SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
Tapas fra Politiken - Costa del Sol - Spanien
Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk





































Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Nogle af ingredienserne til en lækker tapas. Foto fra Politikens bog om tapas
Nogle af ingredienserne til en lækker tapas. Foto fra Politikens bog om tapas
Tapas fra Politiken
Anne Hjernøe har samlet et stort antal tapas-opskrifter i en bog, som kort og godt hedder Politikens Bog om Tapas.

I bogen fortælles også om tapas som kultur. Det er en fornuftig bog at have med i bagagen for alle Spanien-rejsende. Tapas-fænomenet skyder hastigt frem over hele kloden, også i Danmark, hvor mange caféer og restauranter med respekt for sig selv har tapas på menukortet. Men tapas smager selvfølgelig bedst i Spanien – -tapa’ens virkelige hjemland.

Det faktum, at tapas har holdt sit indtog i Danmark, har fået Politikens Forlag til at udgive en bog om tapas, forfattet af tapas-elskeren Anne Hjernøe. Hun elsker tapas så meget, at hun beklager, at mange spisesteder i Danmark har misforstået betydningen af tapas. For dem er tapas nemlig blevet ensbetydende med en lille ret, der kan serveres på en lille tallerken, næsten uanset hvad retten end består af. ’Hvad jeg specielt har et problem med, er, når nachos med tomatsalsa samt hummus og tzatziki bliver til tapas, bare fordi det er muligt at servere dem som en lille appetizer,’ siger Anne. ’Nachos er mig bekendt mexikansk, og hummus og tzatziki spises især i Grækenland.’1

 

Anne mener derfor, at man blot burde kalde dem ved navns nævnelse på menukortet i stedet for at præsentere dem som tapas. Men nej, tapas er blevet et in-ord, der bruges i tide og især i utide, og det udvander begrebet. Tapas er jo spansk, så det ville, som Anne ser det, være oplagt at tage udgangspunkt i det spanske køkken. Anne Hjernøes bog handler om de oprindelige og typiske spanske tapas, som den dag i dag serveres på samtlige tapas-barer over hele Spanien.

 

Der går mange forskellige historier om, hvordan tapas-fænomenet opstod. Nogen mener, det går tilbage, til dengang maurerne havde besat Spanien. Hos maurerne var der tradition for, at gæster skulle forkæles og imponeres med så mange forskellige små retter som muligt, og denne skik skulle således være blevet hængende, efter at maurerne forsvandt. Andre mener, at det var den castilianske konge, Alfonso X, der opfandt tapas. Kongen blev sat på diæt af sin læge, fordi han spiste for meget. Da Kongen imidlertid ikke ville nægte sig selv nogen smagsoplevelse, befalede han sine kokke at lave mange forskellige bittesmå retter, så han på den måde kunne tilfredsstille sin trang til god mad.

En anden version går ud på, at Kongen befalede, at der skulle serveres lidt spiseligt hver gang, der blev udskænket drikkevarer på værtshuse landet over. Det blev simpelthen en uskreven lov for at undgå, at folk drak på tom mave og blev berusede. Selv hælder Anne mest til den version, der fortæller, at tapas blev opfundet på en bar i Andalusien for mange år siden. Det var dengang, fluerne summede omkring i halvmørket på barerne samtidigt med, at der dryssede støv ned fra loftsbjælkerne.

For at de bevingede kræ ikke skulle mellemlande i gæsternes sherry, lagde bartenderen et stykke brød, ost, pølse eller skinke hen over glasset. Da det spanske ord tapa betyder ’låg’ på dansk og som verbum (tapar) har betydningen ’at tildække’ eller ’sætte låg på’, er den forklaring, efter Annes vurdering, den mest logiske.

 

 


Tapas-kulturen

De tapas, man får på barer og restauranter i Spanien i dag, rækker fra den helt enkle skål oliven til små sirlige retter i både kolde og varme udgaver. Det kan også være en lille portion af den skønne krydrede gryderet, der har stået og simret på komfuret ude i baglokalet hele dagen.

På langt de fleste tapas-barer i Spanien skal du selv bestille og betale for dine tapas. Men der er stadig enkelte steder, især ude på landet, hvor der til hver drink, man bestiller, følger en gratis tapa med. Er det en rigtig professionel bartender, sørger han for, at lige meget, hvor mange drinks du bestiller, så får du ikke den samme tapa flere gange.


De fleste barer har en stor sort tavle, hvor udvalget af tapas står skrevet. Og så er der selvfølgelig alle dem, der ikke står nogen steder, men som alligevel er der, fordi det måske lige netop nu er sæson for artiskokker, eller måske har muslingerne været billige den pågældende dag. Derfor skal man altid spørge tjeneren, om der er noget, han har glemt at fortælle. Er man eksempelvis glad for skaldyr, er det så ærgerligt at have spist sig mæt i albóndigas (små krydrede kødboller) og så bagefter se læssevis af cigalles (jomfruhummere) blive slæbt ind på nabobordet.

 

Politikens bog om tapas
Forfatter: Anne Hjernøe
Fotograf: Lykke Rump
Pris: DKK 199,-
Udkom maj 2004

 

Læs også
Ingen drink uden tapas


Afstemning

(12 stemmer)



Tilføj din kommentar

 
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven

Dine Spanien-kommentarer

Kom med dine kommentarer her eller forslag til ændringer

Navn


Kommentar


E-mail (Vil ikke blive gengivet på siden)


CAPTCHA ImageReload Image

Skriv ovenstående kode


Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga