Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Du kan selv teste dit syn ved hjælp af en Amsler-tavle, som er et ternet papir med en sort prik i midten. Hvis den originale tavle (til venstre) fremstår med slørede, forvrængede linier og pletten i midten ikke kan findes eller er udvisket (tavlen til høj
Du kan selv teste dit syn ved hjælp af en Amsler-tavle, som er et ternet papir med en sort prik i midten. Hvis den originale tavle (til venstre) fremstår med slørede, forvrængede linier og pletten i midten ikke kan findes eller er udvisket (tavlen til høj
En nål i fingeren kan hjælpe på synet
Skrevet af Solkysten
En herre i 70’erne havde problemer med synet. Han var for længst holdt op med at køre bil, og det kneb for ham at læse, se TV og genkende mennesker på gaden.
Ellers klarede han sig glimrende i hverdagen. Hans problem i øjnene var aldersbetinget forkalkning, også kaldet Aldersbetinget Makula Degeneration (AMD).

AMD er en sygdom i øjets nethinde, nærmere bestemt i den gule plet, som vi bruger til at stille skarpt med. Forestil dig, dine brilleglas har en mørk plet midt på glasset – sådan er det at have AMD. Bogstaverne midt i en tekst falder ud, og en flagstang får kurver som Marilyn Monroe.
Ofte rammer sygdommen kun det ene øje i starten. Der dannes pletter bag øjets nethinde, men det raske øje kompenserer for skavanken. Når problemet også breder sig til dette øje, opleves der et væsentligt synstab.

Hver tiende dansker over 60 har AMD i en eller anden grad. Arvelige årsager spiller en rolle, og derudover rammer sygdommen især rygere, personer med forhøjet blodtryk, åreforkalkning og overvægt. Der er også øget risiko, hvis kosten savner friske vegetabilier og dermed antioxidanter.

To slags AMD
Ca. 85 pct. har en såkaldt tør AMD, der opstår ved, at den overliggende nethinde går til grunde. Den udvikler sig langsomt over flere år og giver typisk ikke voldsomme synsforringelser. Det perifere syn bevares, så vi kan orientere os.

Selvom den våde AMD kun udgør 15 pct. af tilfældene, er den ansvarlig for langt de fleste af de alvorlige synsproblemer, fordi den har et hurtigt og voldsomt forløb. Den udvikler sig over måneder eller endda uger, og uden behandling vil synsevnen hurtigt falde. Våd AMD opstår ved, at dele af nethinden udsultes, fordi den ikke får ilt og næring i tilstrækkelige mængder. Kroppen forsøger at reparere sig selv ved at danne nye (og meget finere) blodkar. Disse blodkar springer let og lækker blod ud i nethinden, hvorved en endnu større del af denne ødelægges.

Øjenlægerne behandler med succes den våde AMD med laserbehandling, der stopper nethindens blødninger. Den tørre AMD er der derimod ikke rigtig nogen behandling mod – bortset fra akupunktur. Sammen med akupunkturen anbefales kraftige doser med specifikke antioxidanter for at mindske den degenerative effekt af de frie radikaler, som menes at være en af mange årsager til AMD.

Hjernens ”omstillingsbord”
På Sri Lanka hørte vi ved en lejlighed om en speciel form for mikro-akupunktur, der var udviklet af vor danske kollega John Boel. I foråret 2005 fik vi fornøjelsen af at stifte personligt bekendtskab med John Boel, der holdt kursus på vores klinik. Siden har vi anvendt hans metode, ”Akupunktur 2000”, til behandling af akutte smerter og andre lidelser, bl.a. den tørre AMD, der var klientens problem. Øjenlægen havde sagt, der intet var at stille op.

Princippet i Akupunktur 2000 er, at kroppen har bestemte zoner, hvorfra der kan sendes impulser direkte til hjernen og videre til en helt anden del af kroppen. Hvis en patient har et hold i ryggen, er der f.eks. et bestemt sted på knæet, der har forbindelse til ryggen. Nålen sættes meget præcist i punktet, og derved sendes et elektrisk signal med en bestemt frekvens til hjernens ”omstillingsbord”. I den anden ende af ”telefonnettet” – nervesystemet - får kroppen besked på at frigive substanser, der kan helbrede ondet.

Kurverne rettet ud
Ved AMD gives en intensiv behandling to gange dagligt i fem, seks dage, hvorefter effekten måles med en synstest. I vor klients tilfælde fortsatte vi med endnu en intensiv behandlingsrunde, og siden har han trofast gået til behandling hver femte uge for at vedligeholde den konstaterede forbedring af synet.
Ved forskellige synstest, specielt Amsler-testen, kunne vi måle en markant forbedring. Den slørede plet var lang mindre end i starten, og kurverne var næsten rettet ud. Klienten har såmænd skrevet til John Boel for at sige tak, samtidig med at han opfordrede os til at skrive denne artikel.

Hos ca. 80 pct. af den slags klienter kan vi forbedre synskvaliteten, hvilket ikke er så ringe endda. Da det også er vigtigt at forebygge, fik vor klient store doser specifikke antioxidanter og skræddersyede vitaminer og mineraler. Som ivrig motionist fik han også øvelser, der kunne stimulere blodcirkulationen generelt, bl.a. i øjnene, hvor det er vigtigt at nethinden får tilstrækkelig ernæring og ilt.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, MSc i Nutrition. Interesserede kan læse mere om Akupunktur 2000 i ”Fremtidens medicin” og Se godt ud” af John Boel.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Oktober 2007
Solkysten - Oktober 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga