Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Doñana er hjemsted for massevis af traner.
Doñana er hjemsted for massevis af traner.
Så gik den sommer
Skrevet af Solkysten
Efteråret er kommet, og med det har vi fået lidt mere behagelige temperaturer, selvom vi der er blevet på Costa del Sol ikke kan klage over, at temperaturerne har været høje.
Ganske vist har der været dage i Málaga, der har toppet ved 35 grader, men juli og august har haft usædvanligt mange dage med temperaturer omkring 27-28 grader, dage med skyer, dis og tåge. Vi har endog haft småregn i juli og august og et gevaldigt regnvejr med 50 mm nedbør i Fuengirola i løbet af kort tid.
Jo, vi er sluppet nådigt, og det har også betydet, at vi er kommet igennem sommeren uden vandrestriktioner.

I Sitio de Calahonda har vi to vejrstationer. Den ene ligger ca. 600 m fra kysten, 60 m over havet i et område der er bevokset med træer, palmer, grønne områder, et villaområde og lidt græsplæner. Den anden ligger toenhalv km fra kysten i 190 meters højde i et nybygget område med fleretagers huse uden bevoksning, blot enkeltstående, nyplantede træer. Det har været interessant at følge vejrudviklingen på de to stationer, der ligger så nær hinanden. På den vejrstation, der ligger længst væk fra kysten og uden grønne områder har maksimumtemperaturen sommeren igennem ligget to-tre grader over den, der ligger i de grønne områder. Samtidig er der en betydelig forskel i vindstyrke. Hvor vindmåleren knapt rører sig i området med beplantning, kan der være vindhastigheder på 10 meter i sekundet oppe i højden.

Nu lyder det måske ikke af så meget med en forskel på nogle få grader, når det samtidig blæser lidt mere, men det er måske lige den forskel, der gør om varmen er ubehagelig, og om vinteren betyder en forøget vindhastighed en såkaldt vindafkølingseffekt.

I den første halvdel af september måned har vi haft dage med kærkommen regn, og der er allerede faldet over gennemsnittet for hele september i mange områder, men det har været ulige fordelt langs kysten, så der er nok mange steder, man stadig må vande haverne.

I september skrev jeg om efterårstrækket ved sydkysten. Nu er det ved at være tid til at tage til Coto Doñana. Specielt hvis vi i oktober og november får rigeligt regn, er forholdene optimale for fuglenes ophold derude. Mængder af gæs, ænder, traner, vadefugle, et enormt antal arter fra spurvefugle til rovfugle. De er overalt i de lavvandede områder, ikke blot inden for nationalparkens område, men overalt i deltaet og hvor tidevandet tidevandet har sin rytme og tilfører næring til fuglenes spisekammer.

Hvis du bestemmer dig for at tage ud til området, er El Rocio et godt sted at overnatte. Med udgangspunkt i Málaga-området skal man for at få glæde af turen nok regne med mindst en overnatning - helst to. På hotellet i El Rocio kan man bestille guidede ture.
I spansk tv kører man en kampagne om at spare på vandet. Man ser et par unge piger på et badeværelse, en renseserviet ryger i toilettet og bliver skyllet ud med 10 liter vand. Billedet skifter til et reservoir, der tømmes for vand. Tilbage til pigerne, der nu smider servitten i skraldespanden. Den historie tænkte jeg på dagligt i 14 dage, hvor jeg lå på hospitalet. Tre gange i døgnet var der inspektion af baderummet. Tre gange skyllede man ud på toilettet uden at se efter om det overhovedet var nødvendigt. Tre gange på hundredevis af toiletter hver dag året rundt. Man kan spørge sig selv, om det virkelig er nødvendigt. I øvrigt var energifrådset enormt. Airconditionering der kørte med en styrke, så man lå og frøs, døre der ikke blev lukket og lys, der blev tændt i fuldt dagslys. Jeg blev indlagt ambulant og havde en teleskopskistav med mig. Med den kunne jeg lukke døre og slukke lys, selv om jeg i perioder ikke kunne komme ud af sengen. Jeg er overbevist om at der kunne spares mængder af energi og euro, hvis nogen tog fat på de problemer. Det er jo ikke blot ét hospital. Det samme sker sikkert mange andre steder.

Når man ligger på hospitalet er radioen god at have. Der er mange gode og interessante programmer om haven, mad, vin, bolig og meget andet, men en dag var der et program med en ejendomsmægler, der var ved at få mig til at falde ud af sengen. Efter hans mening var kysten blevet beriget med alt det, der var bygget. Der var haver, hvor der før blot var uproduktive naturområder. Nu var det efter hans mening pænt at se på, og man havde jo masser af natur i baglandet som dyr og fugle kunne flytte til sammen med de mennesker, der vil se natur. Jo tak, mennesket kan flytte, men den fugl der lever i det kystnære miljø kan ikke!

For 25 år siden havde vi mængder af små vandløb og småsøer med liv af frøer, padder, snoge, fisk, skilpadder. Der var et liv af fugle i sivene og vadefugle kunne finde strækninger, hvor de kunne spise. De områder er væk - ødelagt af menneskets grådighed - og der er ikke plads til dem, der var der før. Desværre fortsætter “udviklingen og fremskridtet” overalt. Man bliver ikke klogere. Man må nyde de få åndehuller der stadig findes, inden byggekranerne står der.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Oktober 2007
Solkysten - Oktober 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga