Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Moneos udvidelse af CAC bliver et vartegn for det nye Málaga. Den enkle, hvide betontrekant vil rejse sig mellem den nuværende museumsbygning og uadalmedina-floden. (Den eksisterende gangbro over floden erstattes ved samme lejlighed af en ny og lettere ko
Moneos udvidelse af CAC bliver et vartegn for det nye Málaga. Den enkle, hvide betontrekant vil rejse sig mellem den nuværende museumsbygning og uadalmedina-floden. (Den eksisterende gangbro over floden erstattes ved samme lejlighed af en ny og lettere ko
Moneo tegner Málagas nye vartegn
Skrevet af Solkysten
I Málagas centrum ligger en lav trekantet bygning som er et af verdens mest anerkendte museer for moderne kunst.
Læseren må forestille sig, at en af verdens bedste arkitekter ta’r en ny trekant af samme størrelse og stiller den på højkant ved siden af den eksisterende bygning.

Sådan er den vedtagne udvidelse af CAC Málaga, som vil forvandle museet til et moderne kunstværk i sig selv. Geometrisk enkelt og samtidig raffineret med den oprejste trekants blinde facade i hvid beton ud mod Guadalmedina-floden.

Byens nye vartegn er tegnet af Rafael Moneo, Spaniens eneste vinder af Prizker-prisen (arkitekternes Nobel). Hans forprojekt er godkendt i alle instanser, og i denne eller næste måned venter CAC at underskrive den endelige kontrakt med Moneo, hvorefter nybyggeriet formodentlig kan indvies inden udgangen af 2009.

Mest berømt i udlandet
CAC (Centro de Arte Contemporáneo) er kun fire år gammelt, men kommunens kunstcenter er allerede en international berømthed. Det er et af verdens 100 bedste kunstmuseer, eller et af verdens 150 mest indflydelsesrige museer og kunstcentre, afhængig af hvilken rankingliste man lægger til grund.
”I virkeligheden er vi mere kendte og værdsatte i udlandet end i Spanien,” mener direktør Fernando Francés, hvis museum i fjor blev omtalt ved fire lejligheder i et så indflydelsesrigt medium som New York Times.

I dag kommer mange turister til Málaga for at se en af CAC’s udstillinger, og bagefter benytter de lejligheden til at se byen, nu de er på egnen alligevel. Lidt af en revolution i forhold til den grisefestturisme, hvis lange skygge så længe har hvilet over Costa del Sol. Efter englændere, tyskere og argentinere er danskerne i øvrigt den fjerdestørste gruppe blandt de udenlandske gæster.

Den permantente udstilling giver et godt billede af det 20. århundredes kunstneriske udvikling, specielt de sidste 50 år, men CAC’s store styrke er særudstillingerne. Kunstnere som Louise Bourgeois, Anish Kapoor, Gerhard Richter, Jake & Dinos Chapman, Jaume Plensa, Santiago Sierra, Hannah Collins, Jason Rhoades, Neo Rauch, Alex Katz, Tony Cragg, Paul McCarthy og Peter Zimmermann udstikker retningen for den moderne kunst lige nu, og de har alle udstillet i CAC.

Hemmeligheden ved publikumssuccesen (tæt på 200.000 årlige besøgende) er både enkel og vanskelig.
”Vi har altid satset på kunstnere i verdensklasse. Efter at vi selv blev kendte, er det ikke så svært, men det var meget svært i starten. Heldigvis troede vi også meget på ideen,” siger Fernando Francés.

Nye aktiviteter
Det eksisterende CAC er indrettet i byens gamle engros-marked fra 1942, en fredet bygning af arkitekten Luis Gutiérrez Soto. Som det ofte er tilfældet, giver den fremmedartede oprindelse stedet en speciel charme, og de store lokalers klare lys er som skabt til formålet. Udstillingslokalerne bliver da også liggende i den gamle del, hvor Moneos nybyggeri desuden frigør plads til et nyt udstillingslokale på 500 kvm. Dette lokales anvendelse er ikke endeligt besluttet, men tanken er at tilbyde de yngste kunstnere et vindue til omverdenen.

Moneos oprejste, ligesidede trekant kommer til at overtage alt det udenoms, bl.a. et offentligt bibliotek, café, butik og mødelokale.

Trekanten har seks etager, to under jorden og fire over jorden, hvor etagernes størrelse naturligvis falder opad. Moneo benytter den skrånende overflade til at indrette et auditorium fordelt over to etager.
Stueetagen udnyttes til en kæmpereception af den type, som er kommet på mode i alle verdens førende kunstmuseer, dvs. et stort lokale som ikke blot er entré, men fyldt med aktiviteter og mindre udstillinger.

Rafael Moneo har en værdifuld erfaring med andre berømte museumsprojekter, hvoriblandt man kan nævne udvidelsen af Prado-museet i Madrid, Méridas museum for romersk kunst, og San Sebastiáns Kursaal. I udlandet er han bl.a. mester for Stockholms Moderna Museet på Skeppsholmen.

Andre projekter
Med indvielsen af Picasso-museerne tog Málaga for nogle år siden hul på en ny kulturpolitik, eller bedre sagt: Byen fik en kulturpolitik som ikke havde eksisteret tidligere.

Udvidelsen af CAC er ikke det eneste store projekt, som vil give byen en anden profil op til 2016, hvor den har anmeldt sit kandidatur til titlen som Europas kulturelle hovedstad.

Samlingerne i det gamle Museo de Bellas Artes y Arqueológico har været hjemløse siden 1997, hvor Buenavista-palæet blev inddraget til Museo Picasso Málaga. Samlingerne kommer til at samle støv i depoterne nogle år endnu, indtil 2011, hvor regeringskontorerne flytter ud af den gamle toldbygning i Alcazabilla-gade under araberborgen Alcazaba. Det neoklassiske byggeri fra 1788 har udover sin oprindelige anvendelse som toldbygning været kaserne, tobaksfabrik og postkontor i sin lange eksistens. Den nye fase som kunstmuseum finansieres af staten med 60 mio euro.

Málagas tredje store projekt er havnefrontens koncerthus, der skal være sæde for byorkestret, når det står færdigt. Der har været nævnt beløb på mellem 50 og 100 mio. euro i forbindelse med dette fælles projekt mellem stat, autonomstat og kommune. For øjeblikket forhandles der stadig med havnemyndighederne om den endelige placering ved havnepromenaden i bydelen San Andrés.

Syndsforladelse
Mere beskeden, men original, er den kommende Parque de los Cuentos i Trinidad-klostret fra det 16. århundrede. Eventyrparken bliver Europas første, og den forventes at modtage 300.000 besøg årligt fra 2008. Udstillinger, workshops, teater og andre aktiviteter skal midt i en pc-alder styrke børnenes interesse for ordenes magi.

Fem etager – to under jorden – skal berette om byens historie fra fønikerne til det 20. århundrede i Museo de Historia de la Ciudad, der indrettes i Villalón-paladset i Compañía-gaden – en anden bygning fra det 16. århundrede, der kommer til ære og værdighed igen. Projektet blev offentliggjort i julemåneden.

Andre museumsprojekter om málagavinen og påskeprocessionerne er på vej. Og til slut må man ikke glemme det nye kulturhus med byens vigtigste bibliotek, der skal indrettes i San Agustín gaden.

Dermed får Málaga omsider syndsforladelse for det gamle og nu nedrevne kulturhus, der midt i francotiden placeredes pladask oven i centrums nu restaurerede romerske teater. Det var det mest skrækindjagende eksempel på den kultur, man indtil for få årtier siden fandt i Costa del Sols hovedstad!

pod

CAC Málaga

Museet for moderne kunst ligger i Calle Alemania ud til Guadalmedina-floden, to minutter fra nærbanens endestation Málaga Centro. Det åbner tirsdag-søndag kl. 10-20 (mandag lukket). Gratis adgang.
Hjemmeside:
www.cacmalaga.org (spansk og engelsk).
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2007
Solkysten - Januar 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga