Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Spild af penge eller sund fornuft. Der findes delte meninger om vitaminpiller, men meget tyder på, at der er sundhedsmæssige fordele forbundet med brugen af dem.
Spild af penge eller sund fornuft. Der findes delte meninger om vitaminpiller, men meget tyder på, at der er sundhedsmæssige fordele forbundet med brugen af dem.
Din daglige vitaminpille - livredder eller spild af penge?
Skrevet af Solkysten
Mange af os skyller trofast den daglige vitaminpille ned med lidt juice, mælk eller kaffe i den overbevisning, at det gavner vores helbred.
Det store spørgsmål er: Nytter det, eller spilder vi bare vore penge?
Der er flere afgørende faktorer, som er med til at besvare det spørgsmål. Først og fremmest er der intet vitamin-præparat, som gavner, med mindre det bliver optaget i kroppen. Så før det er muligt at vurdere, om et vitamin-tilskud har en positiv effekt, skal een ting være opfyldt – nemlig at aktivstofferne i den pille, man starter dagen med, rent faktisk kommer ind i blodet og ud til cellerne.

Med hensyn til, om en vitaminpille har nogen sundhedsmæssig værdi, er det ikke anderledes end at spørge, om det gavner at spise fødevarer, der indeholder vitaminer og mineraler. Hvis vitaminer og mineraler bliver optaget, er kilden for så vidt underordnet. Det, som er er mere afgørende er, hvor store mængder er det forsvarligt at indtage, og hvilke næringsstoffer bør vi være særligt opmærksomme på at få nok af.

Hvad vi mangler
Hvis man kigger på, hvad en helt almindelig europæer – med plads til national kostvariation – indtager, er der mange sunde fødevarer, som har måttet vige pladsen for usunde madvarer som chips, småkager, læskedrikke og lignende, der absolut intet tilfører udover smagen og/eller konsistensen. Forbruget af fisk, for at tage et eksempel, er kritisk lavt i store dele af Europa, og det samme gælder frugt og grønt samt kornprodukter. Folk spiser generelt ikke den sunde kost, de burde, viser undersøgelser på tværs af landegrænserne. Her kunne man altså uden problemer finde holdepunkter for, at et vitamintilskud er en god ide, såfremt man da ikke ligefrem vælger at omlægge sine kostvaner radikalt.

Selv ved en optimal kostplanlægning, kan der efter forskningen at dømme være fordele ved at supplere sin kost. I de fleste europæiske lande er det anbefalede daglige indtag af selen sat til 40-50 mikrogram. Forskning har imidlertid vist, at selen yder først yder en kræftbeskyttende virkning, når man indtager det i doser på op til 200 mikrogram dagligt eller mere – altså fire gange så meget, som man får fra kosten. Igangværende forskning er ved at afklare selens betydning i kampen mod kræft, og resultatet kan forventes at ligge klar indenfor de næste 5-10 år.

På samme måde er der observeret klare fordele ved et forhøjet indtag af D-vitamin, folinsyre og calcium, og man anbefaler især den aldrende del af befolkningen at tage tilskud af disse stoffer for at dække kroppens behov. Det har i studier ført til målbare reduktioner i statistikken for blandt andet osteoporose, og forskere har ligeledes tilkendegivet, at det kan dæmme op for hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Hjerte-kar-sygdomme alene kostede EU-landende knap 170 milliarder Euro i 2003. Det giver et indtryk af, hvor omfattende et problem det er, men meget tyder på, at man med øget indtag af blandt andet folinsyre, E-vitamin og selen kan nå lang i forebyggelsen.

Uklare konklusioner
At der kan være fordele ved at supplere sin kost med et tilskud af udvalgte vitaminer og mineraler, er der således mere og mere, der peger på. Et spørgsmål, som mange til gengæld er begyndt at stille er, har vi overhovedet råd til at vente på, at forskningen har kortlagt alt omkring brugen af sådanne præparater.

Hver gang en ny undersøgelse bliver offentliggjort, hvor forskere påpeger en gavnlig virkning af et næringsstof som for eksempel selen, folinsyre, calcium, C-vitamin eller E-vitamin, er ordlyden næsten den samme: ”yderligere forskning er påkrævet, før endelige konklusioner kan drages”. Man kan drage sine egne konklusioner allerede nu på baggrund af den aktuelle forskning og vælge at supplere sin kost, eller man kan vente på, hvad fremtiden bringer. Videnskaben forandrer konstant form, så den absolutte sandhed er svær at finde. En dag er kartofler usunde, den næste er de ikke. Og med vitaminpiller ser man lidt samme tendens. Mange tager dem imidlertid, fordi de kan registrere en målbar virkning af dem – for eksempel bedre immunforsvar – og beviserne for, at det kan gavne, synes også at tage til i styrke. Dog bør man aldrig lade piller træde i stedet for sund kost, det er et tilskud – et supplement – ikke andet.

Bjørn Falck Madsen


Alle vitaminer og mineraler har vigtig funktioner i kroppen. Særlig vigtige er dog vitaminerne A, C, E, B6 samt mineralerne selen og zink.
Alle vitaminer og mineraler har vigtig funktioner i kroppen. Særlig vigtige er dog vitaminerne A, C, E, B6 samt mineralerne selen og zink.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2006
Solkysten - April 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga