Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Når huden ældes
Skrevet af Solkysten
Sonja og Tove er begge 75 år – Sonjas hud er smukkere end Toves hud, der er rynket og furet.
Hvorfor er der så stor forskel?

Grunden til at ældres hud efterhånden bliver tyndere, mere rynket og slap er, at der gradvist opstår forandringer i de faste og bløde bestanddele i huden, der giver den dens smidighed og jævne struktur.

To kvm.
Huden er menneskets største organ. Den dækker vores ca. to kvadratmeter store overflade og vejer omkring tre kg. Huden har en række funktioner, hvoraf den overordnede beskyttelse af organismen er den vigtigste.

Som mekanisk beskyttelse ligger huden som et hurtigt helende lag, der skærmer kroppens indre dele mod slag og skrammer.

De levende celler i overhuden producerer en række fedtstoffer, som danner en næsten vandtæt barriere. Det er vigtigt for at hindre vandfordampning, så vi undgår at blive dehydreret. Den store fare ved omfattende skader på huden (f.eks. større forbrændinger) er netop, at infektioner og væskefordampning har frit spil gennem den ødelagte hud.

Overhudens levende lag indeholder også pigmentceller. De producerer farvestoffet melanin, der beskytter den underliggende læderhud mod de skadelige UV-stråler fra solen. Det er melanin, der giver huden den brune farve efter ophold i solen.

Hvad sker der?
Den menneskelige krop er fysisk i topform omkring 20-25 års alderen. Herefter begynder den lange ældningsproces, der varer resten af livet. Dette gælder også for huden. Dele af huden fornyer hele tiden sig selv. Kvaliteten forringes desværre - langsomt men sikkert.

Huden forandres både funktionelt og udseendemæssigt. Den bliver tyndere og dårligere til at binde væske og producere nødvendige fedtstoffer. Man mener i dag, at solens skadelige UV-stråler er den væsentligste årsag til hudens ældning. Også andre faktorer kan dog spille ind - rygning bidrager f.eks. i høj grad til aldersforandringerne.

Efterhånden som huden bliver ældre, mister den sin fylde og spændstighed. Det skyldes bl.a. at de reparationsmekanismer, som normalt hele tiden udskifter skadet væv, ikke længere fungerer optimalt. Det går især ud over læderhudens kollagene og elastiske fibre, som langsomt nedbrydes.

I overhuden ligger de pigmentproducerende celler (melanocytter) i et jævnt mønster og giver huden den jævne farve. Med alderen ændres denne organisering. Pigmentcellerne kan ligge meget tæt i små områder og helt mangle i andre. Det giver mørke, brunlige områder eller pletter på huden, som kan ændre sig og endog forsvinde igen.

Når fedtstof-barrieren ikke opretholdes, fordamper vandet og huden tørrer ud. Tør hud kan give kløe og medføre eksem og mindre infektioner i huden.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2006
Solkysten - Marts 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga