Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
- Jeg har trappet lidt ned. Og det kan jeg tillade mig, fordi jeg ved, at mine dygtige medarbejdere passer godt på vores patienter, fortæller Kirsten Sonne.
- Jeg har trappet lidt ned. Og det kan jeg tillade mig, fordi jeg ved, at mine dygtige medarbejdere passer godt på vores patienter, fortæller Kirsten Sonne.
Hellere professionel end sød
Skrevet af Solkysten
Der er kaffe på kanden og danske småkager på sygeplejerske Kirsten Sonnes havebord ....
.... under parasollen i El Lagarejo, urbanisationen i Fuengirolas udkant, hvor hun og ægtefællen Erik har boet siden 2001. Selv sidder kystens mest kendte hjemmesygeplejerske i en sød kortærmet skjorte med sit navn og firmanavn broderet på brystet og ser afslappet ud.

- I dag, hvor jeg er over 60, har jeg trappet lidt ned. Jeg trives med tingene, som de er nu: Mine dygtige medarbejdere varetager den daglige kontakt til patienterne, så jeg har blot et par patientbesøg om ugen - og så har jeg naturligvis det administrative arbejde. Resten af tiden kan jeg tilrettelægge, som jeg nu har lyst til. Og det benytter jeg mig af. For eksempel kan jeg nu tillade mig at tage på ferie til Danmark for at besøge familien - det kunne jo stort set ikke lade sig gøre de første mange år, fortæller Kirsten Sonne.
Kirsten Sonne havde i mange år arbejdet inden for psykiatri, socialmedicin og arbejdsmiljø - de seneste år som bedriftssundhedsplejerske i Roskilde BST.

- Så da vi flyttede herned i 1990 på grund af Eriks dårlige knæ, havde jeg ikke arbejdet som almindelig sygeplejerske i mange, mange år, fortæller Kirsten.

Mens Erik, der allerede den gang talte spansk, fik det bedre i varmen, gik Kirsten og blev enig med sig selv om, at hun hellere måtte komme i gang med at lave noget. Lediggang var ikke sagen for hende.
- Flere af de danskere, vi talte med, foreslog, at jeg startede som hjemmesygeplejerske hernede. Det gjorde jeg så - men det viste sig slet ikke at være nemt. Jeg skulle jo have papirerne i orden, og de spanske myndigheder havde aldrig før hørt om en selvstændig sygeplejerske uden klinik. Så der gik to år, inden arbejdstilladelsen endelig kom på plads, smiler Kirsten.

Døgnvagt
Udstyret med sin faglighed og familiens ældre Citröen kørte Kirsten Sonne så ud til de første patienter. Det gik lidt stille i starten - men så kom Kirsten i den danske radio, hvor hun fik lejlighed til at fortælle om de ydelser, hun tilbød. Herefter begyndte telefonen at ringe.

- De første patienter var danskere og svenskere. Blandt andet havde jeg de første to et halvt år en svensk mand, som jeg plejede i hjemmet fire timer dagligt. Det var en god basis, og det hjalp på økonomien, mindes Kirsten.

Patienterne kunne ringe døgnet rundt til hende, og selv om Kirsten meget hurtigt fik ansat sin første sygehjælper, var det svært at tilrettelægge fester og familiebesøg fra Danmark. For ofte kunne det ske, at telefonen ringede under middagen, og så var Kirsten nødt til at køre. Længere ferier hjemme i Danmark blev det heller ikke til de første seks-syv år. Men sådan var vilkårene.

Håndplukkede
I dag er telefonen stadig åben døgnet rundt, året rundt, men nu skiftes Kirsten og hendes tre ansatte til at passe vagt-telefonen.

- Jeg har altid fået mange henvendelser fra sygehjælpere og andre, der gerne vil arbejde inden for hjemmesygeplejen hernede - og jeg får det stadig. Det betyder, at de medarbejdere, jeg har i dag, er håndplukket! Det er dygtige folk, der alle er uddannet inden for deres felt. De er pålidelige og ansvarsbevidste, og vi kender hinanden, så jeg ved, at patienterne er i de bedste hænder, fortæller Kirsten og fortsætter:

- Og vi kan se, at vi gør et godt stykke arbejde ude hos patienterne. For eksempel har vi for tiden en alzheimer-patient. Ham er vi hos adskillige timer hver dag, og takket være gymnastik, tryghed og små daglige "projekter" sammen med patienten er vi i stand til at holde sygdommen nogenlunde i skak. Vi har også en patient, der ikke kunne stå ud af sin seng. Mine medarbejdere gjorde gymnastik med patienten en time hver dag, og efter seks uger kunne patienten gå omkring ved egen hjælp.

- Vi lærer diabetespatienter at sammensætte en korrekt kost - og vi har mange patienter, der gerne vil have os med, når de skal til læge eller på sygehuset. Så er de sikre på at have en fagperson til stede, der forstår spansk - og som kan forklare det på dansk, fortæller Kirsten, der glæder sig over det gode samarbejde med de skandinaviske læger på kysten.

Betaler for sikkerhed
- Arbejdet har udviklet sig meget i de godt 14 år, jeg har haft Kirsten Sonne Hjemmesygepleje - og jeg har nok også udviklet mig med de udfordringer, jeg har stået over for, funderer Kirsten.
Og der kommer stadig nye patienter til. De finder Kirsten via hendes hjemmeside, www.kirstensonne.dk eller den lille rubrik-annonce, som hun har fast i Solkysten. Priserne for hjemmesygepleje og hjemmehjælp er ingen hemmelighed - de ligger på Kirstens hjemmeside og er trykt i hendes grønne folder.

- Der er ind imellem patienter, der synes, at vi er for dyre. Men patienten glemmer, at han betaler for sikkerhed: Vi er der altid - og vi svigter aldrig! Er en medarbejder syg, kommer der en anden. Vi melder ikke afbud, og skulle vi en dag blive lidt forsinket, ringer vi, påpeger Kirsten - og tilføjer:
- Den bedste kompliment, nogen patient kan give mig, er at sige, at vi er professionelle. Jeg vil personligt hellere kaldes professionel end sød.

Naia Bang / Texthuset
Fotos: Poul Frey Skøtt

Har du en kommentar? Skriv til journalist naia@texthuset.dk


Sigrid Magnusdottir (tv) og Bente Skifter Jensen er til personalemøde på Kirsten Sonnes terrasse. Der skal blandt andet lægges nye arbejdsskemaer.
Sigrid Magnusdottir (tv) og Bente Skifter Jensen er til personalemøde på Kirsten Sonnes terrasse. Der skal blandt andet lægges nye arbejdsskemaer.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2006
Solkysten - Januar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga