Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
En ulykke kommer sjældent alene
Skrevet af Solkysten
Tørke og fugleinfluenza - to faktorer der påvirker dem, for hvem naturen er en vigtig del af livet.
 Fugleinfluenzaen bliver vi jo informeret om dagligt i forskellige medier, ikke alle lige troværdige, og en masse rygter bliver sat i omløb.

Jeg har fået mange henvendelser fra bekymrede mennesker, der læser Solkysten, og som har hørt historier der efter sigende bliver tilbageholdt af myndighederne for at der ikke skal udbryde panik. Jeg kan med god samvittighed sige, at det er nogt sludder. Der er ingen, der er interesseret i at lægge skjul på de faktiske forhold. På nuværende tidspunkt må man desværre konstatere at enkelte af de fugle, der er fundet døde i Skandinavien, var smittet med den farlige variant H5N1, der kan overføres til mennesker.
Det, der nok vil komme til at påvirke vores hverdag i den kommende tid, er den tørkeperiode vi er inde i. Ikke kun Spanien er ramt af tørke, der er tørke i meget store dele af Europa, og naturen, landbruget og industrien mærker nu for alvor den europæiske tørke, der har fået langt mindre overskrifter end fugleinfluenzaen, men måske får ganske alvorlige konsekvenser.

I store dele af Vesteuropa er nedbørsmængden langt under normalen gennem en årrække. Det gælder England, Holland - ja, selv Danmark har haft mindre nedbør end normalt.

I Frankrig har der i de sidste tre år været nedbørsunderskud, og grundvandsniveauet er faretruende lavt. Den franske regering har sat en kampagne i gang for at få folk til at bruge vand med omtanke, og landbruget er blevet opfordret til at skifte til afgrøder, der ikke er så tørstige som f.eks. majs.

Spanien er nu ramt af den værste tørke i mere end hundrede år, og regeringen er klar med en nødplan for de hårdest ramte områder i den sydlige og centrale del af landet. De seneste måneder har nedbøren ligget på under det halve af normalen, og kommer der endnu en tør sommer (der skal komme nedbør i store mængder i foråret) bliver følgerne katastrofale.

Hele den Iberiske Halvø er ramt, og tabene i landbrug og kvægavl betegnes som ødelæggende. En af de hårdest ramte afgrøder i regionerne er durumhvede, der blandt andet bruges til pasta. Både Spanien og Portugal fik i 2005 et udbytte, der så på 35 pct. af det normale.

Den meget lave fugtighed i de øvre jordlag, en naturlig følge af høj temperatur og små nedbørsmængder, forøger risikoen for skovbrande markant, og i skrivende stund har der allerede været brande i Valencia-området.

Også den vedvarende energi er truet. Produktionen fra de spanske vandkraftværker lå i 2005 på samme niveau som i 1957, eller 60 pct. under det forventede. Når vandkraften sviger, skifter el-produktionen tilbage til kulstofbaserede kilder som kul, olie og gas. Det øger udledningen af drivhusgasser til atmosfæren, giver højere energipriser og gør det sværere for Europa at leve op til målene i Kyoto-aftalen. (Dette afsnit er delvis baseret på bidrag fra Pan-European Weather Stories.)

De af læserne, der bor på Costa del Sol, ved af erfaring at det står galt til. Flere steder er vandtrykket sænket, mange steder har der været problemer med vandforsyningen, og havevanding, vognvask, opfyldning af svømmebassin, brug af vand til at vaske fliser m.m. udendørs, har været forbudt siden begyndelsen af november. Alligevel ser man disse forbud overtrådt dagligt. Fra Junta de Andalucía blev der i november 2005 udstedt et dekret, der kan medføre kraftige bøder - både fra Junta’en og kommunerne langs Costa del Sol.

I de fleste nyhedsmedier er man utroligt negative, når vi endelig har nogle regnvejrsdage. Det er som om det ikke er gået op for journalisterne, at regn hører naturen til - også på Costa del Sol. Man taler om kedelige dage, omvendt udråber de deres begejstring for det dejlige “sommervejr”, vi allerede har.
Turister bliver stort set ikke informeret om situationen med hensyn til vandrestriktioner, og man kan derfor ikke fortænke dem i at de bruger vand som normalt.

At naturen er hårdt ramt kan jeg kun bekræfte. Der er ikke plads til den omtale i dette nummer af Solkysten, men det skal jeg berette om i maj-nummeret og håber at der er lidt optimisme på grund af (undskyld, turister!) mængder af nedbør inden da.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2006
Solkysten - April 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga