Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Fisk holder hjernen ung
Skrevet af Solkysten
På engelsk kalder man fisk for ”brain food” (hjerneføde, red.), et udtryk der giver mere og mere mening i takt med, at videnskaben kortlægger havfødes gavnlige indvirkning på hjernen.
Forskere har længe vidst, at fisk indeholder stoffer, der har afgørende betydning for opbygningen og vedligeholdelsen af hjernecellerne, men nu sætter dugfrisk forskning tal på de kontante fordele ved at få meget fisk indenbords. Som led i den store befolkningsundersøgelse, Framingham Heart Study,
studerede forskere knap 1.000 mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 76 år og fandt, at hos den fjerdedel, der havde højest indhold af stoffet DHA i blodet, var der næsten 50 pct. mindre risiko for demens og knap 40 pct. mindre risiko for Alzheimers syge.

DHA står for ”docosahexaenoic acid” og er en af to vigtige omega-3 fedtsyrer, som fisk indeholder. Den anden hedder EPA (eicosapentaenoic acid) og er også af stor betydning, men det er DHA, som især menes at have betydning for hjernen. Man hævder faktisk, at det er DHA-indholdet i havføde, som er ansvarlig for den kolossale udvikling af urmenneskets hjerne, der fandt sted i forhistoriske tider, da man migrerede ud til kystområderne.

Danner bro i hjernen
I betragtning af at menneskets hjerne består af 60-70 pct. fedt, og at DHA udgør en væsentlig del af dette, er det ikke så mærkeligt, at stoffet har så stor indflydelse på vores mentale velbefindende. DHA er en af de fedtsyrer, som danner ”bro” imellem hjernecellerne og dermed tillader lynhurtig udveksling af elektroniske impulser, som er udgangspunktet for en velfungerende hjerne. Jo hurtigere og mindre gnidningsfrit denne udveksling af impulser kan ske, desto bedre.

Spørgsmålet er, om en kost med et højt indhold af fisk er den optimale måde at sikre hjernen tilstrækkeligt med DHA, eller om man eventuelt skal overveje at tage et tilskud. Diskussionen går på den relativt høje mængde af forurenende tungmetaller i fede fisk som sild, makrel og laks, der netop har et højt DHA-indhold og derfor er en væsentlig kilde til denne fedtsyre. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser at belaste organismen med et uhensigtsmæssigt højt indtag af tungmetaller, så fordelen ved DHA i form af kosttilskud er til at få øje på. I sidste end er det op til hver enkelt at afgøre, om man vil spise mange fede fisk, tage kapsler med omega-3 fedtsyrer – eller eventuelt kombinere de to ting. Det, som videnskaben kan bidrage med, er en forsikring om, at det ser ud til at gavne, fordi det beskytter hjernen og holder den i form.

Bjørn Falck Madsen

Hvad er DHA?

DHA (docohexaenoic acid) er en af to vigtige fedtsyrer, som går under fællesbetegnelsen omega-3 fedtsyrer og primært findes i fisk. Kroppen kan selv danne DHA men ikke i mængder, der er tilstrækkelige til at sikre en velfungerende biokemi. Hjernen optager DHA på bekostning af andre fedtsyrer, hvilket under-streger DHA’s betydning for netop hjernevævene. Foruden en række gavnlige effekter på hjernefunktion og syn har DHA en triglycerid-sænkende virkning. Triglycerider er fedtstoffer i blodet, der ligesom kolesterol kan give anledning til blandt andet åreforkalkning.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2007
Solkysten - Januar 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga