Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk





































Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Kureret med livretter
Skrevet af Solkysten
En fortvivlet mor kom med sin 12-årige søn, der var overvægtig, hyperaktiv og konstant lavede ballade i skolen, når han da ikke lå syg med hyppige forkølelser eller mavepine.
Intelligensen fejlede ikke noget, men han var rastløs og kunne ikke koncentrere sig i timerne. Tiden gik med fraværende at kigge ud af vinduet, prikke provokerende til sidemanden, eller forstyrre undervisningen ved at fare rundt imellem bordene. Han havde skiftet skole et par gange, og det kneb med at finde legekammerater, der kunne holde hans trang til nye påhit ud.

En typisk dag
Om morgenen var han ikke til at få liv i - hans blodsukker var i bund. Under højlydt brok nægtede han at spise morgenmad og slæbte sig i skole. Her lagde han sig tungt hen over bordet. Når læreren trådte ind i klassen, råbte han han højt: "Vi gider ikke at lave regning; vi vil se film!" Derefter forlod han klassen for at gå på toilettet, men gik i stedet til kiosken for at købe en cola. Efter at have tømt halvdelen af colaen, steg blodsukkeret kraftigt, og han udnyttede den nyvundne energi til at drille pigerne i klassen. Læreren skældte ud og råbte "Slap af!" En halv time tidligere havde læreren ellers sagt "Vågn op!" Rastløs tog drengen plads i klassen og regnede syv opgaver forkert. Derefter gik han igen “sukkerkold”, men reddede situationen ved at tømme resten af colaen.

Midt på dagen var han helt færdig. Han lå henover bordet og tiggede om at få fri. Resten af dagen gik med brok og ballade og en lur i ny og næ, mens han spiste den ene pose slik efter den anden.

Til aften ville han kun have spaghetti - ingen kød eller grøntsager. Fik han ikke det, spiste han ingenting udover slik og sodavand i lange baner, eller måske et par marmelademadder.

Usunde børn
Flere undersøgelser peger på at danske børn og unge hører til blandt de mest usunde i Vesteuropa. Hvert tredje barn har for lidt kalk i knoglerne, er kræsent, eller har problemer med allergi. Halvdelen af de unge mænd kasseres på session, og antallet af børn og unge, der lider af overvægt og sukkersyge, stiger eksplosivt. Samtidig melder lærere og pædagoger om et stigende antal urolige og ukoncentrerede elever. Op mod fem pct. af børnene har symptomer på ADHD, dvs. at de er adfærdsvanskelige, hyperaktive og har koncentrationsforstyrrelser. Flere og flere elever sendes i specialklasse, fordi de skriver dårligt.

Der er naturligvis mange årsager til problemerne, men en væsentlig og ofte overset årsag er børnenes elendige kostvaner og ringe fysik. Mens en gennemsnitsdansker konsumerer omkring 40 kg sukker årligt, indtager mange børn og unge 100 eller endda 200 kg. Det resulterer i overproduktion af insulin og kan medføre permanent lavt blodsukker, ubehag og koncentrationsbesvær.

Den 12-åriges sukkerforbrug var 500 gram om dagen. På årsbasis blev det til tre, fire gange hans egen kropsvægt! Næringsstoffer som vitaminer og mineraler fik han til gengæld meget lidt af, højst 20 pct. af de anbefalede mængder.

Det må fastholdes, at kost og ernæring ikke er barnets ansvar, og at det ikke nytter at forældrene har en passiv holdning til disse spørgsmål. Skal børn have en chance for at klare de krav, de stilles over for i skolen, må det fundamentale ernæringsmæssige være i orden. Skolen kan også bidrage til problemets løsning med en ordentlig madordning.

En rapport fra en dansk skole med obligatorisk madordning beretter om, hvordan eleverne bliver tilbudt morgenmad, bestående af bl.a. havregryn, rugbrød og tykmælk, når de møder om morgenen. Skolen kan ikke tvinge eleverne til at spise, men de har pligt til at sætte sig omkring bordet. I løbet af formiddagen tilbereder køkkenholdet, der består af en lærer og fem elever, dagens frokost, der hovedsageligt består af varme retter med tilhørende salatbord.

I starten af skoleåret spiser de færreste med ved morgenmaden. De sidder blot og stirrer ud i luften og er tydeligvis ikke vant til at spise om morgenen. Men i takt med, at fordøjelsessystemet kommer i gang, stiger appetitten og indtagelsen af den gode mad markant. Sidst på året spiser stort set alle med. I samme takt stiger elevernes koncentrationsevne, humør og fysiske energi. Elever, der før lå trætte hen over bordet, sidder nu det meste af dagen og arbejder. Samtidig falder indtagelsen af sukkerholdige produkter markant.

Kom med i køkkenet
I det konkrete tilfælde var vores 12-åriges brokken og skælden ud tegn på, at der var liv i ham – alle ville brokke sig, hvis de blev udsat for et så svingende blodsukker, for det kan drive folk til vanvid.

Blodprøverne viste svingende blodsukker med belastning af bugspytkirtlens insulinproducerende øer. Bag hans mavepiner og oppustede mave gemte sig forstyrrelser i tarmfloraen – han havde for mange candidasvampe i tarmen pga. af det store sukkerindtag. Dette gav oppustethed og kolikagtige smerter. Han tålte dårligt mad med gær og optog ikke sine B-vitaminer.

Han fik en blid colonudskyldning for at sætte skub i normaliseringen af tarmfloraen i tyktarmen, og kom derefter på en blid børneopbygning - en energiopbygning med sigte på at gå fra sukkerstoffer til fedtstoffer. Han måtte ikke få for mange proteiner, men selektivt udvalgte aminosyrer som skånekost - ligesom patienter får efter operationer, for han var lige så syg som nogen operationspatient.

Med udgangspunkt i hans livrettter fik vi på en forlænget weekend med ham og hans mor sat ham så meget i gang, at han langsomt faldt til ro, samtidig med at blodsukkeret stabiliserede sig.

Han var med i køkkenet og eksperimenterede med spændende varianter over hans livret: spaghetti. Over en periode på fire uger spiste han mere og mere almindelig mad og mindre slik. Han kunne mærke, det hjalp – han var i virkeligheden indstillet på at få det bedre, og havde blot savnet, at nogle satte rammerne for ham og hans kost.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, MSc. Nutrition.

Lægebrevkassen
Har læserne spørgsmål, kan de sendes direkte til: Pernille Knudtzon:
Alfonso XIII, nr. 2 Edif. Virgen del Carmen 4 º B, 29640 • Fuengirola.
Fax: 952 445 483 - E-mail: pernilleknudtzon@hotmail.com


Pernille Knudtzon.
Pernille Knudtzon.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Februar 2006
Solkysten - Februar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga