Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Foto: Natascha Berg Madsen.
Foto: Natascha Berg Madsen.
Nogen “skal” hele tiden
Skrevet af Solkysten
Voksne mænd kan ikke altid, selv om de skal meget. Det er sjældent problemet for kvinder.
Mange voksne kvinder skal hele tiden vide, hvor toilettet er, skulle de blive trængende - også i utide. Ufrivillig vandladning eller urininkontinens er en tilstand, hvor man ikke kan holde på vandet og lækker urin.

Inkontinens kan være et symptom på en sygdom, eller et symptom på en uhensigtsmæssig livsstil, som f. eks. for stor væskeindtagelse, at man ikke passer toilettiderne, at der er så lang afstand til toilettet, så man må holde sig alt for lang tid osv. Så vidt muligt skal man behandle årsagen og ikke symptomet.
20 pct. af voksne kvinder lider af inkontinens. Og jo ældre kvinderne er, jo hyppigere er inkontinensen. Der findes flere forskellige former for inkontinens, og de hyppigste er:

Strees-inkontinens rammer hyppigst yngre kvinder og kaldes også anstrengelsesudløst ufrivillig vandladning og forekommer ved fysisk anstrengelse som f.eks. nys, host, løft, løb m.m. Fysisk anstrengelse medfører et tryk på blæren. Bækkenbunden er ofte slap, og slimhinderne i urinrør og skede er tynde og dårligt fungerende. Det betyder, at urinrøret ikke kan holde tæt, når der kommer et tryk på blæren - og man drypper urin.

Nervøs blære (urgeinkontinens) er en inkontinenstype, hvor kvinden pludselig får en voldsom trang til at komme på toilettet. Ofte når hun det ikke og har afgang af urin. Dette skyldes i reglen en uhæmmet sammentrækning af blæren, men kan også være en følge af neurologiske lidelser, strålebehandling eller blærebetændelse.

Overløbsinkontinens viser sig med symptomer, der minder om nervøs blære. Her er blæren relativ stor, men slap. Tilstanden kan bedst beskrives ved, at man forestiller sig, at den normale blære opfører sig som en ballon, der vokser når den pustes op, og trykket langsomt stiger. Den store, slappe blære minder mere om en plastikfodbold, der nemt pustes op, til den har nået sin form, hvorefter trykket pludseligt stiger voldsomt. Årsagen til en slap blære med efterfølgende overløbsinkontinens kan være indtag af medicin, der nedsætter vandladningstrangen eller blærens evne til at trække sig sammen. Det kan skyldes en neurologisk/neurokirurgisk lidelse, eller at kvinden gennem længere tid har oparbejdet en evne til at holde sig, så hun ikke behøver at gå på toilettet så ofte (selskabsblære).

Sivende konstant inkontinens er en tilstand, hvor der konstant siver urin, og kvinden ingen mulighed har for at holde urinrøret lukket. Dette kan ses efter større gynækologiske operationer eller traumer mod bækkenet.
Endelig kan der ses en blanding af de forskellige typer.

Hvad kan vi gøre?
Hovedparten af inkontinente kvinder kan hjælpes - helt eller delvist. Har man problemet er det en god idé at søge læge.
• Ændringer af drikkevaner eller blæretræning kan i nogle tilfælde hjælpe. Blæretræning er optræning i hensigtsmæssige toiletvaner og består i, at blæren gradvist trænes op til at kunne holde sig længere.
• Bækkenbundsøvelser kan også have effekt og hjælper op mod halvdelen af de stressinkontinente kvinder.
En anden mulighed er behandling med kvindeligt hormon (østrogen) - dog primært for kvinder efter overgangsalderen.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2007
Solkysten - September 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga