Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Omslag fra den originale bog, bind II
Omslag fra den originale bog, bind II
Don Quijote blev udgivet for 400 år siden i 2005
Spanierne fejrer 400-året for "fødslen" af romanfiguren med samme stolthed som danskere fejrer H. C. Andersen. I Spanien er det interessant nok ikke forfatteren, der fejres men romanens hovedperson.

Cervantes' store værk Den sindrige ridder don Quijote de la Mancha fra 1605 betegnes ofte som den første moderne roman, selvom Cervantes selv blot kaldte det en historie. Romanen udkom i to dele i henholdsvis 1605 og 1615.

Kort fortalt
Don Quijote handler om en fattig spansk landadelsmand, der læser så mange ridderbøger at han bliver tosset. Tidens ondskab og åndløshed går ham på, og han beslutter at drage ud i verden som vandrende ridder, hjælpe de svage og de nødstedte og råde bod på alskens uret, sådan som ridderidealerne fra middelalderen bød.
Sammen med sin væbner - Sancho Panza - en af landsbyens bønder, rider han ud på eventyr. I sin fantasi ser Don Quijote kæmper i stedet for vindmøller, slotte i stedet for kroer og hære i stedet for fåreflokke.


Den forarmede spanske adelsmand don Quixote de La Mancha har forlæst sig på tidligere tiders ridderbøger og har fået grumme lyst til selv at udføre navnkundige bedrifter. Han er godt nok ikke ridder og tilhører heller ikke den højere adel, men en krovært slår ham til ridder. Don Quixote tror at kroværten er en borgherre.
Han beslutter sig for at tilbede den uforlignelige Dulzinea del Toboso, som tidligere var en jævn bondepige, men nu ophøjes til skøn og fornem jomfru.

I romanens andet bind drager don Quixote ud på nye eventyr sammen med Sancho, der bliver stadig mere grebet af don Quixotes gale ideer. Men noget er forandret, for deres mange tidligere eventyr er udkommet som bog, og et hertugpar, de møder på deres vej, kender nu til don Quixotes besynderlige galskab. De spiller op til ridder og væbner og får snart omdannet virkeligheden til et teater, der føjer sig efter don Quixotes og Sanchos forestillinger.Don Quijote slås til ridder af en krovært
Don Quijote slås til ridder af en krovært


I 1605 udgav Miguel Cervantes (Miquel de Cervantes Saavedra) bogen om "Don Quijote de la Mancha", det fejres i Spanien i hele 2005


Uddrag fro bogen
»Det ligger i Guds hånd,« sagde Sancho. »Jeg tror på alt, hvad Eders Nåde siger; men ret jer lidt op, for det ser ud, som om I er ved at skvatte af hesten, og det må være på grund af knubsene fra faldet.«

»Det er sandt nok,« svarede don Quixote, »og hvis jeg ikke jamrer af smerte, er det, fordi de farende riddere ikke må henfalde til klage, om så indvoldene vælter ud af dem.«

»Hvis det er sådan fat, har jeg ikke noget at indvende,« svarede Sancho; »men jeg ville ved Gud være glad, hvis Eders Nåde ville jamre, når der er noget, som gør ondt. Om mig selv kan jeg sige, at jeg agter at jamre mig ved selv den mindste smerte, jeg kommer ud for, medmindre det også gælder for de farende ridderes væbnere, at de ikke må klage sig.«

Don Quixote kunne ikke bare sig for latter over sin væbners enfoldighed, og således gav han ham lov til at klage sig, hvordan og hvornår han måtte ønske det, og uanset om han havde lyst eller ej, for indtil nu havde han ikke læst noget, der hindrede det inden for ridderordenen. Så sagde Sancho til ham, at han skulle betænke, at det var spisetid.
Forfatter: Miguel de Cervantes (1547-1616)


Rejs i Don Quijotes fodspor
Man kan følge Don Quijotes rejse "Ruta del Quijote" i den spanske provins "Castilla la Mancha", og opleve nogle af de områder, der beskrives i bogen.

Se kort (på spansk)


Køb bogen Don Quijote

Don Quijote
Forfatter: Miquel de Cervantes Saavedra. Forlag: Rosinante.
I anledning af 400 året for udgivelsen af første bind af Don Quijote i 1605 , udgives Iben Hasselbachs oversættelse af Don Quijote, én af verdenslitteraturens hovedværker.
ISBN: 87-638-0093-4
Udgivelsesdato: 2005
Udgave: 3
Antal sider: 490
Pris: kr 199,00Læs mere
Officiel hjemmeside
Jesper Høg og Ole Thomsens anmeldelse af Don Quixote
Turistinfo fra Castilla la Mancha med flotte billeder fra Don Quixotes rejse (spansk)
De farlige møller som Don Quijote oplever som kæmper
De farlige møller som Don Quijote oplever som kæmper
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven
Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga