Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Forår er fastetid
Skrevet af Solkysten
Jeg tror, de fleste husmødre kender denne underlige kriblende følelse i kroppen ...
... , når dagene bliver længere og lysere, og solen afslører alle de steder i hjemmet, der trænger til en ekstra kærlig hånd - og så begynder forårsrengøringen. Ligeledes får mange mennesker en også ubændig trang til indre rengøring ved at faste i kortere eller længere tid. Faste er vores indre hovedrengøring. Faste er en gammel måde til at aflaste og udrense kroppen og er tit en indledning til nye og bedre kostvaner.

I de fleste religioner bruges fasten på en eller anden måde. Mange filosoffer og andre betydningsfulde personer har gennem tiderne praktiseret faste, således er det bl.a. beskrevet hvordan Sokrates, Platon og Phythagoras fastede på hver deres måde. Fasten anvendes i dag på mange klinikker verden over, især er mange svenske og tyske klinikker og kurhjem kendt for deres fastekure.

At faste
En fastekur kan vare kortere eller længere tid efter tid og lyst. Dog synes jeg ikke, en fastekur bør være mindre end fem dage, da de tre første dage kan være lidt drøje at komme igennem, men efter disse dage føles det som regel dejligt med mange gode oplevelser på det indre plan. Faster du f.eks. i syv dage, regner man med at nyrerne er renset godt gennem. Går du helt op til 10 dage, er leveren også renset godt.

Er det første gang, du vil faste, synes jeg, du bør gøre det under vejledning, fordi vi under fasten ofte får så mange forskellige oplevelser, og så er det godt med en erfaren vejleder eller to, der både kan være en støtte for det fysiske såvel som for det mentale, der sker under en faste.

Forskellige former for faste
Ved en faste kan man gå mere eller mindre drastisk til værks alt efter helbred, behov, type som person m.m. Er du, som jeg, kødspiser kan en faste være at afstå fra alt kød i en periode for i stedet at spise grønsager, frugt og korn. Det er vigtigt, at vælge den fasteform, der passer til lige netop din livssituation.
Den absolut skrappeste faste er en ren vandfaste, hvor der kun drikkes ren kildevand. Den er belastende og syredannende for kroppen, fordi den da lever af sit eget væv. Man skal efter min mening have et rimeligt godt helbred til denne form.

Den mest almindelige form for faste er en saftfaste, hvor det drikkes saft af grønsager og frugt samt bouillon og urteteer. Sådan en faste er basedannende, og jeg synes, den er sundere og mere tiltalende end ovenstående.

Kosttilskud under fasten
Chlorella, der en ferskvandsalge, forekommer mig at være et fornuftigt alsidigt kosttilskud under en faste. Det understøtter udrensningen af skadelige stoffer og indeholder intet animalsk fedt men gode proteinstoffer, så muskelvævet ikke nedbrydes, og kroppen får samtidig de nødvendige vitaminer, mineraler, sporstoffer og fibre.

Hvidløg er også generelt udrensende, og kan særligt være godt, hvis der er kolesterolproblemer. Kan du ikke spise hvidløg naturel, findes der mange gode hvidløgsprodukter, bl.a. Garcin, Neolic, Kwai m.m.
Bukkehornsfrø, der er iblødsat, kan være en god ide, hvis der er massive svampeproblemer.
Miso kan bruges, hvis der en tungmetalforgiftning.

Små tips
Bortset fra, at jeg personligt synes, at faste bør foregå under supervision, er der også grupper, jeg på det bestemteste fraråder at faste. F.eks. gravide og ammende, folk med sukkersyge, mennesker med kræft, alvorlige infektioner, psykisk ustabilitet, stofskifteproblemer, sygdom i lever og nyrer, problemer med hjertet m.m. Er du i det mindste i tvivl så rådfør dig altid med en læge eller diætist.

Lavement er næsten en nødvendighed for at få fjernet giftige toksiner under en faste. Sørg ligeledes at få rigelig motion gerne i det fri og nyd så solen, selvfølgelig med måde. Solen er livsenergi.

Rooibos
Er en plante, der med god grund i øjeblikket stormer frem på det såkaldte ”alternative sundhedsmarked”. Det latinske navn er aspalathus linearis. Planten vokser i Sydafrika i Cape Town området, nærmere betegnet i Cedarbjergene,

Planten kan bruges til mennesker i alle aldre, lige fra babyer til meget ældre mennesker. Planten er blevet bedst kendt som en nydelseste, idet den smager sødt og godt og således med stor glæde nydes både af børn og voksne uden brug af sødemidler.
Teen indeholder ikke koffein og ifølge studier fra Sydafrika og Japan kan teen hjælpe på en masse sundhedsmæssige problemer som f.eks. søvnløshed, irritabilitet og nervøsitet, depression – sidstnævnte pga. indholdet af eugenol - hovedpine og forhøjet blodtryk. Der er beskrevet en særdeles god effekt af teen til småbørn med kolik.

Da vi nærmer os tiden for høfeber kan det være en god ide med en kop rooibos-te, da den også beskrives at være god mod høfeber, astma og eksem. Har du hudproblemer kan du placere udtræk af rooibos direkte på huden. Rooibos virker blødgørende. Rooibosens hudvenlige egenskab er nu brugt i en skønhedstablet fra det danske firma Beautè Pacifique ”Life 40” hvor to tabletter indeholder ekstrakt af rooibos svarende til 100 kopper te om dagen, sammen med andre gode ingredienser.
Rooibos er særdeles rig på antioxidanter og indeholder bl.a. C- og E-vitaminer, kobber, kalium, zink kalk og magnesium og således kaldes teen, også for en ungdomsdrik.
Forskere fra Sydafrika beskriver også planten som værende gavnlig for vægtkontrol ved at justere appetitten.

I Sydafrika nydes teen i særdeleshed af gravide og ammende fordi den ikke indeholder koffein.

Ufrivillig vandladning
Skønsmæssigt regnes det med at ca. hver 10 kvinde har besvær med at holde på vandet. Der er med alderen en stigende tendens til denne ubehagelige lidelse. I nogle tilfælde menes det at hænge sammen med det faldende østrogenniveau, fordi østrogen er med til at holde lukkemusklen stram.
Det er vigtigt at gøre knibeøvelser, der styrker skedens og underlivets muskler. Det gode ved disse knibeøvelser er, at de kan gøres hvor og når som helst, fordi ingen kan se, hvornår du udfører dem. Hvis du ikke lige ved, hvordan de skal udføres, kan du bare tænke dig til, at du skal stoppe med at tisse, før du er færdig.

Det kan være godt med ekstra C-vitamin f.eks. 1g 3 gange daglig, da C-vitamin producerer collagen.
Der er også et middel ved navn Uretin45, der skulle give slimhinderne ekstra volumen og vitalitet på grund af indholdet af græskarkerner og soja, således at det bliver lettere at holde på vandet. Endvidere kan følgende velkendte midler være af stor hjælp f.eks. mælkebøtte, astragalus og ginkgo Biloba.

At bevare hjertet sundt
Hvis du passer godt på dig selv ved at leve sundt, undgå for meget stress, spise sundt ved at undgå for meget animalsk fedt, for meget salt og i det hele taget for megen mad, og motionere samt evt. tilføje visse hjertevenlige tilskud, har du gode forudsætninger for at bevare dit hjerte i en god tilstand.
Som vi kvinder har vores overgangsalder, har mænd deres andropause, hvor bl.a. deres testosteronniveau falder. Derfor kan det være en god ide, også for mænd, at få deres hormonspejl kontrolleret, da et godt hormonniveau har en stor indflydelse på helbredstilstanden og velbefindende.
Af hjertevenlige tilskud kan nævnes antioxidanter, omega 3 fiskeolier samt Q 10.

Vidste du
At sardiner og makrel, sojabønner, valnødder, sesamfrø og jordnødder er rige på Q 10.
Flere og flere studier indikerer, at Q 10 kan spille en vigtig rolle i behandling af kræft.
Q 10 blev så langt tilbage som i begyndelsen af 1960’erne beskrevet for dets gode virkning på hjertesygdomme, senere fulgte forskning, der angav at Q 10 også kunne have en god indflydelse i forebyggelse af vise hjernesygdomme, og at mennesker med Parkinson også kunne have glæde af Q 10. Vær opmærksom på at nogen medicin kan sænke niveauet af Q 10.

Træge hjerneceller
Vise undersøgelser viser, at Acetyl-L- Carnitine kan give hjernen et ekstra tilskud af energi. Det kan være en god ide at tage Acetyl-L-Carnitine sammen med Q 10.
Acetyl-L-Carnitine bør ikke tages af folk, der lider af epilepsi eller er maniodepressive.

Olier og vores sundhed
Husk at åbnede olieflasker bør opbevares i køleskabet. Når en flaske hørfrøolie er åbnet, bør den bruges i løbet af 3–6 uger. Derfor er det vigtigt at købe olie i relativt små mængder. F.eks. hørfrøolie i 250 ml., mens tidselolie og solsikke kan være på 500 ml. Sorte flasker til opbevaring af olien er de bedste, dernæst kommer de brune, så de grønne og til sidst de hvide.
Valnøddeolie og sojabønneolie er ikke så sarte som hørfrøolie.
Udo Erasmus skriver i sin bog om sunde fedtstoffer: ”Spis fødevarer, der let bliver ødelagte, men spis dem, før det sker.”

Echinacea-planten
Den nu afdøde Dr. A. Vogel beskriver Echineca som et godt middel bl.a. mod bronkitis, forkølelse og influenza.
Echinagold fra firmaet Biosym er kåret som Danmarks stærkeste echinacea præparat. En af de unikke egenskaber ved præparatet skulle ifølge. firmaet være at produktet er fremstillet ved en såkaldt koldperkolering, der medfører ekstraktion af store mængder aktivt stof pr. ml. Der er anvendt tørrede planter til fremstillingen, hvorved vand forsvinder og aktive stoffer opkoncentreres.

Vær opmærksom på
At vi kun er så sunde som vores sygeste organ.

Forårstræt
Træthed er en udbredt tilstand her i denne tidlige forårsmåned. Tænk på at få dig et godt tilskud af vitaminer, mineraler samt evt. andre vitalstoffer. Her kan nævnes Mivitotal +, Omnimin, Spektro, Maximum m.fl. Husk ligeledes at spise sundt, få godt med motion gerne i frisk luft, få også tilstrækkelig med søvn og hvile.

Smager maden af for lidt
Kan det være en god ide at bruge en velsmagende urtebouillon, som f.eks. Plantaforce, der indeholder havsalt (kan også fås med mindre salt), vegetabilsk olie, grønsager og krydderurter. Den kan bruges i forskellige sammenkogte retter, sovser, supper eller ren som en kop dejlig bouillon.


Anni Dahms. Syge- og sundhedsplejerske, biopat og ernæringsvejleder.
Anni Dahms. Syge- og sundhedsplejerske, biopat og ernæringsvejleder.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2006
Solkysten - Marts 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga