Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Tranerne er kommet
Skrevet af Solkysten
Tranerne er kommet til Fuentepiedra, så nu kan man se store fugle hele året ved søen. Om sommeren flamingoer og om vinteren traner.
I modsætning til flamingoerne, der finder deres føde ude i søen, så finder tranerne deres føde på land, så de går rundt på de arealer, der omkranser Fuentepiedra, men ofte står de ude i den lavvandede sø og hviler, så de er nemme at få øje på.

Der er normalt nogle hundrede traner ved Fuentepiedra, men i visse vintre kan antallet stige til mere end 1.000. Man har tidligere talt antallet af traner i Spanien og Portugal til ca. 17.000, men i et tilfælde passerede der 30.000 ved Laguna de Gallaconta, så antallet af traner på den pyrenæiske halvø har været stærkt undervurderet. Det er først efter anden verdenskrig, man i det øvrige Europa for alvor fandt ud af, hvor stort et antal traner, der fløj fra Skandinavien til Spanien og Nordafrika. Spanien led jo i mange år under borgerkrigen og dens følger, og man havde meget lidt kontakt med de få spanske ornitologer.
At se og høre trækkende traner er en oplevelse, som jeg kan unde enhver naturinteresseret: De store fugle, der kommer i store flokke med deres højlydte kald. Som et kald fra vildmarken får det én til at føle, som er det hele naturen, der kalder på dem der lytter - ikke kun tranerne men også mennesker.

En anden fugl der er begyndt at gøre sig bemærket, dog i betydeligt mindre antal og meget lokalt på Costa del Sol, er den lille alexanderparakit (findes i Portugal og sikkert også andre steder lokalt i Spanien). Det er en papegøje, som lever i småkolonier rundt i Europa. De fleste steder er det undslupne burfugle eller udsatte fugle, der er begyndt at yngle, men det kan ikke udelukkes at de, der er ankommet til den pyrenæiske halvø er ankommet på egne vinger.

Der har igennem flere år været en bestand af den lille alexanderparakit på golfbanen uden for Málaga, nær lufthavnen, men nu kan man opleve flokke der flyver rundt i områder langt fra Málaga, så det vil nok være en fugl, der langsomt vil brede sig i den spanske fauna. Det er som nævnt en lille papegøje, men da den har en lang hale kommer længden op på ca. 40 cm, og den har et vingefang på ca. 45 cm. Dens farve er lysegrøn, og den har et typisk krumt papegøjenæb, der er rødt.

Når de flyver er det som regel i hurtig direkte fart, lavt over hustagene, med spidse vinger. Selv om man aldrig har set dem før, vil man sjældent være i tvivl om at det var en flok papegøjer. Det er næsten som var det en flok jetjagere, der har et mål forude, og de har meget spidse vinger. De færdes næsten altid i støjende flokke på 8-12 stykker, med en skrattende lyd som kee-a eller kee-ak, om man nu kan beskrive deres hæse lyd - noget i retning af en skovskade, og størrelsen kan sammenlignes med en husskade. De lever af frugter og frø, yngler i hule træer, men undertiden også i bygninger og på mure.

Det er ikke ualmindeligt at udsatte fugle bliver en naturlig del af en fuglebestand. Et eksempel herpå er fasanen, som oprindeligt blev udsat i Europa som jagtfugl, og der bliver hvert år opdrættet fasaner, der sammen med andre jagtbare fugle bliver sat ud i naturen, så man senere kan jage dem.

Det er ikke altid heldigt når nye arter kommer til lande, hvor de ikke har været før. Det gælder både dyr, planter og insekter. De er ofte store skadeforvoldere, der ikke har naturlige fjender, og de kan være meget svære at få bugt med. Et eksempel fra nyere tid er den spanske, såkaldte dræbersnegl, der gør stor skade i de skandinaviske lande.

Jeg håber, at du vil kunne nyde naturen i det nye år, og at det bliver et godt år for naturen. Lad os håbe at vi får den nødvendige regn, der er så vigtig for os alle.
Godt nytår.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2007
Solkysten - Januar 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga