Rey Fernando de Castilla, der blev grundlagt med hensigt om at skabe Spaniens bedste brandy.
Det var i 1972. Ved århundredeskiftet overtog en nordmand forretningen og ambitionerne. Man finder europæere af alle nationaliteter i bodegamiljøet, så det mest interessante ved denne artikel er i virkeligheden ambitionerne. Men først et par ord om nordmanden:

Jan Pettersen havde i 15 år arbejdet med eksport i Osborne, som ligger i El Puerto de Santa María og kendes af alle – om ikke for andet, så for den berømte reklametyr ved landevejene.

Osborne er en stor koncern, hvis interesser rækker ud over sherrydistriktet og vinbranchen. Måske syntes den daværende generaldirektør for Europa, at man arbejdede for meget i bredden og for lidt i højden. Derfor slog Jan Pettersen til, da en af egnens gamle familier gav ham tilbuddet om at købe Rey Fernando de Castilla og starte som selvstændig.

I Rey Fernando de Castilla kom han til en verden, som på mange måder er den modsatte af Osbornes. Den lille bodega arbejder udelukkende med markedets øverste segment, og i Jerez er det en kamp mod den stadig udbredte fordom om, at prisen er det bedste salgsargument.
På syv år har Jan Pettersen bevist, at sådan behøver det ikke være. Salget er blevet tidoblet, og selv om det er sket fra et lavt udgangspunkt, er der næppe andre bodegaer i sherrydistriktet som kan bryste sig af noget tilsvarende.

Brandy er hovedproduktet
Efter opkøbet af en nabobodega er Rey Fernando de Castilla i dag en klynge af 11 bygninger forbundet med hyggelige gårdhaver. Omkring denne lille labyrint i udkanten af centrum i Jerez er der nogle appelsintræer, og visse kendere hævder, at de kan spore appelsinens indflydelse i nogle af de færdige produkters aroma.

Om det er muligt, tør Jan Pettersen ikke garantere. Men arbejdsprocessen sikrer, at der kun kommer rene naturprodukter fra bodegaen. Ingen tilsætningsstoffer, ingen aggressive filtre. Dekanteringen ta’r den tid, der er nødvendig, uden at fremskyndes med nedkøling. Gælder det produktionen af brandy, bruger man brænde og ikke gas under destillationsapparaterne.

Skønt der er syv solera’er med forskellige typer sherry, er brandy stadig hovedproduktet i Rey Fernando de Castilla.

Over en årrække har brandyen i øvrigt øget sin betydning for hele egnens økonomi. Siden 1500-tallet har Jerez eksporteret brandewijn til Holland, men inden den nuværende brandy de Jerez opstod, skulle man også finde ud af at lagre dette rådestillat i et solerasystem af gamle vinfade.

Det er en kunst at vælge de rigtige vinfade, for det er dem, som med tiden erstatter brændevinens sprittede smag med brandyens runde og sødlige aroma. Solera’en har præcis samme betydning for produktets kvalitet, som tilfældet er med sherryen.

Rey Fernando de Castilla har en solera fra før 1. Verdenskrig. Den er altså meget ældre end bodegaen, for da ingen kan producere kvalitetsbrandy uden nogle af de højtforædlede dråber, måtte firmaets stifter købe den ude i byen, før han kunne gå i gang.

I dag er det fornemste mærke en ren 40-års brandy (Único Solera Gran Reserva) som hele vejen igennem er firmaets eget produkt. Den billigste kvalitet med firmaets logo er en Reserva med et års lagring på amerikansk egetræ, fulgt af fire år i solara’en. I den øvre ende kan forbrugeren vælge mellem tre Gran Reserva’er med 12 års lagring.

Imageproblemet
Ret beset er en bodega en bank, hvor man skyder vin ind. Når indskuddet en dag hæves, skal der gerne være løbet renter på.

Jan Pettersen nægter ikke, at det kan være svært at sælge kvalitetsprodukter på et marked, hvor man finder sherry til en euro flasken på supermarkedets hylder. Forbrugeren skal lære, at der er sherry og sherry.

Brandyen har et andet problem på nogle markeder som Skandinavien. Internationalt er der tre typer vinbrændevin med beskyttet oprindelsesbetegnelse: armagnac, cognac og brandy de jerez.

Problemet er, at brandy også benyttes som fællesbetegnelse for alle typer vinbrændevin. På et franskpræget marked som det danske er det således nemt at forveksle brandy-navnet med en andensorteringsvare, der ikke er værdig til at bære cognac-navnet.

- I England har folk lært, at der ikke blot skal stå brandy, men brandy de jerez på etiketten. Det er stadig ikke indlysende i Skandinavien, men man kan sige, Rey Fernando de Castilla skaber sit eget image. Når forbrugerne ser en af vore flasker med en Gran Reserva til 500 kr, får de automatisk respekt - noget må den have! Vi har forresten også stor gavn af den skandinaviske koloni på Costa del Sol, som lærer familien og vennerne derhjemme at skelne de gode varer, fortæller Jan Pettersen.

På verdens bedste vinkort
Selv på markeder uden denne ekstra fordel har Rey Fernando de Castilla haft en bemærkelsesværdig succes med at slå sit navn fast, både har det gælder sherryen og brandyen.

Franskmændene er naturligvis uforbederlige chovenister, når det gælder vin og spiritus. Men kommer der en sjælden gang en flaske fra Jerez på bordet, står der næsten hver tredje gang Rey Fernando de Castilla på etiketten.

Den serveres i adskillige af verdens mest berømte restauranter som Fat Duck i London. I Danmark har importøren (Michael Laudrup) også fået den på vinkortet i de syv restauranter, der er fundet værdige til en stjerne i Michelin-guiden.

Det er ganske godt klaret af en bodega, der stadig er en af de små med en årlig produktion af 250.000 flasker.

Til slut er det værd at nævne firmaets vineddike, som mange anser for Spaniens bedste. Vinagre de jerez er efterhånden er uhyre populært produkt, som man finder i ethvert supermarked, men det meste fremstilles industrielt. Det kan gøres på 15 dage. Den naturlige proces tager derimod 15 år, og det foregår også i en solera.

En sjælden gang - en gang ud af tusinde - starter der en naturlig eddikeproces i et vinfad. Indholdet i disse fade sælges ved processens slutning til 180 dollars literen i New York.

Husk det, når du ser en 250 cl. flaske til 14 euro i specialforretninger som ”Club Gourmet” i El Corte Inglés. Den er faktisk fundet til prisen!

pod

Rundvisning på norsk

Mange bodegaer i Jerez har rundvisninger på spansk og engelsk, men Rey Fernando de Castilla er den eneste, hvor gæsterne også kan vælge en norsksproget guide.
Det er nødvendigt at slå sig sammen nogle stykker og bestille tid på forhånd.

Rey Fernando de Castilla
Telefon: 956 18 24 54.
Email: bodegas@fernandodecastilla.com
Hjemmeside: www.fernandodecastilla.com


Facaden på Fernando de Castilla er typisk for Jerez’ bodegaer.
Facaden på Fernando de Castilla er typisk for Jerez’ bodegaer.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2007
Solkysten - September 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga