Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Hvad si’r du?
Skrevet af Solkysten
Du er til fødselsdag hos onkel Svend – han bliver 75 år. Du sidder og taler med ham, og lige pludselig opdager du, at han fuldstændig har misforstået dig.
Du spørger i øst, og han svarer i vest. Han kan simpelthen ikke høre……
Hørelse er også et spørgsmål om livskvalitet. Dårlig hørelse har større konsekvenser, end de fleste hørende regner med. En af konsekvenserne er, at en person med nedsat hørelse kan miste en væsentlig del af kontakten til dig og den øvrige omverdenen – og dermed oplever et tab i livskvalitet.

En person med nedsat hørelse har brug for at få lyde forstærket i større eller mindre omfang. Dette sker typisk ved hjælp af et høreapparat. Hørenedsættelse kan sætte ind på alle tidspunkter i livet – dog hyppigst efter de 65 år.

Skjult problem
Hver anden borger over 70 år har nedsat hørelse, og 16 pct. af den europæiske befolkning vurderes at have nedsat behandlingskrævende hørelse. Kun en lille del af disse har høreapparat, og det skyldes at nedsat hørelse er et skjult handicap, som ikke altid forstås og dermed accepteres af omgivelserne.
Nogle hørehæmmede har selv svært ved at anerkende og acceptere, at de ikke hører så godt. Der er stor risiko for unødvendige misforståelser, og det kan være anstrengende og mange gange føles flovt at opdage, at man har svaret forkert. Men der er hjælp at hente – og også så det ikke bemærkes.
Nedsat hørelse kan opstå på grund af:
• Alder, som er det mest almindelige
• Arvelige eller medfødte faktorer
• Sygdom, ulykke eller kraftig støj
• Ukendte faktorer

To typer
Generelt findes der to typer af høretab: konduktive og perceptive. Nogle mennesker har en kombination af disse høretab.
Et konduktivt høretab skyldes, at lydene ikke når frem til sansecellerne i det indre øre. Øregangen kan være tilstoppet, eller der kan være sygdom i mellemøret. Et konduktivt høretab kan for det meste afhjælpes ret effektivt: enten ved at årsagen til høretabet fjernes, eller med et høreapparat som forstærker de lyde, som ellers ikke ville nå frem til det indre øre.

Årsagen til et perceptivt høretab findes i det indre øre eller ørets nervesystem. Et moderne høreapparat er en god hjælp, men kan kun et vist omfang afhjælpe et perceptivt høretab. Høreapparatet kan aktivere de sanseceller, der endnu fungerer. Da høreapparatet imidlertid ikke kan erstatte de manglende sanseceller, vil det perceptive høretab som regel medføre forringet taleopfattelse hos den hørehæmmede.

Høreprøve
Omfanget af et høreproblem måles ved en høreprøve, hvor man måler graden af høretabet ved at undersøge, hvilken styrke forskellige toner skal have for at blive opfattet.

Ved en høreundersøgelse afprøves ørets følsomhed eller opfattelsesevne i området fra de mørke toner (250 Hz) til de lyse toner (8000 Hz). Dette område har størst betydning for opfattelse af tale. Styrken måles i decibel (dB), og jo lavere, der er markeret i høreprøven, jo større er hørenedsættelsen.

Desuden undersøges evnen til at skelne ord fra hinanden ved at den hørehæmmede gentager ord fra en ordliste. Mængden af korrekt gentagede ord (i pct.) er et udtryk for evnen til at skelne ord.

Når årsagen og omfanget af høretabet samt evnen til at skelne ord er undersøgt, kan man vurdere om et høreapparat kan hjælpe og i fællesskab finder man frem til det rigtige høreapparat.

Fakta om hørelse
• Hver anden borger over 70 år har nedsat hørelse.
• 16 % af den europæiske befolkning vurderes at have nedsat behandlingskrævende hørelse.
• Kun mellem 0,5 og op til 5 % - alt afhængigt af hvilket land vi ser på - af disse får tilbudt et høreapparat i Europa, så der et stort udækket behov.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Februar 2006
Solkysten - Februar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga