Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Hvorfor har jeg så mange smerter?
Skrevet af Solkysten
- hvordan klarer jeg smerterne?
Smerte er din oplevelse af ubehaget, og den er, hvad ”du” siger, den er.

Definition af smerte
Og definitionen er, at smerte er en ubehagelig sanse- og følelsesmæssig oplevelse forbundet med en tilstedeværelse eller mulig beskadigelse af væv, eller beskrevet i vendinger svarende til en sådan beskadigelse. Det vil sige, at der behøver reelt ikke at være nogen beskadigelse i kroppen – at smerte kan være betinget af en psykisk ubalance.

Advarselssignal
Det er vigtigt at gøre sig klart at smerte er et nyttigt advarselssignal, som beskytter kroppen mod at lide overlast. Smerte fortæller os, at der er noget galt. Og for at kunne sætte ind med den rette forebyggelse og behandling, er det vigtigt at finde årsagen til smerten.

Signalerne i kroppen
Smerten kommer ved påvirkning af smerte-nerveenderne - såkaldte smertereceptorer. Herfra sendes nervesignaler til rygmarven og ledes af særlige smertebaner på til underdelen af hjernen, kaldet thalamus. Derfra føre impulsen videre til hjernens overflade, hvor smerten opfattes.

Vores refleks
Vores reaktion på smerte er en refleks, f.eks. fjerner vi hånden fra den varme kogeplade. Vores kroppe har deres eget smertedæmpende system, hvor smerte eller tilsvarende påvirkning udløser en produktion af morfinlignende stoffer - endorfiner og enkefaliner. Disse stoffer sørger for, at vores smertereaktion dæmpes. De frigøres også ved fysisk udfoldelse som f.eks. maratonløb (man bliver høj, og denne egen produktion kan også give afhængighed)

Fire grupper
Smerter kan opdeles i fire grupper, og det er akutte smerter, kroniske smerter, fantomsmerter (smerte i en legemsdel, der er fjernet - et amputeret ben), smerteprojektion (hvor smerten skyldes et psykisk ubehag som f.eks. dødsfald, angst).
Langt de fleste smerter er akutte eller kronisk, og af disse er 75 pct. akutte smerter – og heldigvis. Det kan være hovedpine, muskelsmerter, menstruationssmerter eller tandpine.

Hovedpine
Hovedpine er den hyppigst forekommende form for akutte smerter. I den industrialiserede del af verden har 96 pct. af befolkningen oplevet hovedpine på et tidspunkt i deres liv, og tre pct. har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Der er en overvægt af kvinder - specielt migræne rammer kvinderne.

Hovedpine skyldes oftest væskemangel, influenza/forkølelse (hvor man forbruger meget vand), alkohol der som bekendt virker dehydrerende, koffein (fra kaffe) indtaget gennem længere tid efterfulgt af pludseligt ophør, tandproblemer – f.eks. skævt bid, dårligt syn, depression, forhøjet blodtryk og det kan være en bivirkning af lægemidler.

Behandling af smerter generelt
Frisk luft, motion og vand er altid godt – også mod smerter. Hvis man vælger at behandle smerterne med medicin er der i 3 smertestillende stoffer, som sædvanligvis bruges. Og det er
• Paracetamol (ex. Panodil)
• Ibuprofen (ex. Neobrufen)
• Acetylsalicylsyre (ex. fra Aspirin eller Kodimagnyl)
Paracetamol er det mest skånsomme mod maven, og voksne skal hver gang tage 1000 mg svarende til 2 tabletter og højst 4 gange i døgnet. Og denne dosis må ikke overskrides.
Ibuprofen virker smertestillende og antiinflammatorisk (mindsker f.eks. hævede led), og der kan dosis variere fra 200 mg til 600 mg 3-4 gange i døgnet. Den mest almindelige dosis er 400 mg 3 gange i døgnet. Ibuprofen bør alene anvendes af personer uden maveproblemer og som ikke tager blodfortyndende medicin.

Acetylsalicylsyre bør kun anvendes, hvis man ikke har maveproblemer eller tager blodfortyndende medicin. Voksne skal også tage 1000 mg (svarende til 2 tabletter) højst 4 gange i døgnet.
Hvis man vælger at behandle smerterne med medicin er det vigtig, hvis det er en længere periode af tage tabletterne i faste intervaller og i tilstrækkelige doser (se ovenfor). Paracetamol ved lette til moderate smerter og anvend Ibuprofen ved inflammatoriske smerter (muskelsmerter, tandpine).

Niels Lodman


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2006
Solkysten - Januar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga