SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
Sikker i solen - Costa del Sol - Spanien
Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Sikker i solen
Omtrent hver tredje dansker har en sart hudtype med øget risiko for at blive skoldet i solen - og solskoldning øger risikoen for hudkræft.

Omtrent hver tredje dansker har en sart hudtype med øget risiko for at blive skoldet i solen - og solskoldning øger risikoen for hudkræft. Læs om, hvad du skal kræve af din solcreme, for, at den kan beskytte dig mod de solstråler, som giver liv til den vinterblege hud.

Ah - solen skinner i dag, lad os komme ud! Vi nyder alle solen, men det er individuelt, hvordan vi reagerer på dens stråler. Indenfor de sidste 20 år er antallet af hudkræftstilfælde fordoblet, hvilket højst sandsynligt skyldes det voksende hul i himlens ozonlag. Vi skal altså stadig passe på vores hud i solen. Og nogle - ofte de af os, der er lyse i huden - skal passe mere på end de, som er lidt mørkere i huden.

Men eet har vi til fælles, og det er, at vi bliver brune ved at opholde os i solen, fordi vores hud danner stoffet melanin. Det er det stof, der gør huden mørkere, og det kan betragtes som hudens egen solbeskyttelse. Og det er derfor, nogle får farve hurtigere end andre - vi danner melanin med forskellig hastighed.

Filter i cremen
Solcremerne på markedet virker forskelligt, når de beskytter os mod solens stråler. De har enten et kemisk eller et fysisk filter, men kan også have en blanding af de to typer. Det kemiske solfilter er nogle indholdsstoffer, der virker ved at trænge ind i huden og absorbere solstrålerne, så de ikke når ned i de nedre hudlag og laver skade. Det fysiske filter lægger sig derimod som en tynd hinde oven på huden og reflekterer solens stråler tilbage, hvor de kommer fra. Et fysisk filter er ofte en lille smule farvet, for eksempel zinkoxid, der er hvidt.

Visse kemiske filtre beskytter udelukkende mod solens UVB-stråling, mens andre beskytter både mod UVB- og UVA-strålingen. De fysiske solfiltre beskytter både mod solens UVB og UVA stråler. For den optimale beskyttelse vil det være en fordel at vælge en solcreme, der beskytter både mod solens UVB og UVA stråler. Og har man tendens til allergi, er det en fordel at vælge det fysiske solfilter.

Vandfaste eller vandafvisende?
Når man gerne vil bade for at blive svalet af og samtidig beskytte sig mod solen, skal man sikre sig, at solcremen enten er vandafvisende eller vandfast. En vandfast solcreme tåler, at man bader 4 x 20 minutter, uden at den bliver vasket af. Hvis solcremen er vandafvisende, kan man bade 2 x 20 minutter, uden at den vaskes af. Det forudsætter imidlertid, at man ikke skal tørre sig med et håndklæde, men blot lufttørre. Derfor er det altid en god ide at smøre sig ind efter en dukkert.

Smør tykt på
Det er ikke en god idé at spare på cremen, når det gælder solbeskyttelse. En voksen skal bruge en håndfuld solcreme svarende til 30 - 40 gram, mens et barn skal bruge cirka 20 gram for at dække hele kroppen. Det har vist sig, at vi ofte kun bruger en tredjedel, og derfor er langt mindre beskyttede, end vi tror, med den nyindkøbte solcreme.

Smør på, før du går ud
Vi skal smøre os ind ½ time før, vi går ud i solen og med så meget solcreme, at huden er helt fedtet efter indsmøringen.

Det er solens UVB-stråling, der påvirker vores øverste hudlag, og som er årsag til, at vi danner melanin. Solens UVA-stråling trænger dybere ned i hudens bindevæv og gør, at huden ældes før tid. Påvirkningen af solens stråler afhænger imidlertid af, hvor vi befinder os, hvor stærk strålingen er, og hvilken hudtype vi har. For at få mest muligt ud af solen uden at blive forbrændt, med øget riskio for senere at få hudkræft, er det bedst at blive brun langsomt.

Vi bliver nødt til at beskytte os mod solens livsgivende stråler for at blive brune lidt hen ad vejen. Det gøres bedst ved at undgå middagssolen mellem kl. 12 og 15, opholde sig i skyggen og bruge solcreme. For børn er det også relevant med lidt let tøj, og børn under 1 år bør ikke opholde sig i solen i det hele taget.

Kan vi bruge solcremen fra sidste år?
Selvom det kan være svært at forlade solen til fordel for skyggen mellem kl. 12 og 15, kan vi nok alle finde ud af det.
Det er straks værre, når vi skal finde den rette solcreme. Kan vi bruge den fra sidste år, som allerede står i skabet? Vi prøver at finde en udløbsdato, men vi må ofte lede forgæves. Det forholder sig nemlig sådan, at kan produktet holde sig mere end 2½ år, er producenten ifølge kosmetikbekendtgørelsen ikke forpligtiget til at anføre en holdbarhedsdato. Kan vi så bruge den solcreme, vi købte sidste år? Ikke med sikkerhed. Prøv at dufte til den og se på den. Lugter den dårligt eller skiller den, så er den enten fyldt med bakterier eller ødelagt på anden vis og bør derfor kasseres. Årsagen til produktet ikke holder de 2½ år kan være, at det har opholdt sig mere i solen end godt er. Solcremer og andre cremer holder ikke af af ligge og blive opvarmet i solen, de holder sig bedst i skygge og kulde, optimalt i køleskabet, når de ikke bruges. Opbevar derfor solcremen svalt, når du ikke skal bruge den.

Min solcreme duftede bestemt ikke som jeg husker den fra sidste år. Derfor vælger jeg at gå ud og købe en ny. Hvilken faktor og hvilket filter skal jeg vælge? Faktortallet angiver den styrke af solfilteret, som solcremen indeholder. Jo højere faktortal en solcreme har, jo mere beskytter den. Hvilken faktor vi skal vælge afhænger af vores hudtype. Langt de fleste af os kan klare sig med en faktor 15 og opnår ikke den helt store forskel ved at gå højere op i faktortal. Undtaget er dog børn og voksne, som meget let får soleksem. Og på særligt udsatte steder som skuldre, næse, læber og øreflipper er det en god ide at bruge en solstift med et højere faktortal.

Et solbad er derfor ikke bare at gå ud i solen og lægge sig. God sommer!

Afstemning

(1 stemme er afgivet)Tilføj din kommentar
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven

Dine Spanien-kommentarer

Navn


Kommentar


E-mail (Vil ikke blive gengivet på siden)


CAPTCHA ImageReload Image

Skriv ovenstående kode


Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga