Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Musvågerne trækker snart sydover.
Musvågerne trækker snart sydover.
Efterårets fugletræk
Skrevet af Solkysten
I augustnummeret var der en artikel om Tarifa, og for mit vedkommende kan man ikke sige Tarifa og Spaniens sydkyst uden at tænke på fugletrækket til og fra Afrika forår og efterår.
At komme ned til strandene ved Tarifa en efterårsdag er i sig selv en betagende oplevelse. Med det samme man kommer over den lille højderyg inden man kører ned mod Tarifa bliver man mødt af det fantastiske lys, der er en kombination af Atlanterhavet og de brede sandstrande med det gyldne sand. Ikke så underligt at strækningen har fået navnet Costa de la Luz.

I træktiderne kan der være et mylder af småfugle i bevoksningerne, der ligger lige bag ved stranden nogle få km nord for Tarifa. Her er der en bevoksning af lave fyrretræer, hvor fuglene hviler inden turen går videre mod Afrika, og man kan ligge i læ for den som regel kraftige vind i klitterne eller sidde på den lille strandrestaurant, der ligger i forbindelse med et mindre hotel og nyde udsigten og fuglelivet. Skulle der ikke lige være fugletræk den dag, du er der, er turen ikke spildt.

Længere nordpå har “fremskridtet” gjort sit til at ødelægge idyllen. Ved Sahara de los Atunes er den fred og harmoni, der eksisterede for 20 år siden ødelagt af hæsligt hotelbyggeri.

De store rovfugletræk kan man se i tiden fra midt i september og ind i oktober, og de kan komme både fra den østvendte kyst og den vestvendte. I den periode kan man se træk fra Gibraltar til Tarifa. Et godt sted at holde udkik er ved en lille kisok og café på toppen af landevejen, lige inden nedturen til atlanterhavskysten. Man skal også være opmærksom på vindretninger. Ved østenvind går hovedtrækket som regel ved den vestvendte kyst og omvendt.

Kører man ned på nogle af de små biveje mod den sydvendte kyst, vil man ofte støde på rovfugle, der hviler en stund inden det videre træk.

Husk at have en rimelig god kikkert med. Hold øjnene åbne og se op. Af og til går trækket meget højt oppe, men når man ser en flok på mange hundrede musvåger, der trækker sydover uden at bruge vingerne blot svæver afsted på de opadgående vinde, kan man ikke undgå at blive betaget.
Jeg ved, at jeg har skrevet om fugletrækket tidligere, men det kan godt gentages, for dels er der nye læsere og “gamle” kan blive husket på.

Sydkysten af Spanien er sammen med Bosporusstrædet de to vigtigste træksteder i Europa, og man skylder sig selv engang at opleve dette skuespil. Husk på at det er et lotterispil. Iblandt kan man sidde og vente i timer, og der sker ingenting, og så pludselig opdager man at flokkene dukker op. Andre gange kommer man frem, stiger ud af bilen, og så er skuespillet i gang.

I dag er vejen til Tarifa nem. Bliv på betalingsmotorvejen, så man undgår køer, og man er hurtigt fremme. Start inden solen står op eller bliv et par dage. Der er hoteller og campingplads lige ved kysten.

I augustudgaven skrev jeg om vindmøller, som jeg ikke er så begejstret for som visse politikere. De mennesker, der skal bo nær dem, er heller ikke så begejstret. I Danmark vil man opføre 200 meter høje møller med gigantiske vingefang. Protesterne strømmer ind. Visse politikere vil forhindre mennesker i at gå til domstolene for at stoppe et eventuelt byggeri nær boliger eller i naturområdet. Man er forblændet af denne såkaldte grønne energi.

Her i Málaga provinsen vil man bygge 15 nye “windfarms”, som man kalder det, inden 2008. Det er lidt nemmere at gemme store vindmøller i et bjergrigt område end i flade Danmark, men tro mig, der vil være mennesker, der vil græde, når de ser hvad der sker. At være nabo til en vinbdmølle er ikke rart, og det er det heller ikke for naturen. I Portugal er man gået en anden vej. Der satser man i langt højere grad på solenergianlæg. Det skæmmer ikke så meget i naturen, fuglene bliver ikke dræbt, og menneskene lider ikke under støj- og lysgener. Der er ganske vist bygget større solfangeanlæg enkelte steder i Spanien, men slet ikke i den udstrækning som i Portugal, og det er uforståeligt.

Forskere mener i øvrigt at tørken vil ophøre, når vi går ind i næste vandår, som går fra oktober. Lad os håbe de har ret. Langtidsprognoser er nu sjældent påligelige, og naturen vil ikke altid som forskeren forudser.

Nyd nu naturen, se fugletrækkene i efteråret, og glæd dig til regnen.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2007
Solkysten - September 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga