Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Arne Haugen Sørensen udenfor sit atelier i Frigilianas bjerge.
Arne Haugen Sørensen udenfor sit atelier i Frigilianas bjerge.
Under Andalusiens himmel
Skrevet af Solkysten
- I mine yngre år var jeg så fandens bedrevidende, hvilket jo ofte hører ungdommen til, siger Arne Haugen Sørensen...
... , - men det udmøntede sig i sarkastiske billedmotiver, hvor jeg ofte som maler stod udenfor og pegede fingre ad verdens dumheder og uretfærdigheder. Det er jo i grunden en ganske fej måde at være kunstner på. Du føler dig bedre end de andre og risikerer ikke noget af dig selv. Du gør dig ikke personlig sårbar, og du får ikke noget igen.

I dag er Arne Haugen Sørensen blandt andet kendt for de mange farveglade motiver hentet fra Biblen og mytologien.

- For mig er det at male en måde at be’ til gud på .... eller meditere på, om du vil. Kunst er en dialog, hvor kun det første strøg er ens eget. Et billede er først færdigt, nå det siger mig noget som jeg ikke vidste i forvejen.

Atelier i Frigilianas bjerge
I bjergene lidt uden for landsbyen Frigiliana ligger et imponerende arkitekttegnet hus med et atelier, der i sig selv er større end de fleste spanske huse. Ved hjælp af en gigantisk pyramideformet glaskuppel i taget kan kunstneren male sine billeder som stod han under Andalusiens himmel.

Det er tydeligt for enhver - og ikke kun for en forhutlet free-lance skribent, som netop har forceret Frigilianas bjerge i en gammel varevogn, hvor en sprungen ventilatorrem skyndsomt måtte erstattes med et par billige nylonstrømper for at køle den kogende motor ned - at her er det daglige brød ikke længere kunstnerens problem. Selvfølgelig bringer jeg det på banen, og spørger om der aldrig har været et sekunds tvivl i hans sind, om hvorvidt han ville kunne få brød på bordet som billedkunstner. Arne Haugen Sørensen tænker sig om. – Egentlig ikke, svarer han, - jeg har altid haft tillid til, at det nok skulle gå, selv om jeg fra begyndelsen havde slået mig til tåls med at jeg nok altid ville vedblive at være fattig. Da vi rejste fra Danmark, solgte vi de få ting vi ejede og købte en gammel cortijo langt ude i bjergene bag Torrox. Der var hverken vand eller elektricitet. Vi satsede alt, uden sikkerhedsnet. Dette skønne sted er ikke faldet ned fra himlen. Da vi kom hertil var det en afsveden bjergknold med hverken veje, vand eller elektricitet. Lidt efter lidt, poco a poco, er det vokset – sammen med mit maleri og mit navn – til det det er i dag.

Arne Haugen Sørensen blev født på Amager den 27. april 1932. Hans mor kom fra Bornholm, og hun var ude at tjene allerede som ni-årig. Hans forældre blev skilt, da han var ganske lille, så han voksede op med en enlig hårdtarbejdende mor.

- Det var ikke kun fattigdommen, der var hård, fortæller han, - men lige så meget følelsen af at være udsat og forsvarsløs. Dybest set er det det, alle mine mange billeder stadig handler om. Det er heller ikke let at være enlig mor i dag, men dengang var det yderligere en skam.

Arne Haugen Sørensen blev billedkunstner ved en tilfældighed. Som ganske ung havde han 32 jobs på lidt under to år, og i forbindelse med et job kom han på et malerkursus, og det satte ham i gang.

- Pludseligt gik det op for mig at jeg var maler, og det var som at finde et hul i fængselsmuren. Udenfor åbnede sig den store vide verden. Jeg rejste til Paris, første gang med en svensk pige der hed Siv. Vi samlede papir, og levede bogstaveligt talt af vand og brød. Senere blev det til otte år i Frankrig, sammen med min første kone Grethe. Det var spændende og skønne år, men også opslidende. Vi boede på Montmartre med to børn i en taglejlighed på 16 kvm. Det måtte jo ende galt! Først da jeg i 1965 som en af det første kuld, der fik Statens kunstfonds tre-årige arbejdeslegat, begyndte det at lysne, men da var ægteskabet slidt op, fortæller kunstneren.

I 1967 mødte Arne Haugen Sørensen Dorte Krabbe, som han er gift med i dag.
- Jeg var faktisk sidst i 40’erne, siger Arne eftertænksomt, - før en udstilling i galleri Asbæk i København i begyndelsen af 80`erne ... virkelig ændrede mine livsvilkår. Der blev solgt billeder for over en million, hvilket var uhørt dengang.

Udedansker
- Jeg har altid følt mig hjemme i Spanien. Jeg kan godt li’ den sorte farve ... samhørigheden mellem livet og døden, siger Arne. - De har et meget mere naturligt forhold til døden her, og dermed også til livet. Tænk på hvordan de fejrer de dødes dag på kirkegården, og hvilket opbud af familie, venner og naboer der møder op når nogen dør, og hvordan de tilbringer mange timer i det hjem, hvor den døde ligger i stuen. Fortid og fremtid hører naturligt sammen – som i kunsten!

Arne Haugen Sørensen har ikke boet længe i Danmark i sit voksne liv. Han har bl.a. boet et par år på Mallorca. Otte år i Frankrig og de sidste 25 år i Andalusien.

- Jeg har altid følt, at jeg ikke hørte til i Danmark. Da jeg rejste i 1981 oplevede jeg Danmark som ensrettet ... alle tænkte i takt. Alt skulle være så politisk korrekt. Som kunstner føler jeg mig hjemme i Spanien. Måske fordi ekstremerne er livgivende, og måske også fordi deres historie har lært dem noget om det onde .. I Danmark er der kappet af i begge ender. Ting sløres mere. Hernede er virkeligheden mere direkte og rå ... og det er på en måde oplivende.

Ole Lindboe skriver i sin bog ”Skønheden & Udyret” fra 2002 om Arne Haugen Sørensen;
”For Arne Haugen Sørensen, der voksede op på den nederste hylde i samfundet – før det for alvor blev til Velfærdsdanmark og Socialdemokratisme, var fra start en underhund. Han fik sine prygl – i den ene og den anden forstand – og forsøgte, så godt han kunne, at overleve. Han oplevede Janteloven for fuldt udtræk: du skal ikke tro, du er noget! Du skal ikke bilde dig ind, at du er mere end os! Og han endte med at gå i eksil langt væk fra Danmark. I bogstaveligste forstand, men også ved at gå ind i en kunstnerkarriere, som substantielt har ført ham meget vidt.”

Sådan ser kalenderen ud
På spørgsmålet om, hvorvidt Arne Haugen Sørensen har travlt, svarer han: - Ja, jeg maler altid ... men travlt ... nej. Jeg bestræber mig på ikke at have travlt. Travlhed er ikke befordrende for kunst. Et billede kan ikke hastes frem, Det ta’r den tid, det ta’r.

Alligevel er der dog plottet en del ind i programmet for det kommende år. Allerede fra den 25. marts til den 29. april har Arne Haugen Sørensen en seperatudstilling i Galeria Krabbe i Frigiliana. Udstillingen hedder ”En vandringsmand krydser sit spor” og der er fernisering lørdag den 25. marts kl. 17-20.

Galleriet i Frigiliana ledes dagligt af Caroline Krabbe, som er Arnes og Dorthes mellemste datter. De har desuden datteren Luise, som bor i København og studerer grafisk design. De mistede deres ældste datter for 11 år siden, og derfor bor deres 13-årige barnebarn, Sebastian, nu hos dem i huset i bjergene. Arne Haugen Sørensen er desuden oldefar, og en af hans døtre fra første ægteskab, Katrine, har hus i Frigiliana.

Arne Haugen Sørensen skal desuden udsmykke fire danske kirker i det kommende år. Det drejer sig om Christianskirken i Sønderborg, Bregnet kirke, Uggeløse og Hørby kirke. Han har gennem de sidste 10 til15 år udsmykket en lang række kirker, lavet altertavler, døbefonde med mere.

- Jeg er jo vokset op i en kristen kultur, reflekterer han, og er så dybt præget af biblens fortællinger at jeg bruger dem til at tænke med - men jeg er ikke hellig. Jeg er nok religiøs i en eller anden forstand. Jeg kan bedst udtrykke det ved at jeg altid har haft tro eller tillid til at med denne skønne verden, vi så mirakuløst er sat i, må vi ikke frygte døden. Alt er i de bedste hænder.

Næste år står der en stor retrospektiv udstilling på programmet i forbindelse med at Arne Haugen Sørensen fylder 75 år.

– Der er planlagt en stor vandreudstilling i Danmark der starter på Skive Museum, og i den forbindelse arbejdes der i øjeblikket på, også at få den til Málaga, fortæller han. - Mange af mine vigtigste billeder er jo blevet til her, så det vil være mig en stor glæde hvis de også blev vist her i mit andet fædreland. Vi får se!

Frit oversat betyder ”vi får se” sansynligvis, at Arne Haugen Sørensen har tillid til .... at det nok skal gå!

Dorte Holm Jensen
Fotos: Poul Frey Skøtt

• Arne Haugen Sørensen
• Autodidakt
• Første maleri 1950
• Debut på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1953
• Utallige udstillinger i ind- og udland, på gallerier og kunstmuseer
• Dansk deltager i Biennalen i Venedig 1986
• En lang række kirkeudsmykninger over hele Danmark
• Udsmykninger af universiteter, lufthavne, skoler og teatre
• Repræsenteret på de fleste danske kunstmuseer og enkelte udenlandske
• Har modtaget Eckersberg Medaljen og Thorvaldsen Medaljen
• Medlem af kunstnersammenslutningen ”Grønningen”
• Talrige bog- og katalogudgivelser
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2006
Solkysten - Marts 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga