Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Reparation vs. forebyggelse
Skrevet af Solkysten
Et af de væsentligste sundhedsproblemer i Europa er overvægten blandt børn.
De udvikler sukkersyge og hjertekarsygdomme, og når de bliver midaldrende, vil deres livsstil fremskynde uarbejdsdygtigheden eller i værste fald døden.

Det er i øvrigt ikke kun kosten, men manglende motion, der bidrager til at fedme er ved at blive en regulær epidemi, og sukkersyge og hjertekarsygdomme Europas største sundhedsmæssige problem.
Men det er ikke kun de unge, der har sundhedsproblemer. Antallet af kronisk syge, ældre danskere ved at eksplodere.

1,8 millioner danskere lider af en kronisk sygdom, og tallet ventes at vokse med yderligere 400.000 i løbet af de næste syv år, fremgik det af årsmøde i Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering i efteråret 2005.
Det drejer sig om livsstilssygdomme som diabetes, rygerlunger, dårligt hjerte og gigt. Stigningen skyldes dels at disse sygdomme især rammer ældre over 65 år, og at denne aldersgruppe er i kraftig stigning. Samtidig viser konsekvenserne af danskernes storforbrug af cigaretter, fed mad og mangel på motion sig nu for alvor i sygdomsstatistikkerne.

Udviklingen er ifølge eksperter så alvorlig, at det er nødvendigt at foretage ændringer i det danske sundhedsvæsen for at sikre en ordentlig behandling af de kronisk syge, uden at de offentlige udgifter eksploderer.

”Vi kan ikke køre videre på den traditionelle måde med at indlægge folk gang på gang for at undersøge og behandle dem. Vi bliver nødt til at finde nye og mindre omkostningskrævende tiltag for at hjælpe kronisk syge. Ellers vil en stadig større del af bruttonationalproduktet blive spist op af sundhedsvæsenet,” siger Finn Kamper Jørgensen, direktør for Statens Institut for Folkesundhed.

Hurtige løsninger
Mange går til lægen for at få ”taget ondet”. Mange har den holdning, at fjerner vi ”ondet”, slipper vi af med forkølelsen, hovedpinen eller hvad der er problemet. Det er blot ikke så enkelt, når det drejer sig om livsstilssygdomme. De kan ikke helbredes med en smertestillende pille eller en lille hurtig operation – mange faktorer spiller ind.

I begyndelsen af 1990’erne fik praktiserende læger tilbudt kurser i hvordan vi bedst kunne servicere den gruppe af patienter, der var præget af oprøret fra 1960’erne. De var velinformerede, havde sat sig nøje ind i den lægevidenskabelige forskning, og undlod derfor ikke at gå til lægen for at bede om nye ”reservedele”, når de gamle var slidt op. Det var en type krævende patienter, som tog langt længere tid og krævede en anden form for opmærksomhed. Dengang kurserne kom frem, var vi flere der trak lidt på smilebåndet, men i dag er dette hverdag: Patienterne møder op på sygehuset eller hos den praktiserende læge med udskrifter fra internettet om nye forskningsresultater og behandlingsmetoder fra de fjerneste afkroge i verden. Takket være de nye informationskanaler kan enhver finde disse informationer.

Vi står i dag i den situation, at vi efterhånden kan reparere på alt muligt og transplantere nye organer som aldrig før, hvilket er et fantastisk privilegium. Men - har vi ”råd” til at reparere? Det slider på samfundets ressourcer og økonomi, for slet ikke at tale om de fysiske, psykiske og følelsesmæssige belastninger både for patienten, der er syg, og for de pårørende.

Forebyggelse
Alternativet er, at patienten bliver sit eget ansvar bevidst på et tidligt tidspunkt. Din kost i dag påvirker din sundhed i morgen og resten af dit liv!

Vi har mulighed for at leve længere og bedre, takket være den teknologiske udvikling. Men dårlige kostvaner og for lidt motion gør, at vi ikke blot af os selv er ”fit for life”.

Det er efterhånden et faktum, at der ikke er tilstrækkelige næringsstoffer i færdiglavet mad fra frysemontren eller fastfood-fabrikanterne. Lever vi af en sådan kost, er det direkte sundhedsskadeligt. Dette så vi et eksempel på i filmen ”Supersize Me”, hvor en ung amerikaner i en måned udelukkende levede af fastfood. Hans vægt steg dramatisk, kolesteroltallet fløj op og hans humør ændrede sig til irritation og nærtagenhed.

I vor klinik møder vi en del yngre mennesker, som ikke har lært, ikke har tid til eller ikke interesserer sig for at lave mad. Det skal gå stærkt, og mange familier fylder sig med lette løsninger, der ikke er lige lødige. Vi er ved at drukne i vort eget fedt og søde sager, hvorved kroppen bliver doven og ikke får næringsstoffer til at bygge op og holde et langt liv. Får kroppen det, den har brug for, er den designet til at leve rask og frisk sin tid ud.

Det, vi spiser, og den livsstil, vi fører, viser sig om 15, 20 eller 25 år. Så lang er ”inkubationstiden” i kroppen. Den kost, vi har fået i vore tidlige år, er den, vi senere høster goderne eller det modsatte af. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad vi spiser, og at vi får de officielle anbefalede daglige mængder af vitaminer, mineraler, de vigtige fedtstoffer, proteiner og de langsomt optagelige kulhydrater, eventuelt suppleret med vitaminer, mineraler, urter etc.

Ønsker vi at holde os raske, er det om at kende disse fakta og både kalkulere med kortsigtede og langsigtede tiltag.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut.

Lægebrevkassen
Har læserne spørgsmål, kan de sendes direkte til: Pernille Knudtzon:
Alfonso XIII, nr. 2 Edif. Virgen del Carmen 4 º B, 29640 • Fuengirola.
Fax: 952 445 483 - E-mail: pernilleknudtzon@hotmail.com


Pernille Knudtzon
Pernille Knudtzon
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2006
Solkysten - April 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga