Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Fjerkræ er farlige smittebærere.
Fjerkræ er farlige smittebærere.
Desværre endnu engang
Skrevet af Solkysten
Da jeg i tidligere numre af Solkysten skrev om fugleinfluenzaen, håbede jeg på at det blev sidste gang.
At epidemierne langsomt ville dø ud og at de ikke ville brede sig til vor del af verden. Nu er den her, og eksplosivt har den spredt sig op igennem Europa ganske nær til danske farvande. I skrivende stund er der ved Rygen i Nordtyskland fundet døde svaner, der er inficeret med den farlige variant af fugleinfluenza, og i løbet af ganske kort tid kom der mængder af indberetninger fra bekymrede mennesker om, at der lå døde svaner på isen i danske farvande, hvilket er normalt under isvintre.

Dødeligheden blandt svaner er normalt under 10 pct. om vinteren, men i strenge vintre kan en meget stor del af specielt ungfuglene gå til. De svaner, der er døde ved Rygen, kan meget vel være fra en dansk bestand. Er der is i de indre danske farvande og søer, så søger svanerne til andre områder.

Der kan overvintre op imod 70.000 knopsvaner i de danske farvande, svaner der kommer fra Sverige, Tyskland og Polen. Den danske bestand af knopsvaner er på et sted imellem 4.000 og 5.000 par.
Østersøen har ofte været skueplads for dødsfald af tusinder af fugle, dels på grund af olieudslip, men også mere mystiske dødsfald, der sandsynligvis skyldes udslip fra kemiske fabrikker.

Teorien om hvorledes virus er blevet ført op fra Middelhavslandene er at skarver har ført virus med sig. Det er tilsyneladende hele tiden fugle, der på en eller anden måde er knyttet til vand, der får influenza, måske fordi de ofte er i nærheden af menneskelig beboelse.

En del af de tilfælde, der er rapporteret om i Østeuropa og Mellemøsten tyder på, at det er en smitte, der er videreført på anden vis end via fugle, idet det har været på øst-vest gående ruter, som ikke er benyttet af trækfugle, og sandsynligheden ligger i handel og transport af tamkræ eller handel med dyrefoder.

Nu drejer det sig om at holde hovedet koldt, og om at myndighederne skrider ind. At man undgår alle former for jagt på fugle. Efter min mening burde al jagt forbydes i en periode. I europæiske zoologiske haver gør man et stort arbejde for at redde udryddelsestruede fugle, og det vil selvsagt være en katastrofe, hvis de områder bliver ramt. En af de mindre svenske haver har allerede meddelt, at de vil aflive deres bestand på 500 fugle, hvis virus kommer til Sverige - en ganske uforståelig beslutning, men sikkert taget af et forretningsmæssigt hensyn: angsten for at publikumsbesøget vil falde, hvis der skulle være influenza i Sverige.

På basis af BirdLifes internationale undersøgelser af virus H5N1 som den farlige variant hedder, har Dansk Ornitologisk Forening anbefalet følgende foranstaltninger:

• Ved udbrud af fugleinfluenza i Danmark bør al jagt suspenderes, da den i værste fald spreder fuglene og en eventuel smitte, fordi de skudte fugle ved efterfølgende transport, tilberedning og fortæring bringes i kontakt med mennesker og eventuelt tamfugle.
• Stop for opdræt og udsætning af andefugle.
• Begrænsninger i handel og transport af fugle. (Dette er delvist gennemført, idet EU i oktober 2005 har vedtaget importforbud for vilde fugle.)
• Stop for handel med vilde fugle.
• Fund af unormalt mange døde fugle indberettes til myndighederne.

Danmark er et vigtigt trækfugleområde, og derfor ligger vi i en risikozone på samme måde som Spanien, men i modsætning til Spanien har vi ikke fangst af vilde fugle med henblik på salg til burophold, eller for at ende i kødgryderne, og her er der en meget stor risiko, som burde standses omgående. Den form for fangst er forbudt, men bliver accepteret i store dele af landet. Stop den nu! Der bliver helt åbenlyst solgt vilde fugle i Spanien fra forretninger, der handler med alle mulige former for vilde dyr sammen med hunde, katte og andre tamdyr.

De vilde fugle hører til i naturen, de skal ikke sidde i et lille bur, hvor de knap kan røre sig. Netop nu er det tiden, hvor fuglekoret tiltager - gå ud og nyd sangen som i alle tidligere forår.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2006
Solkysten - Marts 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga