Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk





































Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Rød-hvide farver fra Rueda
Skrevet af Solkysten
Señorio de Illescas Crianza 2001
Palacio de Bornos, Verdejo 2005
April måned kan være lige så lundfuld i Spanien som i resten af Europa, så det er svært at sige om der skal drikkes hvidvin på terrassen eller rødvin i spisestuen. Vi helgarderer med en af hver i troen på, det bliver både-og.

Begge vine kommer fra Rueda. Her vil nogen nok stejle, for man laver da ikke rødvine i Rueda! Nej, det gjorde man ikke indtil for nylig, men nu har Denominación de Origen Rueda taget rødvinene under sine vinger. Før blev de solgt under betegnelsen D.O. Tierra de Medina, og de få rødvinsproducenter var lidt kede af at deres produkter af og til blev forvekslet med ”vino de la tierra”.

Rueda er og bliver trods alt en hvidvinsområde, og det eventyr startede for knap tusind år siden. Maurerne var trukket mod syd, men efterlod sig et sørgeligt spor af ødelæggelse. Det gik voldsomt ud over området syd for Duero-floden. Lokalbefolkningen blev tvunget til at finde andre græsgange. Derfor fik jorden lov til at ligge brak små hundrede år, og det skulle senere vise sig ikke at være så ringe endda.

Da folket så småt begyndte at vende tilbage – tilskyndet af kong Alfonso VI, opdagede de en vildtvoksende drue, de døbte ”Verdejo”. Den har den på det tidspunkt formidable egenskab, at den oxiderer helt uden hjælp. Det er en stor fordel, hvis man vil lave sherry, og der var intet man hellere ville, for sherry’en nød stor popularitet, og maurerne sad stadig solidt plantet omkring Jerez og kontrollerede produktionen der.

Sådan gik mange år i fryd og gammen, men i slutningen af 1800-tallet fik det hele en brat ende med vinlusens invasion. Man plantede til igen, kun for at opdage at i mellemtiden var moden skiftet, så der ikke længere var en enorm efterspørgsel på sherry, og en sherrylignende vin, der ikke kom fra Jerez, havde i hvert fald slet ingen interesse, hverken i Spanien eller udlandet.

Det kunne være endt i en katastrofe for Rueda, hvis ikke direktøren for Marques de Riscal havde fået den eminente ide at skærme druer og saft fra luftens berøring med inaktiv gas og at lade mosten koldgære på ståltanke. På den måde undgik man at druerne oxiderede, og man fin en frisk hvidvin med masser af frugt – lige netop det, der var oppe i tiden.

En lang familietradition
Som femte generation i en vinproducerende familien syntes Antonio Sanz at båndene snærede. Han arbejdede flittigt under faderens årvågne opmærksomhed i deres bodega, der var grundlagt i 1870. I 1976 tog han springet og startede for sig selv i Bodegas de Crianza de Castilla la Vieja.

Antonio Sanz har betydet meget for at modernisere og udvikle vinene i Rueda. Han begyndte samtidig med Marques de Riscal at arbejde med Sauvignon Blanc druen og har sin del af æren for denne drues anerkendelse i Rueda. Han fandt ud af, at druerne havde bedst af at blive høstet om natten, og han er kendt som en dygtig ønolog, der i tidens løb har udvidet sine aktiviteter til også at omfatte bodega’er i Toro og Ribera del Duero. Ikke mindst var det ham, der løste et stort problem: På alle vinmarker lever et væld af insekter, og nogle af dem er man glade for, fordi de æder de bladlus, der ellers ville ædelægge vinplanten. I Rueda har man imidlertid en gul edderkop, der gør stor skade på planterne. Den tør ingen andre insekter gå i flæsket på, og gift er ikke løsningen, når det drejer sig om vin. Antonio Sanz opfandt en ”støvsuger”, der suger jorden omkring planten op og pulveriserer den, før den pustes tilbage igen. Alle insekter flygter for en tid, undtagen edderkoppen, som enten er for dum eller for langsom. I hvert fald dør den under processen, og man har en effektiv, økologisk skadedyrsbekæmpelse.

Sanz’ vine nyder stor anerkendelse, og sammen med sønnen Ricardo laver han flere forskellige: unge hvidvine, fadgærede hvidvine, mousserende vine og flere typer rødvine. Vi har valgt bodegaens Verdejo fra 2005, der er tør, frisk og aromatisk med en smuk gul farve. Med hensyn til rødvinen faldt valget på Señorio de Illescas, Crianza 2001. Den er lavet på 85 pct. Tempranillo og 15 pct. Cabernet-Sauvignon og har lagret 12 mdr. på fad, 12 mdr. på flaske. Vinens farve er dyb rød, den sætter flotte gardiner og har en god krop, der egner sig fint til rødt kød og ost.

Vidste du .... ?
- Det siges at Dom Perignon var den første, der brugte kork til forsegling af flasker. Inspirationskilden har formentlig været pilgrimmene, der brugte udhulede græskar til at transportere vand i og lukkede dem med kork.

Kom og smag på vinen. Få et godt tilbud.
Pol. Ind. La Vega, Fase 4 Nave 10 (sidste lager på højre hånd) 29649 Mijas Costa - Hver torsdag kl. 17-19


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2006
Solkysten - April 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga