Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Mænd og overgangsalder
Skrevet af Solkysten
Medens kvinders overgangsalder livligt beskrives og diskuteres, er der meget stille omkring mændenes hormonelle system, ...
... og hvordan det ligeledes ændrer sig og varsler indgangen til den såkaldte 3. alder. Denne overgangsfase kaldes også for andropausen.

Ligesom østrogen er hovedhjørnesten for kvinders vedkommende, er testosteron det for mændene.
Testosteron er meget mere end et sexhormon. Det har også en stor betydning for den generelle styrke, følelse af velvære, modstandskraft, kolesterol, muskelmasse og knogletæthed, blodsukkerniveau, depression, hjerte-kredsløb, fedt omkring maven m.m. Nogle mænd klager også over hedeture. Impotens er et andet alarmerende symptom, som også kan være forbundet med faldende testosteron
Fra 30-års alderen falder det frie testosteron med ca.  1.5 pct. pr. år og fra ca. 50-års alderen mærkes faldet hos mange mænd. Det er et skøn, at halvdelen af alle mænd over 80 år har lave testosteronværdier.

Mænd producerer også en lille smule østrogen. Når mænd ældes øges dette østrogenniveau, hvilket sættes i forbindelse med prostataforøgelse og prostatacancer, nedsat sperm m.m.
Østrogenniveauet øges i disse år også ganske betragteligt pga. miljømæssige årsager f.eks. fra plastikindustrien, pesticider og andre kemiske rester fra industrien.

Kosten som hjælp til selvhjælp
Undgå mættet fedt såsom rødt kød, fuldfede mælkeprodukter, hamburgers, pølser og pier, Ligeledes bør de raffinerede kulhydrater undgås f.eks. croissanter, hvidt brød, kager, kiks, pasta, slik og lignende.
Spis til gengæld godt med kål, broccoli, og anden mad der indeholder cartonoider f.eks. gulerødder, græskarkerner, tomater, abrikoser og i det hele taget alle de fødemidler der er orange og gule.

Det er dejligt med et glas vin eller to, men pas på idet for meget alkohol kan øge østrogen- og nedsætte testosteronniveauet. Det siges, at havre øger det frie testosteron, så det kan måske være godt at indføre barndommens havregrød igen. Vær ligeledes opmærksom på at en mager bøf, kalkun, indmad, østers, korn og diverse frø, nødder, brune ris og bønner indeholder godt med zink, ligesom, æg, fuldkorn, kød, fisk og skaldyr, solsikkefrø, brune ris, hvidløg indeholder selen

Gode kosttilskud
Som base må der altid tages et godt multivitamin/mineralprodukt. Til mænd bør foretrækkes et produkt, der ikke indeholder jern f.eks. OmniX, Spektro uden jern, Mivtotal Plus m.fl.

Dertil kan det være godt med ekstra tilskud af Zink f.eks. 40 mg om aftenen. Zink kan hjælpe til at blokere testosterons omdannelse til østrogen og hjælper desuden på en masse andre ting, f.eks. øget sexlyst, frugtbarhed m.m.

Af andre gode tilskud kan nævnes selen og lycopene hvoraf sidstnævnte er en af de vigtige antioxidanter for prostata, Saw palmetto evt. sammen med pygeum, vitaminerne A og E samt brændenælde og sojaprodukter.

Muira Puama blev oprindelig opdaget af franske videnskabsfolk. Planten er særdeles kendt i Amazondelen af Sydamerika som et meget skattet og dynamisk elskovsmiddel. Blandt nogle kendere siges den at være endnu mere virksom end Viagra og helt uden bivirkninger. Udover at virke som et elskovsmiddel er det også kendt som et middel mod gigt og muskellammelse. Virkningen af Muira Puama kan forventes i to-fire uger.

Planten Tribulus Terrestris, der bl.a. vokser i Mexico, Indien, Sydeuropa og Kina er kendt for at hæve kroppens testosteronniveau. Desuden siges den at virke forbedrende på humøret og sænke kolesteroltallet.

Tilskuddet Carnitine har vist sig at kunne være til stor hjælp. Carnitine danner energi og forbrænder fedt. En undersøgelse viste at Carnitine kunne være en bedre hjælp end testosteron både hvad angik humør, erektion og sexlyst.

Også Schizandra har vist sig at skabe en stabil energi og så virker den dejligt på både binyrer og lever.
Føler du at din hormonbalance er i uorden, kan det være en god ide at søge en læge, der er specialuddannet indenfor anti-aging, idet der gives så mange muligheder for en effektiv og dejlig tid, selv når den første ungdom er overstået. Der er flere behandlingsmuligheder bl.a. med DHEA, testosteron m.m., men alt dette kræver de rigtige blodprøver og de rette doseringer og kan ved den rette behandling udrette mirakler.

Ønsker du at læse mere om mænds andropause, kan du klikke på www.google.com og under søgning skrive mænds overgangsalder, så følger der en lang række henvisninger.Fokus på D-vitamin
D-vitamin er det vitamin, vi kender som solskinsvitaminet. Før troede vi bare, at D-vitamin støttede kroppen til at optage kalken i vores knogler og tænder for ikke at få engelsk syge og knogleskørhed. Nu tyder mange undersøgelser på, at D-vitamin er involveret i mange flere ting bl.a. forebyggelse af hjerte-karsygdomme, blodtryksnedsættende, regulere immunsystemet, beskytte mod blyforgiftning, god muskelfunktion, blodets størkningsevne, samt hæmme kræftcellers vækst.

I en pressemeddelelse fra Vitalrådet juni i år blev beskrevet, hvordan et forsøg tydede på, at D-vitamin kunne hindre næsten 80 pct. af al kræft.

I Danmark beskrives beregninger, der viser, at vi kun får D-vitaminproduktion nok fra sollys i juni og juli.
Mangel på D-vitamin kan også føre til nærsynethed, nedsat energi, muskelkramper, stress, irritabilitet samt øget puls.

Vær dog opmærksom på at overdosering med D-vitamin kan være farligt og forårsage nyresvigt. Der regnes med at ved dagsdoser på 5000 i.e. er der fare for forgiftning.
Ved D-vitaminer regnes der både i i.e. og mcg. 10 mcg = 400 i.e. D-vitamin fås også i 35 mcg fra Naturdrogeriet. Det svarer til 1.400 i.e.

Vil du læse mere om D-vitamin kan du gå til www.helsenyt.com

Blodets fedtstofbalance
Omega 3–6–9 (lecithin) regnes for gode til at vedligeholde blodets fedtstofbalance. Ovennævnte findes bl.a. i Epa-Gla+, der består af fiskeolie, hjulkroneolie samt lecithin. Disse sunde fedtstoffer hjælper bl.a. ved tørre øjne, medvirker til at styrke hukommelsen og forbedre indlæringsevnen samt har en positiv indvirkning på kredsløb og huden.
Ønsker du at prøve en anden form for omega 3 olie kan forsøges med kosttilskuddet Omega Plus der er en sælolie, der ifølge firmaet optages 100 pct. i kroppen.
Midlet kommer fra Jepa A/S. Jepa er erhvervsmedlem i Danmarks Gigtforening, og har et samarbejde med foreningens medlemmer.  Firmaet samarbejder ligeledes med Hjerteforeningen, der bl.a. har lavet en undersøgelse med hjertekrampe og sælolie i et forløb over seks mdr. med godt resultat.

Q10 – brændstof til cellerne
Kroppen danner selv dette enzym, men ofte dannes der med årene ikke nok og derfor kan et tilskud med Q10 ofte hjælpe ældre til at få mere energi. Således hjælpes også ofte hjertet, der jo som bekendt er et organ med et højt energiniveau. Hos personer med hjertesvigt er der ofte fundet lave værdier af Q10 i hjertet.
Q10 er ligeledes en kraftig antioxidant, derfor kan mangel på enzymet accelerere alderdomsforandringer.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - November 2007
Solkysten - November 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga