Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© makuba - Fotolia.com
© makuba - Fotolia.com
Bussemænd og ørevoks
Skrevet af Solkysten
Vi kender alle sammen til at det klør i næsen, og vi kan mærke, at der er et eller andet. Vi pudser næsen, og der kommer lidt sekret ud eller noget indtørret.
Hårene i næsen opsamler de partikler, som lungerne helst ikke vil have ned. Er vi i et meget støvet og snavset område, har vi flere skorper (også kaldet bussemænd) end i et rent område. Så næseskorper er primært partikler, som kroppen ikke vil have.

På samme måde er det med ørevoks. Ørevoks – også kaldet cerum - er et gulligt eller brunligt sekret. I vores ydre øregang er der nogle kirtler, som danner voks, hvis normale funktion er at beskytte huden i øregangen ved at holde den blød og fugtig.

Denne voks opsamler sammen med eventuel behåring i øregangen støvpartikler samt forhindrer at insekter og andre fremmede objekter trænger ind.

Voksproduktionen varierer meget fra individ til individ og kan også variere med alderen. Hvor meget ørevoks man producerer, varierer også efter behov. Hvis man bruger høreapparat, producerer man som regel også mere ørevoks. Det kan betyde, at øregangen til tider bliver helt tæt af voks. Især hvis man renser ører med vatpinde, som snarere presser voksen sammen end renser øret.

Ørevoks bevæger sig normalt udad i øregangen, og med almindelig hygiejne giver ørevoks normalt ikke nogen problemer for hørelsen. Hos de fleste mennesker dannes der ikke så meget ørevoks, at det samles i øregangen, men nogle kan komme ud for, at øregangen stoppes til af voks med jævne mellemrum. Symptomerne på vokspropper i ørerne er en følelse af, at øret er tilstoppet, man kan få hørenedsættelse eller det kan give susen for ørerne. Nogle gange kan der også forekomme smerter og svimmelhed.

Hvad gør man?
Det med næsen er nemt nok – puds eller pil. Det er lidt sværere med ørerne.
Man kan forsøge at fjerne voksproppen ved at vaske øret med sæbe og lunkent vand. På apoteket kan man få midler som bløder voksen op, så det bliver lettere at fjerne proppen. Derimod skal man ikke forsøge at pille voksen ud med spidse genstande. Man kan let beskadige trommehinden.

Hvis man ikke selv kan fjerne voksproppen, kan man få hjælp hos lægen, som spuler øregangen med lunkent vand og på den måde skyller voksproppen ud. Er voksproppen svær at fjerne, bløder lægen den først op med særlige øredråber og suger den ud med et specielt instrument.

Problemer?
Har du problemerne med ørerne eller hørelsen er det en god idé at benytte sig af et af de mange tilbud der er om en gratis høreprøve. Ved en sådan vil man også få konstateret om hørenedsættelsen skyldes en prop.

Er der en prop, kan en ørelæge eller en af høreklinikkens medarbejdere fjerne den. Og skyldes den dårlige hørelse en prop, kommer man til at høre normalt igen.

Proppen kan også være iblandet sekret fra eksem eller en betændelsestilstand i øret – og i de tilfælde skal man søge en ørelæge. Det er vigtigt at undgå en kronisk betændelsestilstand i øret, idet den senere kan være meget vanskelig at fjerne – og naturligvis også bidrage til yderligere høretab.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Oktober 2007
Solkysten - Oktober 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga