Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk





































Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Når slankekuren ikke virker
Skrevet af Solkysten
”Jeg har været overvægtig i 25 år, har prøvet alt, men kan ikke gå ned i vægt,” sagde en dame først i 60’erne, der i efteråret søgte optagelse på et af vores gratis slankeseminarer.
Hun havde vitterligt eksperimenteret med mange fastekure og var netop i gang med South Beach kuren. Hun var gået to kilo ned i vægt i løbet af en måned, men længere kom hun ikke. South Beach-kuren går ud på i første omgang at skære de hurtigt optagelige sukkerstoffer ud af kosten, så blodsukkeret bliver stabilt og vægten dermed lettere går ned.

Men vægtregulering har mange facetter, og fysisk og psykisk stress spiller en afgørende rolle. Vor klient havde altid moset på – på en arbejdsplads fik hun tilnavnet ”panelfræseren”, da hun løb så stærkt. Der havde været meget sygdom i hendes nærmeste familie, og hun var aldrig kommet helt over ægtemandens død af cancer for mange år siden.

Flipperi
Vor klient havde det med at ”flippe” – på det ene og det andet plan. Pludselig skulle der ske noget, og så gav hun den hele armen. Sådan var det også med mad – og for den sags skyld med hendes slankekure.
Gennem flere år havde hun spist en række forskellige kosttilskud, som hun havde hørt skulle være godt for det ene og for det andet, bl.a. slankning. Hun tog et kosttilskud i en periode, og prøvede snart efter noget andet og endnu mere spændende. Da vi mødte hende, tog hun 20 forskellige tabletter hver dag.
Useriøst vitamin- og kosttilskudsindtag kan være decideret sundhedsskadeligt. Kroppen kan ligefrem blokere for et ellers nyttigt stof, hvis det tages i uhæmmede doser over lang tid, fordi der mangler hjælpestoffer til optagelse.

Det samme forhold havde klienten til mad og drikke.

Som oftest nød hun et enkelt glas rødvin til maden, men andre gange røg der pludselig halvanden flaske ned. Så tabte hun ganske vist et kilo, men derefter kom straffen: I ugevis rokkede vægten sig ikke.
Sammen med et par veninder havde hun været på udflugt til en kagefabrik. Den ene smagsprøve tog den anden, og kroppens sukkerregulerende hormoner og hjælpestoffer kom på overarbejde. Resultatet var atter, at vægten ikke bevægede sig nedad i lang tid, selv om hun ellers til daglig levede fornuftigt og holdt sig fra hurtigt optagelige sukkerstoffer.

Sukkerbombe
Forklaringen er, at blot en enkelt sukkerbombe, der får blodsukkeret til at stige, vil sætte kroppens regulerende mekanismer i alarmredskab.

Der går besked til stresshormonerne og stofskiftehormonerne om at omstille ”forbrændingsmaskinen” til at putte det overskydende sukker på lager i form af fedt. Insulinproduktionen øges. Når så kroppen er indstillet på mere sukker, og der ikke kommer mere, går den ”sukkerkold”: Blodsukkeret falder. Resultatet er ubehag, rastløshed, dårligt humør, kvalme og først og fremmest et sug efter sødt. Det er umuligt at gå ned i vægt – eller i hvert fald svært - når disse biokemiske processer foregår i kroppen. Nogle mennesker kan faktisk holde til at gå amok i et kagefrådseri, men den pågældende klient kunne altså ikke.
Vi benytter lejligheden til at se på et par skrøner om sukker og fedt.

I klinikken kommer mange, der har prøvet de mest mærkelige kure for vægtregulering. Nogle kures glade budskab er, at sukker ikke feder. Der eksisterede sågar en vingummi-kur, hvor kiloerne angiveligt skulle rasle af, blot man holdt sig fra fedtet og fyldte sig med vingummier.
Dette er ikke korrekt!

Et andet eksempel var en slankeplakat, hvor man sammenlignede to typer morgenmad: en fed croissant og en portion guldkorn. Guldkornene vandt! Til dette må siges, at store dele af fedmeforskningen i Danmark tidligere var sponsoreret af de danske sukkerfabrikker.

Den fanatiske og noget misforståede kamp mod fedtet fører mange på vildspor. Mange overvægtige har faktisk for lavt tal af de højtumættede fedtstoffer, der bruges til dannelse af hormoner og smidige cellemembraner. Vi kan holde os slanke ved at spise fed fisk som makrel, sardin, tun og laks - samtidig med at det er godt for hjertet og blodkarrene.

Det fedt, der oplagres, når vi spiser store sukkermængder, er derimod det ”dårlige” fedt, som blot sætter sig på sidebenene og giver åreforkalkninger.

Kostomlægning
Vor nye hologram 3D-undersøgelse afslørede, at udrensningsorganerne - herunder lever og lymfesystemet - var under hårdt pres. Hertil kom, at klientens mave i de seneste år var blevet trægere og trægere, hvilket ikke befordrer udskillelsen af affaldsstoffer.

Første trin ud fra vor klients personlige sundhedsprofil var en afbalancering af eltrolytstofskiftet, hvor hendes væskeindtag blev sat i relation til både de langsomt optagelige og de hurtigt optagelige sukkerstoffer, da både blodsukkeret og kolesterolet lå for højt. Hun fik dagligt en afmålt krom-mængde gennem specielle kostprodukter, såsom visse produkter fra havet, specielt udvalgte grøntsager samt krydderier og krydderurter med specielt indhold af den trivalente krom-ion, der er den eneste form for krom, som kroppen kan anvende. Med visse kostenzymer sat i relation til de kropsenzymer, hun havde manglet igennem lang tid, og en to måneders aktiverende og afbalancerende periode tabte hun fire kilo på den uges slankeprogram, hun var på hos os.

Efter de to måneder var hendes lymfesystem så meget bedre fungerende, at det ikke var en hæmmende faktor, hvorfor hun - p.g.a. sin stærke motivation - gik videre til næste trin med at få gjort den diabetiske trussel gjort til skamme.

I skrivende stund har det ikke været nødvendigt at give ekstra tilskud af krom, da kostprodukterne del generelt indeholder de nødvendige hjælpestoffer for optagelse dels har den kropsvenlige optagelsesform - i kroms tilfælde den trivalente form.

Næste trin er formentlig en ”galdekur”, da galden spiller en afgørende rolle i fedtstofomsætningen, og galdefunktionen er ikke i top hos denne klient. Dels afhænger det af vor klients motivation på kommende tidspunkt, og dels hvad tallene for lever-, nyre- og galdefunktion siger efter jule- og nytårspausen.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, MSc i Nutrition. Læs mere om krom i Kroppens behov for grundstoffer, bind 3, der findes i de skandinaviske klubbers biblioteker.

Lægebrevkassen
Har læserne spørgsmål, kan de sendes direkte til: Pernille Knudtzon:
Alfonso XIII, nr. 2 Edif. Virgen del Carmen 4 º B, 29640 • Fuengirola.

Fax: 952 445 483 - E-mail: pernilleknudtzon@hotmail.com


Pernille Knudtzon
Pernille Knudtzon
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2006
Solkysten - Januar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga