Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
6000 vilde fugle blev ofre for
6000 vilde fugle blev ofre for "fjerkræinfluenzaen" ved den smukke Qinhaisø.
Sygdommen med det forkerte navn
Skrevet af Solkysten
Sådan skriver man i Dansk Ornitologisk Forenings medlemsblad “Fugle og natur”.
Den farlige type fugleinfluenza bør omdøbes til “fjerkræinfluenza”. De vilde fugles rolle i smittespredningen er overdrevet, viser en analyse fra BirdLife International.

Som jeg skrev i december har medierne råbt op om, hvorledes trækfugle blev fundet døde rundt omkring i det østlige Europa, og man frygtede - med god grund naturligvis - fordi eksperter verden over frygter at sygdommen kan udløse en epidemi som “den spanske syge”, der i 1918-19 slog op imod 50 mio. mennesker ihjel. Det viste sig senere at være en fugleinfluenza.

Teorien om at trækfugle har spredt smitten til Europa er ikke bevist, men den kan ikke afvises, vurderer BirdLife. Til gengæld viser en grundig analyse fra den ornitologiske forening i Korea, at trækfuglenes rolle som smittespredere er overdrevet.

Vilde fugle har i flere tilfælde været ofre for sygdommen, men fungerer ikke eller kun sjældent som smittespredere. Den farlige udgave af fugleinfluenza burde derfor kaldes det den er, nemlig en “fjerkræinfluenza”, så fokus i bekæmpelsen kunne rettes mod de virkelige problemer i stedet for den vilde fuglefauna.

Midt på sommeren lød der alarmerende rapporter om massedødsfald blandt vilde fugle ved Qinghaisøen i Kina. Fugleinfluenza var brudt ud i et vådområde med ynglende vandfugle, især mange indiske gæs blev fundet døde. I verdenspressen blev lokaliteten beskrevet som et øde fuglereservat. Nu viser det sig, at området omkring Qinghaisøen er befolket af mennesker, der driver en væsentlig fjerkræproduktion. Smitten er sandsynligves ført til området ved handel med fjerkræ eller fjerkræprodukter. Dertil kommer, at en buddhistisk menighed ved søen har tradition for ceremonier, hvor fjerkræ i bur slippes fri ved søbredden.

6000 vilde fugle døde ved Qinghaisøen, især kolonirugende arter som indisk gås, stor sorthovedet måge, skarv og rustand.

Senere på sommeren fik fugleinfluenzaen yderligere opmærksomhed, da russiske myndigheder rapporterede at sygdommen var nået helt frem til Uralbjergene, altså til Europas grænse. Så lød der for alvor advarsler om at trækfugle kunne bringe smitten mod sydvest til Europa i løbet af efteråret, men også tilfældene i Rusland og Kazakhstan er forekommet i områder med stor fjerkræproduktion, hvor der sker en livlig handel med fjerkræ over grænserne til Kina, ofte uden veterinær kontrol. Den frygtede mund- og klovsyge bredte sig også i Centralasien i år på grund af lemfældig kontrol med dyretransporter.

BirdLife Korea konkluderer at kun et af sommerens omtalte udbrud af fugleinfluenza blandt vilde fugle i Asien må skyldes smittespredning med trækfugle. Der er udbruddet i Lake Erkhel i Mongoliet, hvor der ikke umiddelbart kan påpeges en klar forbindelse til fjerkræproduktion eller -handel. Hvis dette er tilfældet, var det kun det andet eksempel i historien på at den farlige højpatogene type fugleinfluenza er fundet hos vilde fugle, uden der er påvist en direkte forbindelse til sygt fjerkræ. Det første eksempel var hos fjordterner i Sydafrika i 1961.

De færreste kan vel forestille sig at frygten for fugleinfluenza vil føre til overgreb på vilde fugle i Danmark eller i resten af Europa, men i Asien er situationen anderledes, og BirdLife advarer mod konsekvenserne, hvis vilde fugle fejlagtige udpeges som smittespredere.

Myndigheder kan blive tvunget til nedslagtning af vilde fugle i angrebne områder, hvis medier og befolkning rejser det forkerte argument “beskyt enten mennesker eller fugle”.

En generel positiv holdning kan blive afløst af frygt og dermed gøre det vanskeligt at udføre fuglebeskyttelse. Fuglereservater kan blive lukket for offentligheden eller måske miste deres status som beskyttede områder.

Vådområder og vandfugle bliver i stigende omfang forbundet med sygdommen.
Forskningscentre kan miste indtægter og indflydelse.

Den manglende fokus direkte på fjerkræproduktion vil forsinke indsatsen mod de egentlige årsager til fjerkræinfluenzaen.

Heldigvis advarer FN og andre myndigheder mod nedslagtning af vilde fugle som et middel mod smitte. Tværtimod bør frygten for fugleinfluenza betyde at de vilde fugle får mere fred. Det er kontakten mellem vilde og tamme fugle og kontakten mellem mennesker og fugle, der skal begrænses. Tyrkiet valgte som en konsekvens af udbruddet i oktober at forbyde al jagt på fuglevildt i naturen, og i Danmark er Dansk Ornitologisk Forening på samme linie.

Spredning af fuglesygdomme sker også i forbindelse med handel og transport af vilde fugle, når disse sælges til burfuglehold. EU har indført stop for import af tropiske fugle for at undgå spredning af fugleinfluenza ad den vej. Forbuddet hilses velkomment af DOF og BirdLife International, men bør kombineres med en effektiv kontrol af den ulovlige handel med vilde fugle.
Hvornår sætter Spanien stop for ulovlig fangst og salg af vilde fugle?


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2006
Solkysten - Januar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga